Sonoff M5 - włączniki z przyciskami "fizycznymi"

Rysiu

Cześć,
Udało się komuś ustawić wersję 2klik tak aby działały diody na obu przyciskach?
Gitman

Generalnie nie jest to trudne ale jest jeden bug o który już pytałem @krycha88 w innym temacie.

Do wersji 2-gang wgrywamy ten szablon.

Code: Select all

{"NAME":"Sonoff SwitchMan 2C","GPIO":[0,0,0,0,32,576,0,0,0,0,0,33,0,0,416,225,0,0,0,224,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":1}
Musimy dodatkowo zaznaczyć w GG Led załączania przekaźnika, generujemy i wgrywamy. Wprowadzamy urządzenie w tryb konfiguracji Ustawienia urządzenia->przekaźniki->przekaźnik2->status załączania przekaźnika i ustawiamy GIPO 22-10 i powinno być załączanie stanem high jednak tu jest problem bo pomimo zmiany na high i zapisaniu i tak jest low przez co led działa ale z odwróconą logiką tzn. led jest załączony kiedy jest przekaźnik OFF a wyłączony kiedy jest ON.
mmiikk

Czyli działa jak neonówka we włącznikach, co samo w sobie nie jest łze pozwala znaleźć włącznik w ciemności
mmiikk

Możecie mi dać linki do włączników fizyczny typu jak ten M5 dających się bez problemu osuplować gui generic (mających pady do programowania) o następujących właściwościach:

Koniecznie Kolor biały
Mające działające diody zalaczenia przekaznika (może być logika odwrotna) Preferowany kolor diod czerwony lub pomarańczowy ale inne też moga byc

2 sztuki podwójne do linii bez N (!)
3 sztuki koniecznie pojedyncze z linia N neutralna czyli standardowe
(jeżeli ktoś ma takie już osuplowane to mogę kupić)

Z góry dziękuję
Gitman

Rysiu wrote: Sat Feb 11, 2023 8:32 am Cześć,
Udało się komuś ustawić wersję 2klik tak aby działały diody na obu przyciskach?
Jak by ktoś był zainteresowany to ustawienie led dla 1 i 2-klik już działa, krycha88 już poprawił buga, trzeba ponownie wygenerować soft przez gg a jak ustawić w konfiguracji opisałem wyżej.
Rysiu

Diody załączania przekaźnika już działają. Jeszcze tylko niebieska dioda lewego przycisku świeci cały czas, prawego natomiast nigdy. Jest opcja wyłączenia niebieskiej diody? W ustawieniach urządzenia wyłączenie LED dla CONFIG nic nie zmienia.
Gitman

Mi to akurat nie przeszkadza a wręcz się przydaje coś jak włącznik podświetlany ale fakt wyłączyć nie można. Dioda niebieska jest osobno więc jak tak bardzo przeszkadza to ją wylutuj .
Rysiu

Ogarnąłem, GPIO dla CONFIG, GPIO5-IO załączana stanem LOW, ściemniacz ustawiłam na 1%. Przy wyłączonym przekaźniku każdy przycisk delikatnie żarzy diodę czerwoną, przy włączeniu przekaźnika odpowiednia dioda rozświetla się na 100%. Zdjęcia nie oddają jak delikatnie świeci dioda przy wyłączonym i jak mocno przy załączonym przekaźniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

No też spoko co kto lubi, wiedzę czujnik temperatury ja też będę robił tylko taką dokładaną ramkę z oled. Bardziej niż wewnątrz zależy mi na wyświetlaniu temperatury na zewnątrz :D
Qbs

Drodzy, też tak macie w 2C, że włączenie lewego kanalu gasi dimmer dla prawego kanału?
Natomiast prawy kanał działa całkowicie poprawnie, tj nie ma wpływu na dimmer lewego kanału.

Return to “Nowości”