Witam wsystkich, mam taki problem, że Node mcu przestał działać po około 3-4 dniach pracy. Miałem podłączony tylko czujnik bme i krańcówkę. Poodłączałem wszystko i moduł nadal nie działał. Chciałem mu wgrać nowe oprogramowanie, podłączam do kompa i nic, nie widzi go. Wtedy zauważyłem, że z wejściem micro usb jest coś nie tak. Mogę mu włożyć końcówkę obojętnie która stroną, a tak raczej być nie powinno. W każdym razie jak podłączyłem mu zasilanie z programatora to wgrałem mu nowe oprogramowanie i moduł ożył. Ale wejście usb wygląda na uszkodzone lub coś innego, bo nadal nie podaje mu zasilania przez usb, sprawdzałem kilka ładowarek.
Moje pytanie, co mogę zrobić, wymienić lub jak to podłączyć omijając usb?
Dodam jeszcze, że jak wgrywałem soft musiałem przytrzymać przycisk flash, gdzie przedtem tego nie robiłem, pozdrawiam.
Problem z NodeMcu v.2
-
michal188
Jeśli chodzi o samo zasilanie to wystarczy uciąć końcówkę od ładowania i podłączyć do Vin i GND
Dobrze jest sprawdzić miernikiem który przewód to + i -
Dobrze jest sprawdzić miernikiem który przewód to + i -
-
michal188
Nie mam pojęcia nie próbowałem, najłatwiej tak jak pisałem wcześniej akurat nodmecu ma dużo wyprowadzeń zasilania
-
QLQ
Obojenie gdzie na 3v3 podłączysz 3v i masę pod gnd. Żadna filozofia. Pady są przecież opisane.michal188 wrote: Mon Feb 13, 2023 12:32 pm Nie mam pojęcia nie próbowałem, najłatwiej tak jak pisałem wcześniej akurat nodmecu ma dużo wyprowadzeń zasilania
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....