Czy jest możliwość dołożenia dodatkowego zdalnego (nie połączonego przewodami) włącznika światła po wifi?
Dokładniej: mam np. shelly 1 (oczywiście z suplą) w puszce i na nim włącznik i czy teraz da się dołożyć gdzieś dalej włącznik (albo np 3 włączniki) którymi włączy się to shelly aby zapaliło się światło? Pod tym włącznikiem dodatkowym mam oczywiście zasilanie 230V.
Zdalny włącznik światła
-
piksiak
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
local
Shelly musi mieć AT. Wchodzisz w odpowiedni kanał w cloud i ustawiasz Wyzwalacze akcji.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
piksiak
A ten włącznik to jaki musi być?
Z tego co wyczytałem to trzeba użyć dwóch przekaźników i jeden ustawić jako wyzwalacz akcji a włącznik jest normalny?
Z tego co wyczytałem to trzeba użyć dwóch przekaźników i jeden ustawić jako wyzwalacz akcji a włącznik jest normalny?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
To "przykładowe Shelly" nie musi mieć AT, bo nie ono służy za zdalny przycisk.
Z gotowych urządzeń: RNW-01 - tam masz możliwość podłączenia do 4 przycisków, którymi możesz odpalać zdalnie dowolne akcje/sceny w Supli. Tylko trzeba pamiętać, że to działa przez Internet, a nie lokalnie, więc w przypadku braku sieci, może nie działać przycisk.
Wsparcie dla Wyzwalaczy akcji mają też praktycznie wszystkie urządzenia Zamela z przyciskiem (za wyjątkiem DIW-01). Można też zrobić coś własnego z wgranym GG.
Działać będzie to analogicznie jak na RNW.
Z gotowych urządzeń: RNW-01 - tam masz możliwość podłączenia do 4 przycisków, którymi możesz odpalać zdalnie dowolne akcje/sceny w Supli. Tylko trzeba pamiętać, że to działa przez Internet, a nie lokalnie, więc w przypadku braku sieci, może nie działać przycisk.
Wsparcie dla Wyzwalaczy akcji mają też praktycznie wszystkie urządzenia Zamela z przyciskiem (za wyjątkiem DIW-01). Można też zrobić coś własnego z wgranym GG.
Działać będzie to analogicznie jak na RNW.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
local
Jak chcesz tylko do sterowania shelly... to może być dowolny włącznik Shelly, Sonoff czy inne.
np. Shelly Plus i4, Shelly I3, Shelly 1L, Sonoff Touch
Do sterowania po wifi nie trzeba drugiego przekaźnika
np. Shelly Plus i4, Shelly I3, Shelly 1L, Sonoff Touch
Do sterowania po wifi nie trzeba drugiego przekaźnika
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
piksiak
Ale ten włącznik Sonoff Touch zadziała z shelly 1 które ma suplę wgraną?
Czyli tak - trzeba kupić RNW-01, wsadzić do puszki, podłączyć dozwolony przycisk (pojedynczy, podwójny, potrójny lub poczwórny). I teraz aby sterowały te przyciski modułami zdalnie po wifi trzeba wgrać suplę z AT do tych modułów które już są zainstalowane?
Czyli tak - trzeba kupić RNW-01, wsadzić do puszki, podłączyć dozwolony przycisk (pojedynczy, podwójny, potrójny lub poczwórny). I teraz aby sterowały te przyciski modułami zdalnie po wifi trzeba wgrać suplę z AT do tych modułów które już są zainstalowane?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli urządzenie wykonawcze (z przekaźnikiem) masz już w Supli, to nic nie musisz tam wgrywać.piksiak wrote: Tue Feb 21, 2023 10:55 am Ale ten włącznik Sonoff Touch zadziała z shelly 1 które ma suplę wgraną?
Potrzebujesz jedynie układu do obsługi przycisku. Może to być RNW, lub dowolne inne urządzenie z Suplą na pokładzie ze wsparciem AT (Wyzwalaczy Akcji)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
piksiak
OK, wszystko jasne. Na razie dla próby zrobię na supli i zobaczę jak to działa ale docelowo myślę aby z tej kuchni trochę więcej świateł wyłączać 
-
piksiak
Spodobało mi się ta funkcjonalność. Działa bardzo dobrze.
-
kurus
Najtaniej to wemos mini z zasilaczem np hilink, do puszki zmieścisz to bez problemu, wgrywasz gui z opcja przyciski i możesz ustawić tyle przycisków ile gio masz w wemosie, żadnego przekaźnika nie potrzebujesz. Włącznik ścienny łączysz z gnd wemosa i odpowiednim gpio, w cloud pojawią ci się wyzwalacze akcji i ustawiasz co ma uruchamiać wybrany przycisk. Jak wyżej napisano jak braknie neta to nie będzie działać. Koszt to z 40zł max ale wiadomo to nie jest gotowe rozwiązanie trzeba poskładać samemu i jakąś tam wiedze posiadać.
@klew w takie układzie jak opisałem posiadając swój lokalny serwer supli urządzenia łącze po lokalnym ip i w przypadku braku neta wyzwalacze działają normalnie?
@klew w takie układzie jak opisałem posiadając swój lokalny serwer supli urządzenia łącze po lokalnym ip i w przypadku braku neta wyzwalacze działają normalnie?