SHELLY RGBW2 + GG - Migotanie listwy

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Hej

Jakiś już czas używam Shelly RGBW2 z wgranym GG.

Do niego mam podłączony zasilacz 48W, 24VDC

Code: Select all

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-led-glp-gpv-50-24-24v-2-1a-48w-12822331170?snapshot=MjAyMi0xMi0yOVQxNjo0NjoyNy45ODFaO2J1eWVyO2ZjMjE5ZjBmMTQ0OWJjYzFmMDlmOTJkZjU1NmZhYjljOTQ5NjNhMGY1N2IyZWY2N2EzYmMyZGVhZDhkOTMzM2U%3D
Taśma jaką mam podłączoną to ta poniżej

https://allegro.pl/oferta/1m-tasma-led-rgbw-4w1-60led-m-24v-rgb-zimny-profi-12677409664?snapshot=MjAyMi0xMi0yOVQxNjo0NjoyNy45ODFaO2J1eWVyOzJmNmRmNTliYmE0ZDEwMjcwOGJkYTgyZWU0ZThlNWExZWIzMmZkMGE1ZGJiMzA5YzBkMjdlZDJjMTJiMDk5Yjk%3D
W zaokrągleniu zużywa ona ok 20W na 1m, finalnie mam 1.8m długości. idąc dokładniej to 1.8*19.2 = 34,56W zapotrzebowania. Skoro zasilacz ma 48W to mam 13,44W zapasu

Do czego zmierzam, zdarza się że jak włączę taśmę to świeci sobie i np po 5 min - czas różny, pojawia się taki błysk/mignięcie tzn. cała taśma mignie na dosłownie ułamek sekundy raz. Potem jest ok i po dłuższym czasie znowu raz mignie nieraz po 20 min i długo jest ok. Patrzyłem połączenia i są wg mnie ok. Końcówki kabla ocynowane i wkręcone do Shellego. Jedyne co to mam przez złączki WAGO przelotowe 1:1 tego typu

https://allegro.pl/oferta/wago-szybkozlaczka-przelotowa-221-2411-2x0-2-4mm2-11929958234?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17967348206&gclid=CjwKCAiA9NGfBhBvEiwAq5vSy_QD4C-yUkUxSXP8XzRD8mi-tvJbDzr9blCVapmFiK9aMdvgmV2yIBoC6pYQAvD_BwE
przedłużony przewód między taśmą i jej fabrycznym przewodem 30 cm a Shelly umieszczonym w puszce. Połączenia już raz sprawdzałem czy wszystko styka i jest ok bo w zasadzie to świeci.

Gdzie można by szukać przyczyny takiego sporadycznego mignięcia co jakiś czas ? A i nie ma znaczenia czy to kanał W czy któryś z kolorów RGB.

Poniżej złączam jak to wygląda w puszce
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
myxhir

Winowajcą chyba znaleziony. Zamiast tego GLP dałem zasilacz przemysłowy do sterownika PLC i jak ręką odjął.... Nie pomyslalbym że nowy zasilacz jaki kupiłem będzie coś tam kaszanil, już nawet rozwazalem wymianę listwy na 12V ale przy mniejszym napięciu będzie większy prąd... Temat zatem rozwiazany
Hrumque

myxhir wrote: Fri Feb 24, 2023 6:08 pm Winowajcą chyba znaleziony. Zamiast tego GLP dałem zasilacz przemysłowy do sterownika PLC i jak ręką odjął.... Nie pomyslalbym że nowy zasilacz jaki kupiłem będzie coś tam kaszanil, już nawet rozwazalem wymianę listwy na 12V ale przy mniejszym napięciu będzie większy prąd... Temat zatem rozwiazany
Nie tyle "kaszani" co może nie lubieć impulsowego (zwłaszcza niewielkiego) obciążenia - jakbyś do jego wyjśćia równolegle zapiął jakiś rozsądny kondensator, np 2200uF/35V low-esr - to pewnie by było "jak reką odjął" ;)

Nie bez powodu na nim jest napisane "for led modules only" - w sensie włączyć, obciążyć stałym prądem obciążenia płynącym w podłączone ledy i zapomnieć. To będzie działało. A ty wkłądasz pomiędzy to jakiś zestaw PWM regulatorów - obciążenie jest bardzo impulsowe...
myxhir

Hrumque wrote: Fri Feb 24, 2023 6:47 pm
myxhir wrote: Fri Feb 24, 2023 6:08 pm Winowajcą chyba znaleziony. Zamiast tego GLP dałem zasilacz przemysłowy do sterownika PLC i jak ręką odjął.... Nie pomyslalbym że nowy zasilacz jaki kupiłem będzie coś tam kaszanil, już nawet rozwazalem wymianę listwy na 12V ale przy mniejszym napięciu będzie większy prąd... Temat zatem rozwiazany
Nie tyle "kaszani" co może nie lubieć impulsowego (zwłaszcza niewielkiego) obciążenia - jakbyś do jego wyjśćia równolegle zapiął jakiś rozsądny kondensator, np 2200uF/35V low-esr - to pewnie by było "jak reką odjął" ;)

Nie bez powodu na nim jest napisane "for led modules only" - w sensie włączyć, obciążyć stałym prądem obciążenia płynącym w podłączone ledy i zapomnieć. To będzie działało. A ty wkłądasz pomiędzy to jakiś zestaw PWM regulatorów - obciążenie jest bardzo impulsowe...
Moja wiedza trochę wybiega poza elektronikę. Czy ten kondensator który podałeś starczyłby czy coś innego należy policzyć zanim się go dobierze?
Rozumiem że jak posępne go na wyjściu zasilacza równolegle do shelly to będzie ok? Zasilacz jest zasilony cały czas jak cos
Hrumque

myxhir wrote: Sat Feb 25, 2023 8:35 am

Moja wiedza trochę wybiega poza elektronikę. Czy ten kondensator który podałeś starczyłby czy coś innego należy policzyć zanim się go dobierze?
Rozumiem że jak posępne go na wyjściu zasilacza równolegle do shelly to będzie ok? Zasilacz jest zasilony cały czas jak cos
Wartość "z głowy" szacowana "na oko" - może 1000uF by wystarczyło, a może idealnie byłoby nawet dwa takie (lub 4700) dać.
No tak jak szacujesz że "jedna polopiryna na wieczór powinna wystarczyć" ;)
Ważne żeby napięcie z zapasem (skoro zasilacz 24V - to najbliższe kondensatory na 25V to zbyt mały margines bezpieczeństwa, 35V to bezpiecznie).
myxhir

Hrumque wrote: Sat Feb 25, 2023 1:37 pm
myxhir wrote: Sat Feb 25, 2023 8:35 am

Wartość "z głowy" szacowana "na oko" - może 1000uF by wystarczyło, a może idealnie byłoby nawet dwa takie (lub 4700) dać.
No tak jak szacujesz że "jedna polopiryna na wieczór powinna wystarczyć" ;)
Ważne żeby napięcie z zapasem (skoro zasilacz 24V - to najbliższe kondensatory na 25V to zbyt mały margines bezpieczeństwa, 35V to bezpiecznie).
Kolego... ślę wyrazy szacunku!
Trochę jeszcze poczytałem w necie jak dobierać kondensatory itp i zdecydowałem się na zakup zarówno 2200uF jak i 3300uF i 10000uF... trochę po fakcie doczytałem że one mają żywotność 2000h i są jeszcze serie Long Life po 10 000h, natomiast i tutaj znalazłem fajnego bloga

https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-kondensatory-elektrolityczne-ceramiczne-id4236
gdzie ktoś opisuje że to żywotność w temp 105*C i zakładając że temp pracy to będzie 35*C wychodzi mi 16000h czyli 666 szatańskich dni :D czyli cos ok 2 lat a i tak to ponoć czas po którym kondensator dopiero może stracić chyba coś koło 25% pojemności

https://elektronikab2b.pl/biznes/22916-zrozumienie-znaczenia-parametrow-specyfikacji-kluczem-do-zwiekszenia-czasu-zycia-produktow-led
Reasumując, kondensator 3300uF załatwił sprawę :D

Return to “Pomoc”