Pomoc w doborze sterowników do bram garażowych

calypsoo

Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Zamówiłem SBW—02, jutro będę testował ;-)
calypsoo

DO BFT podłączone i działa. Jutro HATO. Co muszę jeszcze zrobić lub dołożyć żeby w aplikacji pokazywało stan bramy otwarty-zamknięty ?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

calypsoo wrote: Thu Feb 09, 2023 9:48 am DO BFT podłączone i działa. Jutro HATO. Co muszę jeszcze zrobić lub dołożyć żeby w aplikacji pokazywało stan bramy otwarty-zamknięty ?
kontaktron na stanie zamkniętym
viewtopic.php?t=8542&start=10
YoMan

Osobiście nie polecam czerpania informacji o zamknięciu, czy otwarciu z istniejących krańcówek!
Bezpieczniejsze dla Supli (Sterownika) jest dodanie dwóch kontaktronów jeden na dole drzwi a drugi na górze.
Jeżeli ktoś będzie chciał otworzyć drzwi łomem lub krańcówki ześwirują to Supla ma swoje dane i poinformuje system o otwarciu drzwi.
Do tego można dodać skrypt Supla i Pushover tak, żeby dostawać powiadomienie na telefon o otwarciu i zamknięciu bramy na podstawie informacji z naszych czujników.
Już wkrótce opcja notyfikacji, mam nadzieję, powinna być uruchomiona bezpośrednio w aplikacji.
mały przedsmak, jak i co można zrobić za pomocą skryptów jest na tym filmiku: https://www.youtube.com/live/1R193PUeWW ... are&t=1233
Pozdrawiam
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Elektryk Szczecin

Basmar wrote: Thu Feb 09, 2023 5:03 pm Osobiście nie polecam czerpania informacji o zamknięciu, czy otwarciu z istniejących krańcówek!
Bezpieczniejsze dla Supli (Sterownika) jest dodanie dwóch kontaktronów jeden na dole drzwi a drugi na górze.
Jeżeli ktoś będzie chciał otworzyć drzwi łomem lub krańcówki ześwirują to Supla ma swoje dane i poinformuje system o otwarciu drzwi.
Do tego można dodać skrypt Supla i Pushover tak, żeby dostawać powiadomienie na telefon o otwarciu i zamknięciu bramy na podstawie informacji z naszych czujników.
Już wkrótce opcja notyfikacji, mam nadzieję, powinna być uruchomiona bezpośrednio w aplikacji.
mały przedsmak, jak i co można zrobić za pomocą skryptów jest na tym filmiku: https://www.youtube.com/live/1R193PUeWW ... are&t=1233
Pozdrawiam
Cześć kolego ja mam taki pomysł wyłącznik czujnik ciśnieniowy drzwi.
Takie czujniki sa prawie wszedzie gdzie drzwi zamykaja sie automatycznie

calypsoo

HATO podłączone Intel działa. Jeszcze jedno pytanie: czy jest możliwość „z czytania” bezpośrednio z napędów bram statusu otwarta/zamknięta i przesłanie tego do aplikacji SUPLA bez montowania kontraktonów ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli nie można wykorzystać wyjścia flash to pozostaje tylko kontaktron. Generalnie kontaktron dość prosto się montuje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
calypsoo

Wyjście „flash” tzn to gdzie podłącza się lampki sygnalizujące otwieranie / zamykanie bramy ? Jeżeli tak to u mnie są niewykorzystane bo nie mam podłączonych lampek.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Podłącz multimetr lub żarówkę i sprawdź jak się zachowuje przy otwartej i zamkniętej bramie. Po zatrzymaniu bramy odczekaj kilka minut i obserwuj. Napisz jakie masz wyniki.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
calypsoo

W HATO (PIN FLASH i GND) po otwarciu i zamknięciu cały czas napięcie ok 23V; w BFT (PIN 8 i 9) po otwarciu i zamknięciu brak napięcia.

Return to “ZAMEL SBW-02”