Tak mnie naszło dziś - pomysł jak zmierzyć zużywane ciepło:
Termometr na wejściu do kotła, termometr na wyjściu z kotła.
Temperatura sprawdzana co np. 6 sekund i różnica pomiędzy termometrami rejestrowana za pomocą "ImpulseCounter".
Po jakimś czasie da się to wyskalować i przeliczyć np. na metry sześcienne gazu...
Co o tym myślicie?
Licznik zużytego ciepła
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeszcze potrzebny przepływomierz i masz komplet danych. Są gotowe liczniki ale pod suple może dałoby się zastosować licznik wody na impulsator.czort wrote: Thu Feb 23, 2023 11:02 pm Tak mnie naszło dziś - pomysł jak zmierzyć zużywane ciepło:
Termometr na wejściu do kotła, termometr na wyjściu z kotła.
Temperatura sprawdzana co np. 6 sekund i różnica pomiędzy termometrami rejestrowana za pomocą "ImpulseCounter".
Po jakimś czasie da się to wyskalować i przeliczyć np. na metry sześcienne gazu...
Co o tym myślicie?
YoMan
-
czort
Na razie nie będę rozbierał instalacji. Przyjmę, że przepływ jest stały... nie wiadomo jaki, ale w miarę stabilny.YoMan wrote: Thu Feb 23, 2023 11:56 pm Jeszcze potrzebny przepływomierz i masz komplet danych. Są gotowe liczniki ale pod suple może dałoby się zastosować licznik wody na impulsator.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Przepływ na pewno nie jest stały. Nawet jeśli pompka ma stałą prędkość, to ona pracuje tylko jak pracuje piec. Gdy nie pracuje, to przepływ jest zerowy
.
Są gotowe kalorymetry, powinny też być z wyjściami impulsowymi.
Są gotowe kalorymetry, powinny też być z wyjściami impulsowymi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
przy instalacji starego typu (np. u moich rodziców) jest opcja stałego przepływu. Piec nie ma żadnej elektryki/elektroniki, palnikiem steruje bimetal, pompa się kręci ze stałą prędkością 24/7, nie ma podłogówki, nie ma głowic termo - więc nic nie zmienia przepływu.
Przy takiej instalacji chyba dałoby się uzyskać w miarę przybliżone wyniki, ale kolega nie podał szczegółów.
Przy takiej instalacji chyba dałoby się uzyskać w miarę przybliżone wyniki, ale kolega nie podał szczegółów.
YoMan
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli wiesz ile wynosi ten przepływ, to takYoMan wrote: Fri Feb 24, 2023 9:36 am przy instalacji starego typu (np. u moich rodziców) jest opcja stałego przepływu. Piec nie ma żadnej elektryki/elektroniki, palnikiem steruje bimetal, pompa się kręci ze stałą prędkością 24/7, nie ma podłogówki, nie ma głowic termo - więc nic nie zmienia przepływu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
jeżeli ma stały przepływ i chciałby jedynie sprawdzić procentowo różnice to w sumie te pomiary coś dadzą pod warunkiem, że opuszczając lokum jedyną zmienną będzie zmniejszenie temp. na piecu a nie zakręcenie kaloryferów albo wyłączenie pompy.cinas wrote: Sat Feb 25, 2023 12:17 pm Bez przepływu to pomiary nic nie dadzą
Tak samo jak liczyć ile czasu świeci się żarówka ale nie wiemy ile ma wat ( a moc się zmienia w ciągu świecenia ) , wiemy że świeci i świeci jasno
YoMan