WEMOS D1 Mini Przekaźnik nie działa

Robaczek

Witam.

Proszę o pomoc.

Za pomocą GUI Generic wygenerowałem soft do WEMOS D1 mini i wgrałem.

W założeniu mikro kontroler miał obsłużyć:
1. przekaźnik x 1,
2. przycisk x 2,
3. kreńcówkę x 1,
4. I2C (BMP280) x 1
5. WIRE (DHT22) x 1
6. Czujnik analogowy x 1
7. I parę innych peryferii (na przykład Pushover)

Niestety.

Trzy razy na dwóch różnych Wemosach próbowałem (wypróbowałem też 2 różne przekaźniki) i nic. ŻĄNEJ REAKCJI.

Sprawdziłem. Prąd dochodzi zarówno do samego przekaźnika (DC) jak i po stronie AC. A on nie reaguje na przełączenia na smartfonie.

Pomóżcie proszę.

Nie wiem co robić.

Pozdrawiam
Robaczek
Pietras81
Been thanked: 1 time

Robaczek wrote: Tue Feb 14, 2023 1:02 pm Witam.

Proszę o pomoc.

1. przekaźnik x 1,
2. przycisk x 2,
3. kreńcówkę x 1,
4. I2C (BMP280) x 1
5. WIRE (DHT22) x 1
6. Czujnik analogowy x 1

Niestety.

Trzy razy na dwóch różnych Wemosach próbowałem (wypróbowałem też 2 różne przekaźniki) i nic. ŻĄNEJ REAKCJI.

Sprawdziłem. Prąd dochodzi zarówno do samego przekaźnika (DC) jak i po stronie AC. A on nie reaguje na przełączenia na smartfonie.

Pomóżcie proszę.

Nie wiem co robić.

Pozdrawiam
Robaczek
A ustawiłeś odpowiednie gipo do przekaźnika ??
https://pietras-81.aqi.eco/
Robaczek

Tak na D7 bo ta jest (MOSI)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robaczek wrote: Tue Feb 14, 2023 1:02 pm Witam.

Proszę o pomoc.

1. przekaźnik x 1,
2. przycisk x 2,
3. kreńcówkę x 1,
4. I2C (BMP280) x 1
5. WIRE (DHT22) x 1
6. Czujnik analogowy x 1

Niestety.

Pomóżcie proszę.

Nie wiem co robić.

Pozdrawiam
Robaczek
Trochę ciężko stwierdzić po tym opisie. Pytanie czy
Pozostałe akcesoria działają?
Czy przekaźnik się przełącza jak mu podasz 3,3v na com?
Czy właściwie ustawiłeś sterowanie stanem wysokim/niskim?
YoMan

A może masz za dużo funkcji i płytka nie wyrabia ? Sprawdz rezygnując z kilku funkcjonalności;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Pietras81

Tez jestem za tym aby wgrac np s przelaznik i zobaczyć co się będzie działo. Nie wszystko na raz.
Robaczek

Witajcie,

dziękuję Wam Wszystkim za podpowiedzi.

Już odpowiadam....

Tak, pierwotnie na płytce miałem wgranego softa od Zibi i przekaźnik przełączał się prawidłowo. Dopiero jak wgrałem Blank, a potem GUI Generica z wymienionymi w pierwszym poście peryferiami, ani ten ani inny przekaźnik ("inny" czyli nie shild Wemosa, tylko półprzewodnikowy przekaźnik 5V) nie reagują

Co więcej, odczyty Termometru, Higrometru i Barometru (DHT22 i BMP280) były niestabilne. Na przykład barometr wskazywał 1250 hPa.... Temperaturę i wilgotność udało mi się ustawić, ale ciśnienia już nie.... Ale co mi po tym jak światła w kuchni nie będę miał :-(

Pytaliście mnie jakim stanem sterowanie. Próbowałem i wysokim i niskim. Próbowałem zmieniać płytki i przekaźniki, wreszcie próbowałem zmieniać zasilanie z 5 na 3,3. NIC. Przekaźniki nie reagują. Brak sterowania.

Sprawdzałem prąd dochodzi do zacisków przekaźnika tak po stronie AC jak i po stronie DC, a on "milczy jak zaklęty".

Dochodzę do takiego samego wniosku jak Wy, że po prostu płytka tego nie może udźwignąć.

Jakieś pomysły macie ?
Pietras81

Robaczek wrote: Wed Feb 15, 2023 11:18 pm Witajcie,

dziękuję Wam Wszystkim za podpowiedzi.

Już odpowiadam....

Tak, pierwotnie na płytce miałem wgranego softa od Zibi i przekaźnik przełączał się prawidłowo. Dopiero jak wgrałem Blank, a potem GUI Generica z wymienionymi w pierwszym poście peryferiami, ani ten ani inny przekaźnik ("inny" czyli nie shild Wemosa, tylko półprzewodnikowy przekaźnik 5V) nie reagują

Co więcej, odczyty Termometru, Higrometru i Barometru (DHT22 i BMP280) były niestabilne. Na przykład barometr wskazywał 1250 hPa.... Temperaturę i wilgotność udało mi się ustawić, ale ciśnienia już nie.... Ale co mi po tym jak światła w kuchni nie będę miał :-(

Pytaliście mnie jakim stanem sterowanie. Próbowałem i wysokim i niskim. Próbowałem zmieniać płytki i przekaźniki, wreszcie próbowałem zmieniać zasilanie z 5 na 3,3. NIC. Przekaźniki nie reagują. Brak sterowania.

Sprawdzałem prąd dochodzi do zacisków przekaźnika tak po stronie AC jak i po stronie DC, a on "milczy jak zaklęty".

Dochodzę do takiego samego wniosku jak Wy, że po prostu płytka tego nie może udźwignąć.

Jakieś pomysły macie ?
Wygeneruj soft z przekaźnikiem i daj znać czy działa przekaźnik - potem dołóż np bmp i zobacz co sie dzieje. Ja na Wemosie mam całą stację pogodową i śmiga. Więc przekaźniki i dwa czujniki nie sądzę że nie ogarnia.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robaczek wrote: Wed Feb 15, 2023 11:18 pm Sprawdzałem prąd dochodzi do zacisków przekaźnika tak po stronie AC jak i po stronie DC, a on "milczy jak zaklęty".
Chodziło mi o prąd na com. Jeżeli podepniesz 3,3 na com (oczywiście + i - normalnie podpięte) to przekaźnik powinien się załączyć. Z drugiej strony, jeżeli załączasz światło to na pinie, do którego podłączasz przekaźnik też powinno się pojawić 3,3v.

Jakoś nie wydaje mi się, żeby to było za dużo urządzeń. Niestabilne pomiary w przypadku analoga mogą wskazywać na problem z zasilaniem, jednak błędne wskazania na i2c to już może być problem zakłóceń na magistrali. Skoro jednak wszystko naraz wariuje to ciężka diagnoza. Masz możliwość wgrać to na nowego czystego Wemosa, podpiąć pod dobrą ładowarkę (np. samsung) i wtedy sprawdzić?

Natomiast faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie rozpocząć od jednego urządzenia i dokładać.
YoMan

Dziękuję Wam za sugestie, ale muszę dopyać, by się upewnić czy dobrze Was rozumiem....

Wygenerować nowy soft tylko na przekaźnik i zobaczyć jak funkcjonuje ?

Return to “Pomoc”