Programator do GOSUND SP111

mtcz

Kupiłem ostatnio gniazdko DOSUND SP111 z zamiarem osuplowania. Kupiłem również programator https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb ... 2152897734
Czy taki nadaje się do wgrania supli? Robię wszystko według instrukcji. Podczas podłączania programatora zwieram GPIO do masy, swieci czerwona dioda. Po odłączeniu GPIO od masy, czerwona dioda przygasa. Niestety nie można wgrać programu. Komputer znajduje port COM ale nic dalej się nie dzieje. Czy trzeba jakieś sterowniki do programatora? A może ten programator nie nadaje się do tego celu?
Jeśli tak to jaki programator polecacie?
Wszystkie instrukcje które przejrzałem informują tylko aby podłączyć programator. Nigdzie nie mogę odszukać gdzie ktoś poleca jaki najlepszy programator wykorzystać do tego celu.
Gitman

A zmieniasz miejscami rx,tx ? W programatorze rx to urządzeniu tx
mtcz

Tak, tx i rx są podłączone dobrze. Zresztą zamienić też próbowałem i nic to nie dało.
piksiak

--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Mój pierwszy programator który kupiłem też nie działał okazało się że dwa piny były razem zlutowane, poprostu było za dużo cyny , oddzieliłem je od siebie i do dzisiaj działa, może warto spojrzeć
mtcz

Wieczorem przyglądnę się programatorowi. Jeśli nic nie znajdę to kupię ten cp2102.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Jak programujesz z laptopa spróbuj podłączyć konwerter przez hub aktywny (z zewnętrznym zasilaniem) u mnie pomogło.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Sprzedający wrote:Do podłączeń wystarczy zastosować
GND
TXD
RXD
Płytkę kontrolera zasilać własnym napięciem (nie z konwertera USB)
Tak więc nie do końca nadaje się on do programowania modułów potrzebujących trochę więcej prądu zasilania.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
piksiak

Ale który się nie nadaje?
Doczytałem, ten pierwszy :)
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
mtcz

Nie mam huba aktywnego. Nie mam też jak zasilać płytki z osobnego zasilania więc zamówiłem ten drugi programator. Dam znać czy pomoże.

EDIT: Nowy programator wgrał Suple bez problemu. Dziękuję wszystkim za pomoc :D

Return to “Pomoc”