pzygmunt wrote: ↑Tue Nov 14, 2017 11:26 am
To nie jest problem Supli tylko wersji softu na moduł wykonawczy. Nie możemy mieszać ikon/funkcji tylko dlatego, że ktoś nie zrobił dedykowanej obsługi dla Twojego sprzętu. Nie mogę też zmieniać odgórnie funkcji czy zasady działania sprzętu ponieważ mogę coś komuś uszkodzić.
Użyłeś sobie softu do rolet by otwierać bramę, a powinieneś użyć softu do bramy, który jest odpowiednio zmodyfikowany pod Twój sprzęt.
Koledzy, czytając to z boku mam wrażenie, że dyskusja zatacza błędne koło.
Zgadzam się w pełni, że @Gucio2607. powinien jak najbardziej użyć softu do bramy, jeśli rzeczywiście steruje bramą, a nie softu do rolet. Jeżeli w sofcie do rolet były ikony od bramy, to zrobiłby się "burdel" i brak było by porządku i logiki, o którą @pzygmunt tak zabiega.
Ja tu zauważam potrzebę czegoś innego, np. mam zawór do wody, którym można sterować przez zwarcie odpowiednich wyprowadzeń na pewien czas - zawór się otwiera lub zamyka i przykładowo tutaj soft typu "gate" się nada, ale po co mi do tego ikona bramy. Dlatego potrzebny jest osobny soft.
W końcu temat jest o alternatywnych ikonach, które pewnie kiedyś pojawią się w Supli i wtedy otworzy się droga również dla innych urządzeń. Dlatego proponuję odpuścić dyskusję i przyjąć stan rzeczy jaki jest obecnie.
Zybi wrote: ↑Tue Nov 14, 2017 11:30 am
Jakbyś był obeznany z treścią forum to byś wiedział, że i tak było i tylko na wielką prośbę użytkowników soft GATE do sonoff-a został upubliczniony. Tym nie mniej w każdym pliku readme.txt (lektura obowiązkowa) są odpowiednie zapisy o napięciu sieci 230V na jego wyjściu.
Ale mam wątpliwości, czy w takim razie dalej go udostępniać, chyba nowy PR na Githuba-a jest potrzebny.
Softy, które kompiluje @Zybi i pozostali Koledzy z forum są naprawdę świetne, to m.in. dzięki nim Supla się rozwija. Soft "gate" dla Sonoffa jest potrzebny i uważam, że powinien zostać na Githubie - informacja w pliku readme jest jasna. Zakładam, że jak ktoś porywa się na wgranie innego softu, to wie co robi i bierze odpowiedzialność na siebie...