Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

maniek1994
Posts: 23
Joined: Sat Oct 02, 2021 9:54 am

Post

Problem rozwiązany - na innym komputerze poszło od razu.
Na komputerze na którym miałem problem mam zainstalowany windows 10 ale modowany z winclubu a on nie ma wszystkich bibliotek itp już niejednokrotnie miałem z nim problem że czegoś nie można zrobić.

3 dni się z tym męczyłem ...

Dzięki Panowie za pomoc i chęci
automaciek
Posts: 26
Joined: Sat Apr 10, 2021 12:17 pm

Post

Wątek jest już dość obfity, podlinkujcie proszę jak zrobić kopię softu org z https://a.aliexpress.com/_mrvTLLk? Czy Supla Generic Builder działa na tym bezstresowo?
automaciek
Posts: 26
Joined: Sat Apr 10, 2021 12:17 pm

Post

Czy osuplował ktoś taką wersję włącznika (obecnie Tuya). Z jaką płytką jest toto kompatybilne?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Wgrywał ktoś ostatnio przez kabelki co kolwiek na te przełączniki viewtopic.php?p=55736#p55736 dotarła do mnie kolejna partia i za każdym razem ten sam problem jak to wprowadzić w tryb konfiguracji. Próbowałem już wszystkiego, zmiana RX z TX, Zwarcie na stałe do GPIO0 do GND, zwarcie na chwilę RTS do GND nic nie działa. Czyżby chińczyk pozmieniał coś w tych przełącznikach??
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4115
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Od zawsze działał jeden ze sposobów:
1. Zwarcie GPIO 0 do masy - podłączenie programatora do portu USB w komputerze - zaprogramowanie.
2. Zwarcie GPIO 0 do masy - podłączenie programatora do portu USB w komputerze - usunięcie zwarcia GPIO 0 - zaprogramowanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Fri Feb 24, 2023 7:34 pm Od zawsze działał jeden ze sposobów:
1. Zwarcie GPIO 0 do masy - podłączenie programatora do portu USB w komputerze - zaprogramowanie.
2. Zwarcie GPIO 0 do masy - podłączenie programatora do portu USB w komputerze - usunięcie zwarcia GPIO 0 - zaprogramowanie.
Robert wiem, że to działało i naprawdę próbowałem tego niestety bez efektu. Programator jest sprawy bo listwa Gosund P1 poszła bez problemu.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4115
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Jak rozumiem, ESP8285 jest na tej płytce wlutowany bezpośrednio, a nie w postaci dodatkowej płytki? Jeśli tak, to sprawdź miernikiem, czy zgadają się wyprowadzenia ESP z padami na płytce.

Wyprowadzenia ESP: https://tasmota.github.io/docs/Pinouts/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
automaciek
Posts: 26
Joined: Sat Apr 10, 2021 12:17 pm

Post

Udało mi się uruchomić to cudeńko. Pinout modułu TYWE3S z ESP8285 jest inny niż zazwyczaj, a konfiguracja następująca:
LED - GPIO01/TX - HIGH ( nie ma osobnej diody - tę funkcję pełnią niebieskie podświetlenia przycisków)
PK1 - GPIO14 - HIGH
PK2 - GPIO13 - HIGH
P1 - GPIO04
P2 - GPIO03/RX
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mmiikk
Posts: 453
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

automaciek wrote: Sat Feb 25, 2023 10:53 am Udało mi się uruchomić to cudeńko. Pinout modułu TYWE3S z ESP8285 jest inny niż zazwyczaj, a konfiguracja następująca:
LED - GPIO01/TX - HIGH ( nie ma osobnej diody - tę funkcję pełnią niebieskie podświetlenia przycisków)
PK1 - GPIO14 - HIGH
PK2 - GPIO13 - HIGH
P1 - GPIO04
P2 - GPIO03/RX
Wyglada na to że mam taką samą płytke, jest do tego szablon do gui generic?
oi to jest P1 PK1 Przycisk i przeaźnik?
Który szablon gui generic mam wybrać? Sonoff T3 TX 3CH czy Sonoff T1 3CH
Ja mam 3 kanałowy , ktoś wie jakie będzie będzie gpio do 3ciego przycisku i przekaźnika?
Jak wprowadzić go w tryb flashowania?
mmiikk
Posts: 453
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

mmiikk wrote: Tue Apr 11, 2023 12:12 pm
automaciek wrote: Sat Feb 25, 2023 10:53 am Udało mi się uruchomić to cudeńko. Pinout modułu TYWE3S z ESP8285 jest inny niż zazwyczaj, a konfiguracja następująca:
LED - GPIO01/TX - HIGH ( nie ma osobnej diody - tę funkcję pełnią niebieskie podświetlenia przycisków)
PK1 - GPIO14 - HIGH
PK2 - GPIO13 - HIGH
P1 - GPIO04
P2 - GPIO03/RX
Wyglada na to że mam taką samą płytke, jest do tego szablon do gui generic?
oi to jest P1 PK1 Przycisk i przeaźnik?
Który szablon gui generic mam wybrać? Sonoff T3 TX 3CH czy Sonoff T1 3CH
Ja mam 3 kanałowy , ktoś wie jakie będzie będzie gpio do 3ciego przycisku i przekaźnika?
Jak wprowadzić go w tryb flashowania?
edit:
Wyglada na to że konfiguracja kolegi powyżej w przypadku 3 kanałowego nie do końca działa, wgrałem GG dla minitiger 2gang v.1
znalazłem jednak coś co działa:
oto szablon JSON do konfiguracji:

Code: Select all

{"NAME":"Minitiger3Gang","GPIO":[0,288,0,32,34,33,0,0,225,224,226,289,0,0],"FLAG":0,"BASE":18}
Prawie bo nie działa 3ci przycisk, pierwsze dwa działają, a z aplikacji działa wszystko.
Testuje na razie na samej płytce podłączonej do zasilania przez programator, bez części z przekaźnikami, ale to chyba bez znaczenia.
Ma ktoś pomysł dlaczego nie działa trzeci przycisk?

EDIT 2 - problem rozwiązany
Już wszystko działa także 3ci przycisk,, podany szablon jest pełny i działający dla tej płytki 3 kanałowej.
3ci przycisk mi nie działał bo lutując do flashowania niechcący miałem zwarty Vcc z gpio4, po rozlutowaniu przycisk podjął funkcje.
A propos, na zdjęciu płytki widać socket 6pinowy, dolny prawy skrajny pin to właśnie Vcc, nie trzeba więc go lutowac go na padach. Zapewne znajdzie się tam także Gnd ale aby ustawić moduł do flashowania trzeba zewrzeć gnd z gpio0.
Image
Image

Return to “Nowości”