Witam,
jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie wykonania automatyzacji wyłączania falownika PV poprzez odcięcie do niego 3faz. Sytuacja wygląda tak, że mam już jedną instalację PV na domu ale przez cały rok brakuje mi trochę prądu i chciałbym założyć drugą na działce. Ze starej instalacji przy dobrym słońcu latem wychodzi mi około 9KW mocy ciągłej. Według starych przepisów nie mogę przekroczyć 10KW, bo wskoczę na mniej opłacalny pułap rozliczenia. Automatyzacja miałaby opierać się na MEW-01, sonoffie i styczniku 3f z cewką sterowaną 230v i miało by to działać na zasadzie zabezpieczenia, czyli jeśli moc oddawana do sieci przekroczy 9,5KW na 3 fazach łącznie, to ta nowa instalacja byłaby rozłączana poprzez Sonoffa i stycznik na zasadzie odcięcia. Wtedy falownik automatycznie się wyłączy. Taki jest zamysł, ale nie mam pojęcia jak napisać taką automatyzację, ani właściwie czy to jest możliwe do wykonania.
MEW-01 sterowanie falownikiem PV
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Limit nie dotyczy maksymalnej mocy oddawanej do sieci, tylko teoretycznej zainstalowanej mocy wg specyfikacji producenta.
Montując nową instalację masz obowiązek zgłoszenia pełnej mocy do energetyki.
Montując nową instalację masz obowiązek zgłoszenia pełnej mocy do energetyki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
alex16800
Teoretycznie trzeba zgłosić, w praktyce jeśli nie przekracza mocy łącza, ani nie będzie przekraczać mocy 10 kwp łącznie z moją starą instalacją to nie będą nawet mieli podstaw aby myśleć, że coś jest nie tak, bo taką instalację, czyli do 10kwp mam już zgłoszoną.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jesteś pewien swojej teorii? Z mojego punktu wiedzy liczy się moc zainstalowana, a nie oddawana. Nie możesz przekroczyć 10 kWp na jedną instalację. Jeżeli przekroczysz to będzie miał potrącane 30% (zamiast 20%) z oddawanej. Nie qmam tego zamysłu. Przelicz, czy nie lepiej odpuścić te 10% niż odłączać drugą instalację. Poza tym pytanie jaki masz falownik. Jeżeli masz falownik 9 kW to ci nie da więcej mocy w sieć (to jakbyś się obawiał, a nie zwerbalizował, że na podstawie oddawanej mocy przyjdą skontrolować twoją instalację), oczywiście około. Jedna z moich instalcji ma 6,3 kWp - falownik 5 - max moc pracy 5,25 kWalex16800 wrote: Mon Feb 20, 2023 5:38 pm Witam,
jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie wykonania automatyzacji wyłączania falownika PV poprzez odcięcie do niego 3faz. Sytuacja wygląda tak, że mam już jedną instalację PV na domu ale przez cały rok brakuje mi trochę prądu i chciałbym założyć drugą na działce. Ze starej instalacji przy dobrym słońcu latem wychodzi mi około 9KW mocy ciągłej. Według starych przepisów nie mogę przekroczyć 10KW, bo wskoczę na mniej opłacalny pułap rozliczenia. Automatyzacja miałaby opierać się na MEW-01, sonoffie i styczniku 3f z cewką sterowaną 230v i miało by to działać na zasadzie zabezpieczenia, czyli jeśli moc oddawana do sieci przekroczy 9,5KW na 3 fazach łącznie, to ta nowa instalacja byłaby rozłączana poprzez Sonoffa i stycznik na zasadzie odcięcia. Wtedy falownik automatycznie się wyłączy. Taki jest zamysł, ale nie mam pojęcia jak napisać taką automatyzację, ani właściwie czy to jest możliwe do wykonania.
Jeżeli chcesz zwiększyć produkcję to na twoim miejscu bym tylko dołożył paneli do istniejącej instalacji tak na - 120-130% mocy falownika
YoMan
-
alex16800
Zamysł jest taki, może głupi, że przez cały rok z mojej instalacji jestem w stanie wycisnąć góra 6kwp, oprócz miesięcy jak lipiec i sierpień, gdzie moc dochodzi do 9kwp. Dodatkowa instalacja powiedzmy 3kwp na oddzielnym falowniku nadrobiłaby dużo w miesiącach mniej słonecznych.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Wydaje mi sie że bez konfrontacji z operatorem energii się nie obejdzie. Jestem przekonany że oni to zauważą , no bo w jeden rok wyślesz im np 10MWh a w następnym roku 15MWh i że to niby słońce lepiej świeciło , to nie przejdzie .
Ja też myślałem o rozbudowie , teraz mam 9KWp i brakuje ale rozważam drugi system który grzał by tylko wodę w bojlerze / buforze bez wpięcia do sieci to by trochę "odciążyło" główny system.
Ja też myślałem o rozbudowie , teraz mam 9KWp i brakuje ale rozważam drugi system który grzał by tylko wodę w bojlerze / buforze bez wpięcia do sieci to by trochę "odciążyło" główny system.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
alex16800
Niestety mamy prawo jakie mamy. Powinna się liczyć realna moc oddawana do sieci. Panele nigdy nie wygenerują takiej mocy jaką podaje producent. A w zależności od ustawienia jeden będzie miał 10 paneli i wygeneruje 3,5kw, a drugi będzie musiał mieć tych paneli 20, żeby osiągnąć taki sam wynik.
-
alex16800
Różnice w produkcji można by było wytłumaczyć mniejszą autokonsumpcją gospodarstwa.shimano73 wrote: Mon Feb 20, 2023 6:37 pm Wydaje mi sie że bez konfrontacji z operatorem energii się nie obejdzie. Jestem przekonany że oni to zauważą , no bo w jeden rok wyślesz im np 10MWh a w następnym roku 15MWh i że to niby słońce lepiej świeciło , to nie przejdzie .
-
adrian4477
Znam przypadek gdzie instalacja w rok wyprodukowała ok 500kWh z kWp i okazało się, że jeden string paneli nie został podłączony do falownikashimano73 wrote: Mon Feb 20, 2023 6:37 pm Wydaje mi sie że bez konfrontacji z operatorem energii się nie obejdzie. Jestem przekonany że oni to zauważą , no bo w jeden rok wyślesz im np 10MWh a w następnym roku 15MWh i że to niby słońce lepiej świeciło , to nie przejdzie .
-
YoMan
- Been thanked: 3 times
Dlatego jak napisałem (nie radzę bo to nielegalne - jednie pokazuję możliwe opcje): zostaw falownik na max 10 kW a dołóż paneli. W miesiącach letnich falownik obetnie moc do swojego maxa a w pozostałych wszystkie będą cisnąć ile mogą. Chyba że masz gdzie wykorzystać tę moc na bieżąco.alex16800 wrote: Mon Feb 20, 2023 6:28 pm Zamysł jest taki, może głupi, że przez cały rok z mojej instalacji jestem w stanie wycisnąć góra 6kwp, oprócz miesięcy jak lipiec i sierpień, gdzie moc dochodzi do 9kwp. Dodatkowa instalacja powiedzmy 3kwp na oddzielnym falowniku nadrobiłaby dużo w miesiącach mniej słonecznych.
Dla przykładu falownik 9k a moc sumaryczna paneli 13kWp i wtedy przez krótką część dnia w lato stracisz kilka kW (przy wspomnianej instalacji 6,3 / 5k to jest ok. 1h dziennie w najbardziej słoneczne dni) ale przez pozostałą część dni będzie produkcja większa bez przekraczania umownej mocy. Druga moja instalacja 9,84 w panelach / 9k falownik (płaski dach, panele na 15st) chyba jeszcze nie dobiła do maksa nigdy, a przynajmniej nie zarejestrowałem tego)
Nie sądzę, żeby ktoś sprawdził sumaryczne oddanie - poprawiłeś nachylenie, co miesiąc zmieniasz kąt, żeby zoptymalizować, dołożyłeś trackery, etc.
YoMan