SBW-1 i BFT Shyra AC SL 120

vonGrzegorz

Witam mam problem z podłączeniem urządzenia do bramy. Zamykanie i otwieranie ok nie widzi stanów bramy,
BFT 51 do A2
50 do A1
60 do 11
61 do 14

in1 i in2 podłączyłem do 42 i 43 i nic
więc do 41 doprowadziłem dodatkowe zasilanie +24V i wyrzuciło bezpiecznik więc chyba steruj masą proszę o pomoc
Gitman

W sbw-01 wejście in nie można wysterować masą ale już w sbw-02 tak. Jedyne wyjście to podłączyć przez dodatkowy przekaźnik lub zmienić moduł.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Według instrukcji https://www.xn--gaecki-4db.pl/wp-conten ... sja_PL.pdf na zaciskach 42 i 43 powinien przy załączonej krańcówce pojawiać się stan wysoki o wartości napięcia na zacisku 41 (REF SWE). Tyle że Ty SBW zasilacz 24V AC, a to nie są te same potencjały. SBW-02 też tu raczej nie zadziała. Należałoby najpierw zmierzyć multimetrem wartość REF SWE względem masy płyty (np. zacisk 60). Wtedy można by było kombinować z przekaźnikami.
Jednak dużo prościej będzie zastosować kontaktrony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
vonGrzegorz

A to nie jest tak że na zacisk 41 podłączasz co chcesz a on zapodaje to na 42 i 43 w zależności od położenia bramy?
Robert Błaszczak

Nie jest tak. Weź multimetr do ręki i sprawdź. Bo narazie jest to wróżenie z fusów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie nie zalecamy wpinania się w krańcówki napędu ponieważ może to negatywnie wpłynąć na jego działanie. Niemniej jednak są użytkownicy, którzy twierdzą, że im to poprawnie działa.

Podłącz multimetr pod 50 i 42, a następnie pod 50 i 43. Sprawdź jakie są odczyty przy zamkniętej i otwartej bramie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak

Przemek, tam najprawdopodobniej na zacisku 41 jest 5V DC, które nie będzie potencjałowo zgodne z zasilaniem AC 24V.
krancowka.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli tak jest to rzeczywiście odpada ten temat chyba, że zostanie zastosowany przekaźnik. W takim przypadku lepiej zastosować kontaktron.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vonGrzegorz

Dla mnie prostszym rozwiązaniem będzie przekaźnik bo zamknę się w obrębie obudowy nie będę musiał nigdzie kabli wyprowadzać itp. Prosiłbym o przesłanie zdjęć poprawnie skonfigurowanej bramy w chmurze bo nie wiem ile powinno być czujników i co gdzie jak ma być powybierane może gdzieś tam robię błąd?
vonGrzegorz

Napięcia jeszcze nie sprawdziłem padła bateria 9v w mulitmetrze i nie ma kiedy kupić :) . Co do sterowania bramą - bo przejrzałem trochę forum i powiem tak to nie prawda że do sterowania bramą za pomocą googla musimy mieć podłączoną chociaż jedną krańcówkę.
U mnie wygląda to następująco SBW podłączone bez krancówek w supli ustawiłem tak że czujnik widzi że brama jest cały czas zamknięta bez różnicy czy jest czy nie. Na polecenie hej google otwórz bramę - brama się otwiera. Ktoś powie a co z zamknięciem? Brama zostaje zaknięta automatycznie przez Shyrę :)
Nie widzę tylko pozycji bramy.
Zastanawiam się czy sprawa będzie wyglądać analogicznie z bramami garażowymi skrzydłowymi bo tamte z wiadomych przyczyn nie zamykają się automatycznie (brak wiązki podczerwieni która wykryje czy auto stoi przed nią)

Return to “ZAMEL SBW-01”