Licznik zużytego ciepła

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
czort

Tak mnie naszło dziś - pomysł jak zmierzyć zużywane ciepło:

Termometr na wejściu do kotła, termometr na wyjściu z kotła.
Temperatura sprawdzana co np. 6 sekund i różnica pomiędzy termometrami rejestrowana za pomocą "ImpulseCounter".

Po jakimś czasie da się to wyskalować i przeliczyć np. na metry sześcienne gazu...

Co o tym myślicie?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

czort wrote: Thu Feb 23, 2023 11:02 pm Tak mnie naszło dziś - pomysł jak zmierzyć zużywane ciepło:

Termometr na wejściu do kotła, termometr na wyjściu z kotła.
Temperatura sprawdzana co np. 6 sekund i różnica pomiędzy termometrami rejestrowana za pomocą "ImpulseCounter".

Po jakimś czasie da się to wyskalować i przeliczyć np. na metry sześcienne gazu...

Co o tym myślicie?
Jeszcze potrzebny przepływomierz i masz komplet danych. Są gotowe liczniki ale pod suple może dałoby się zastosować licznik wody na impulsator.
YoMan

YoMan wrote: Thu Feb 23, 2023 11:56 pm Jeszcze potrzebny przepływomierz i masz komplet danych. Są gotowe liczniki ale pod suple może dałoby się zastosować licznik wody na impulsator.
Na razie nie będę rozbierał instalacji. Przyjmę, że przepływ jest stały... nie wiadomo jaki, ale w miarę stabilny.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Przepływ na pewno nie jest stały. Nawet jeśli pompka ma stałą prędkość, to ona pracuje tylko jak pracuje piec. Gdy nie pracuje, to przepływ jest zerowy ;).

Są gotowe kalorymetry, powinny też być z wyjściami impulsowymi.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

przy instalacji starego typu (np. u moich rodziców) jest opcja stałego przepływu. Piec nie ma żadnej elektryki/elektroniki, palnikiem steruje bimetal, pompa się kręci ze stałą prędkością 24/7, nie ma podłogówki, nie ma głowic termo - więc nic nie zmienia przepływu.
Przy takiej instalacji chyba dałoby się uzyskać w miarę przybliżone wyniki, ale kolega nie podał szczegółów.
YoMan
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Feb 24, 2023 9:36 am przy instalacji starego typu (np. u moich rodziców) jest opcja stałego przepływu. Piec nie ma żadnej elektryki/elektroniki, palnikiem steruje bimetal, pompa się kręci ze stałą prędkością 24/7, nie ma podłogówki, nie ma głowic termo - więc nic nie zmienia przepływu.
Przy takiej instalacji chyba dałoby się uzyskać w miarę przybliżone wyniki, ale kolega nie podał szczegółów.
Jeśli wiesz ile wynosi ten przepływ, to tak :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

klew wrote: Fri Feb 24, 2023 9:46 am
Jeśli wiesz ile wynosi ten przepływ, to tak :)
"Drobny" szczegół ;)
YoMan

YoMan wrote: Fri Feb 24, 2023 4:46 pm "Drobny" szczegół ;)
Drobny. To nie apteka - nie potrzebuję wyniku w dżulach do 3 miejsc po przecinku. Wystarczy, że będę mógł procentowo określić ile zaoszczędziłem obniżając temperaturę w czasie wyjazdu.
cinas
Been thanked: 7 times

Bez przepływu to pomiary nic nie dadzą
Tak samo jak liczyć ile czasu świeci się żarówka ale nie wiemy ile ma wat ( a moc się zmienia w ciągu świecenia ) , wiemy że świeci i świeci jasno
YoMan

cinas wrote: Sat Feb 25, 2023 12:17 pm Bez przepływu to pomiary nic nie dadzą
Tak samo jak liczyć ile czasu świeci się żarówka ale nie wiemy ile ma wat ( a moc się zmienia w ciągu świecenia ) , wiemy że świeci i świeci jasno
jeżeli ma stały przepływ i chciałby jedynie sprawdzić procentowo różnice to w sumie te pomiary coś dadzą pod warunkiem, że opuszczając lokum jedyną zmienną będzie zmniejszenie temp. na piecu a nie zakręcenie kaloryferów albo wyłączenie pompy.
YoMan

Return to “Pomysły i koncepcje”