Problem z Wemosem

kurus

Ogólnie dziwna przypadłość.. ja zawsze zamawiałem stąd:

https://pl.aliexpress.com/item/32831353 ... 41148%21sh

I były ok, teraz idą do mnie 4szt dwie v3 i dwie v4. v4 wziałem z ciekawości.. czym się różnią tylko usb C?
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 13, 2023 1:29 pm A wersja 4.0 z USB-C jest bardzo wygodna do programowania.
Dlaczego tak uważasz? bo nie trzeba patrzeć która strona wsadzić usb? :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dokładnie :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

kurus wrote: Tue Feb 14, 2023 9:04 am Ogólnie dziwna przypadłość.. ja zawsze zamawiałem stąd:

https://pl.aliexpress.com/item/32831353 ... 41148%21sh

I były ok, ...
To może być masowy problem bo ja też tą partię zamawiałem od nich. Dokładnie zamówienie z 23 czerwca 2022
Kolega @elmaya jeszcze mi podrzucił sposób z innym softem do sprawdzenia ale niestety nic nie pomogło.
Na tym sofcie można wywołać SSID, które widzi wemos i sprawny widzi wszystkie 6 sieci, które ma w zasięgu, natomiast te "trafione" nie widzą żadnej, sporadycznie pokazuje się 1 lub max dwie.
kurus wrote: Tue Feb 14, 2023 9:04 am ... teraz idą do mnie 4szt dwie v3 i dwie v4. v4 wziałem z ciekawości.. czym się różnią tylko usb C?
Daj znać co w nich innego/lepszego/gorszego.

Ja się jeszcze zastawiałem nad płytką C3 mini. Ma piny wyprowadzone tak jak D1 mini ale za to ma esp32 - co prawda największa zaleta, czyli więcej wyjść jest nie do wykorzystania (nie widzę wyprowadzeń) ale powinien być szybszy, a można zastosować jako zamiennik na tych samych PCB. Ma dodatkowy przycisk 9 (nie wiem do czego) i jakiś element 7(też nie wiem do czego).
YoMan
Been thanked: 5 times

YoMan wrote: Tue Feb 14, 2023 10:34 am To może być masowy problem bo ja też tą partię zamawiałem od nich. Dokładnie zamówienie z 23 czerwca 2022
Kolega @elmaya jeszcze mi podrzucił sposób z innym softem do sprawdzenia ale niestety nic nie pomogło.
Na tym sofcie można wywołać SSID, które widzi wemos i sprawny widzi wszystkie 6 sieci, które ma w zasięgu, natomiast te "trafione" nie widzą żadnej, sporadycznie pokazuje się 1 lub max dwie.
Wyślij mi tego dziada do paczkomatu to spróbuję coś zdebugować :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

Ha .... a mnie się jeszcze uda zagmatwać bardziej temat ... wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale mam przynajmniej dwie takie sztuki, które generalnie miały ten sam problem ale kilka razy (2-3) udało się je przekonać do pracy i tak sobie pracują. Myślałem, że to była wina przewodu USB, ponieważ ich rozpoczęcie działania zbiegło się wymianą kabelka. Ale okazuje się, że to nie to. Wczoraj wgrywałem testowego GG i wziąłem jeden z trafionych WEMOSów na rympał (a może jednak) i nagle wszystko zadziałało, normalnie się loguje, działa etc.... Ponieważ testowałem opcje z bootloopem przy przycisku oleda to po doprowadzeniu do błędu chciałem ponownie wgrać TO SAMO OPROGRAMOWANIE, TYM SAMYM USB, NA TYM SAMYM KOMPUTERZE, TYM SAMYM PROGRAMEM ..... i lipa .... już nie działa :))))
Może krycha coś tam wykminisz bo dla mnie to jest mega zagadka ....
YoMan
Been thanked: 5 times

Dziwne te Wemosy bo u mnie działają poprawnie - takie miałem pierwsze wrażenie :)

Potestowałem je chwilę i się okazało, że łączą się błyskawicznie do mojej wifi ale co drugi restart urządzenia. Gdy występuje problem to zdecydowanie jest jakiś problem ale jak się połączy to już jest stabilnie. Jeszcze nie sprawdzałem gdzie może być problem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Fri Feb 10, 2023 6:14 pm Czy spotkaliście się z następującą sytuacją:
Czyszczę wemosa i wgrywam soft - dowolny: GG, dimmer, etc. - wszystko przebiega poprawnie. Resetuje i w logach wszystko pokazuje się OK, soft się uruchamia.
I teraz nie mogę się połączyć z siecią wifi wemosa z telefonu: "Poł. nie powiod. się". Kiedy się połącze przez komputer to co prawda z wielkimi oporami ale się w końcu łączy i mogę konfigurować natomiast po wpisaniu danych do wifi i resecie wemos nie potrafi się później połączyć ze wskazanym wifi.
Mam na obecną chwilę takie 3 wemosy (jeden nowiutki z folii). Próbowałem programować na dwóch komputerach, na dwóch różnych kablach USB, na trzech programach (PyFLasher, ESP Download tool i przez stronę). Co więcej miałem wcześniej jeszcze dwa takie przypadki i za którymś razem soft wskoczył poprawnie i działa. Jeden miałem przypadek, że działał, po kolejnym programowaniu nie łączył się i za którymś razem znowu się łączy. Nie wiem od czego to zależy i jak się tego problemu pozbyć.
Próbowałem wgrywać esp_init, czyścić kilka razy przed wgraniem ... ciągle nic.
Jakiś pomysł podpowiedź? Nie wiem gdzie szukać przyczyny.
Ja miałem tak z esp01S pomogło wgranie starszego softu GG
YoMan

krycha88 wrote: Sun Feb 19, 2023 6:21 pm Dziwne te Wemosy bo u mnie działają poprawnie - takie miałem pierwsze wrażenie :)

Potestowałem je chwilę i się okazało, że łączą się błyskawicznie do mojej wifi ale co drugi restart urządzenia. Gdy występuje problem to zdecydowanie jest jakiś problem ale jak się połączy to już jest stabilnie. Jeszcze nie sprawdzałem gdzie może być problem.
No nie wymyśliłem tego :)
Ja z nimi nie mogłem się połączyć z tel.
Z kompa szło ale już z wifi nie dawały rady. Może kwestia programatora, systemu .... ten z naklejka działał a po kolejnym softowaniu przestal. Pozostałe 2 bez pinów nie działały nigdy
YoMan

Przyszły wczoraj moje wemosy, sprawdziłem dwa i działają bezproblemowo jeden v3 drugi v4

Return to “Ogólna dyskusja”