Dokładność odczytu temperatury w aplikacji

MichNick

vajera wrote: Tue Feb 21, 2023 3:47 pm jakakolwiek precyzja pomiaru przekraczająca dokładność pomiarową urządzenia jest absolutnie bezużyteczna ;)
Pozwolę sobie polemizować. W niektórych przypadkach nie chodzi nawet o bezwzględną dokładność pomiaru. Tą można przecież skorygować. Dla niektórych użytkowników wartościowym aspektem jest dokłada różnica temperatury.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

MichNick wrote: Wed Feb 22, 2023 9:29 am
vajera wrote: Tue Feb 21, 2023 3:47 pm jakakolwiek precyzja pomiaru przekraczająca dokładność pomiarową urządzenia jest absolutnie bezużyteczna ;)
Pozwolę sobie polemizować. W niektórych przypadkach nie chodzi nawet o bezwzględną dokładność pomiaru. Tą można przecież skorygować. Dla niektórych użytkowników wartościowym aspektem jest dokłada różnica temperatury.
Ups, mam nadzieję że masz wykształcenie humanistyczne albo artystyczne ;) Różnica temperatur mniejsza niż dokładność pomiarowa urządzenia odzwierciedla jedynie przypadkowe fluktuacje samego urządzenia a w żadnym wypadku nie może być traktowana jako wektor zmian temperatury.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
MichNick

Obecnie Supla zapewnia 12 bitowy odczyt DS'ów, taka rozdzielczość umożliwia odczyt różnicy temperatury o 0.0625°C. Pozostaje tylko kwestia prezentacji tego odczytu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Jeżeli chodzi o temperaturę to ds może mieć max rozdzielczość 0,06125 stopnia ale nie pamiętam czy GG to obsługuje czy tez niższą czyli 0,125. Niemniej dodawanie kolejnego miejsca po przecinku żeby na nim mieć w sumie dwa stany na każdą dziesiątke ??

Natomiast wracam do prośby o wyjaśnienie mi celu. Bo robić można tylko po "coś". Zmiana o temperatury o taką wartość jest nieodczuwalna dla człowieka, nie daje informacji o trendzie, ponieważ wystarczy przejść koło czujnika i już może być zmiana wskazań.
Jeżeli jednak (ktoś wspomniał) używa kanału temperatury jako licznika to chyba był świadomy, że to proteza tymczasowa i trzeba czekać na KOP a nie zmieniać apkę? :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Myślę, że dla termometrów nie będzie zmieniana domyślna dokładność, bo ogólnie dostępne termometry nie mają takiej dokładności.
Ten przykładowy DS ma dokładność pomiarową +- 0,5 stopnia, niezależnie od tego czy ustawi się rozdzielczość na 12 bit, czy nie.

Teoretycznie możnaby zrobić w apce parametr w ustawieniach do konfiguracji wyświetlanej dokładności termometrów, ale przy tak długiej kolejce rzeczy, które mają być zaimplementowane w apkach, myślę, że realnie możemy zapomnieć o tej funkcji.

Natomiast kod aplikaji jest otwarty. Jeśli ktoś ma taką potrzebę, to może sobie przygotować binarkę z wyświetlaniem innej ilości miejsc po przecinku. Jeśli ktoś samemu nie potrafi, a chciałby takie coś zlecić, to pewnie znajdą się osoby, które za darmo, albo odpłatnie przygotują tego typu binarkę dla obecnej wersji apki. Trzeba pamiętać, że taka apka nie będzie się sama aktualizować i że to za każdym razem będzie wymagało jakieś pracy, aby wydać apkę z taką zmianą na bazie "obecnej najnowszej wersji".

Lepiej byłoby dodać to jako parametr konfigurowalny w ustawieniach. Jeśli ktoś to zrobi, to myślę, że tego typu pull request znalazłby akceptację i taka funkcja byłaby dostępna wtedy dla wszystkich. Co prawda nie ja decyduję o akceptacji takich zmian, ale mój głos na "tak" jest :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Feb 22, 2023 11:25 am
Lepiej byłoby dodać to jako parametr konfigurowalny w ustawieniach. Jeśli ktoś to zrobi, to myślę, że tego typu pull request znalazłby akceptację i taka funkcja byłaby dostępna wtedy dla wszystkich. Co prawda nie ja decyduję o akceptacji takich zmian, ale mój głos na "tak" jest :)
jak dobrze czasami mądrego posłuchać/poczytać ....
YoMan
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

MichNick wrote: Wed Feb 22, 2023 10:59 am Obecnie Supla zapewnia 12 bitowy odczyt DS'ów, taka rozdzielczość umożliwia odczyt różnicy temperatury o 0.0625°C. Pozostaje tylko kwestia prezentacji tego odczytu.
Rozdzielczość odczytu nie ma nic wspólnego z dokładnością pomiarową urządzenia. Możesz umieścić zwykły rtęciowy termometr pod mikroskopem żeby odczytać temperaturę, ale to nie zmieni dokładności pomiarowej tego termometru.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ja to już mam :P :lol:
IMG_20230222_191217.jpg
IMG_20230222_191241.jpg
Na dniach wrzucę aktualizacje alternatywnej apki.

Jakby co, to do oficjalnego repo mogę puścić PR ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

lesny8 wrote: Wed Feb 22, 2023 6:27 pm Ja to już mam :P :lol:

IMG_20230222_191217.jpg
IMG_20230222_191241.jpg

Na dniach wrzucę aktualizacje alternatywnej apki.

Jakby co, to do oficjalnego repo mogę puścić PR ;)
No i pięknie:)

Tylko o jednej rzeczy jeszcze zapomniałem. O użytkownikach iOS. Zmiany w Android powinny też mieć odzwierciedlenie w apce na iOS.
Jeszcze jest kwestia tłumaczeń tekstów, ale to pewnie można inaczej ogarnąć.

Jeszcze jedna rzecz mi do głowy przyszła. Z tego co pamiętam, to kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia ma mieć precyzję konfigurowalną z poziomu Clouda. Jeśli tam, to byłoby to trochę niespójne z tym ustawieniem w apce (w sensie że termometry ustawiamy w apce a kpop w cloud).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Wed Feb 22, 2023 7:27 pm No i pięknie:)

Tylko o jednej rzeczy jeszcze zapomniałem. O użytkownikach iOS. Zmiany w Android powinny też mieć odzwierciedlenie w apce na iOS.
Jeszcze jest kwestia tłumaczeń tekstów, ale to pewnie można inaczej ogarnąć.
...
Ja tam za jabłkami nie przepadam, tymi nadgryzionymi oczywiście :)
Apki powinny być rozwijane współbieżnie, ale póki co nie są i ta na iOSy trochę jest z tyłu. Po stronie andka od półtora roku jest rewolucja w kodzie. Nie dość, że zmiana jest na MVVC to jeszcze kod jest przeplatany kotlinem. Ale takie trendy, łatwiej rozwijać.
Co do iOS to jak już za apkę się ktoś zabierze to z rozpędu taką małą zmianę machnie :)
klew wrote: Wed Feb 22, 2023 7:27 pm ...
Jeszcze jedna rzecz mi do głowy przyszła. Z tego co pamiętam, to kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia ma mieć precyzję konfigurowalną z poziomu Clouda. Jeśli tam, to byłoby to trochę niespójne z tym ustawieniem w apce (w sensie że termometry ustawiamy w apce a kpop w cloud).
Tak, być może, ale nawet jeśli KPOP będzie konfigurowany po stronie Cloud, to będzie się to tyczyć konkretnego kanał (ID).
Tutaj ustawiamy hurtowo wyświetlanie precyzji temperatury dla dwóch typów kanałów (temperatury, temperatury i wilgotności).

Aha i jeszcze mnie naszło, że skoro każdy kanał będzie mieć swój detailView, to można by też na nim umieścić konfigurację, pod jakimś trybikiem, żeby to co po stronie Cloud można było wyklikać z apki ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Ogólna dyskusja”