Aplikacja nie pokazuje faktycznego stanu

Jarek21

Cześć,
Aplikacja nie pokazuje mi prawdziwego stanu jednego z urządzeń - faktycznie urządzenie działa, a w aplikacji widać bezczynność. Po "resecie" i powocie do trybu autoamatycznego przez strnę, widać wszystko w porządku, do następnej zmiany statusu, której znów nie widać w aplikacji.
Równoległą kwestią dla tego urządzenia jest błędne pokazywanie statusu na stronie fracz. (załącznik).
w zeszłym sezonie grzewczym i poprzednich latach było wszystko OK
Proszę o pomoc :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Jarek21 wrote: Fri Feb 17, 2023 12:37 pm Cześć,
Aplikacja nie pokazuje mi prawdziwego stanu jednego z urządzeń - faktycznie urządzenie działa, a w aplikacji widać bezczynność. Po "resecie" i powocie do trybu autoamatycznego przez strnę, widać wszystko w porządku, do następnej zmiany statusu, której znów nie widać w aplikacji.
co to znaczy "trybu automatycznego" - w apce nie ma czegoś takiego. Nie mieszasz pojęć apki i skryptów?
1. Najpierw goła apka: czy jak włączysz/wyłączysz urządzenie na tel. to ono się włącza/wyłącza czy nie?
2. Potem skrypty (to co wrzuciłeś w obrazku) - tutaj jest gorzej, ponieważ one nie korygują działania na podstawie faktycznego stanu. Jeżeli według skryptów coś jest włączone a w rzeczywistości nie jest to przyczyną może być brak połączenia z urządzeniem w momencie wykonywania skryptu (czyli włączenie pieca przy zbyt niskiej temp) lub coś innego wyłącza urządzenie po załączeniu przez skrypty.
Musisz poobserwować. Sprawdź czy możesz włączyć/wyłączyć urządzenie za pomocą skryptów:
2023-02-17 14.52.13.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Feb 17, 2023 1:53 pm w apce nie ma czegoś takiego. Nie mieszasz pojęć apki i skryptów?
Słowem "aplikacja" można nazwać w zasadzie wszystkie programy komputerowe, w tym aplikacje webowe, na telefony, na urządzenia itd.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jarek21

Moje rozumienie pojęć :) :
Aplikacja = w telefonie
Przez stronę = fracz.supla.com / script.supla.io

ad 1. Włącza się i urządzenie działa. Po 2-3 sek aplikacja pokazuje, że urządzenie jest wyłączone, a ono nadal działa.
ad 2. Mogę włączaś i wyłaczać i działa, jednak nie pokazuje faktycznego stanu. Obserwuję sytuację od listopada i próbuję ją ze wszystkich stron, lecz stan niezmienny, stąd moje ostateczne działanie - prośba o pomoc :)

Uzupełniając i upraszaczając:
Urządzenie działa poprawnie, lecz ani w aplikacji, ani przez stronę (racz.supla.com / script.supla.io) nie pokazuje faktycznego stanu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Jarek21 wrote: Fri Feb 17, 2023 2:23 pm Moje rozumienie pojęć :) :
Aplikacja = w telefonie
Przez stronę = fracz.supla.com / script.supla.io
a strona fracz w telefonie to aplikacja czy nie? ;)

Do rzeczy:
aplikacja:
Screenshot 2023-02-17 at 15-27-37 SUPLA.png
Strona fracz.supla.com do podglądu na telefonie:
2023-02-17 15.27.44.jpg
które działa a które nie?
YoMan

Z każdego miejsca urządzenie działa i we wszystkich miejscach pokazuje nieprawdziwy stan.
klew

Jarek21 wrote: Fri Feb 17, 2023 2:58 pm Z każdego miejsca urządzenie działa i we wszystkich miejscach pokazuje nieprawdziwy stan.
Przepraszam, ale ja nie rozumiem.
Pokaż może zrzuty ekranu z opisem co tam widzisz i co uważasz że powinieneś widzieć
Jarek21

Piec włączony i działa
Hektorek
Been thanked: 1 time

No to tylko zostaje,że masz przekaźnik załączany stanem low a w sofcie masz ustawioniony załączany stanem high ( lub odwrotnie ).
Pozdrawiam:
Sławek
klew

Jakie urządzenie steruje tym piecem?

Return to “Pomoc”