Kalibracja rolet
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak, kalibracja jest robiona standardowo.krycha88 wrote: Thu Feb 23, 2023 6:39 pm Jak odbywa się kalibracja rolet na najnowszej wersji supla-device? Czy muszę dla każdego kanału określać w cloud wartość Całkowity czas otwarcia oraz Całkowity czas zamknięcia?
Będę dodawał opcję autokalibracji, tak jak to jest w miarę, ale to wymaga pomiaru prądu na obu przekaźnikach
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Tak szczerze to nigdy nie robiłem tego produkcyjnie aż do dzisiaj
Czyli dla każdej rolety muszę ręcznie określić w cloud Całkowity czas otwarcia oraz Całkowity czas zamknięcia? Da się to jakoś zautomatyzować?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
klew
Każdą roletę musisz ustawić oddzielnie. Ja u siebie mam 15 rolet i z reguły, na tych samych rozmiarach okien te czasy są takie same, także nie trzeba tutaj za dużo kombinować.krycha88 wrote: Thu Feb 23, 2023 7:32 pm Tak szczerze to nigdy nie robiłem tego produkcyjnie aż do dzisiajCzyli dla każdej rolety muszę ręcznie określić w cloud Całkowity czas otwarcia oraz Całkowity czas zamknięcia? Da się to jakoś zautomatyzować?
W apce jest też dodany timer dla nieskalibrowanej rolety. Ustawiasz na całkowicie otwartą i trzymasz przycisk w dół aż się silnik wyłączy - na dole będzie licznik czasu jak długo ten przycisk trzymałeś. Tak samo w górę.
-
klew
Wystarczy jeden, aby to działało. Może to być też "czujnik" poboru prądu. supla-devie potrzebuje w zasadzie informacji 0/1 czy silnik pracuje, czy nie. Na tej podstawie odbywa się kalibracja oraz późniejsza detekcja błędów.
-
dobo
@klew to chciałem właśnie zasugerować ale nie znałem Twojej wizji dlatego czekałem na odpowiedz.
-
klew
Na razie mam inny temat na tapecie, a automatyczna kalibracja to nie jest zmiana 5 linijek, tylko trochę trzeba to przemyśleć i dobrze otestować.
Nie potrafię obecnie określić terminu.
Wrzuciłem temat do issue, aby nie umknął: https://github.com/SUPLA/supla-device/issues/49
Ok spokoklew wrote: Fri Mar 03, 2023 8:29 pmNa razie mam inny temat na tapecie, a automatyczna kalibracja to nie jest zmiana 5 linijek, tylko trochę trzeba to przemyśleć i dobrze otestować.
Nie potrafię obecnie określić terminu.
Wrzuciłem temat do issue, aby nie umknął: https://github.com/SUPLA/supla-device/issues/49