Harmonogram rolet - jak nie otwierać już otwartej?

Stanley99

Witam

Mój pierwszy post - pozdrawiam serdecznie forumowiczki (mam nadzieję, że tu są ;) ) oraz forumowiczów.

Jestem świeżym użytkownikiem Supli i sterowników Zamel, oraz w ogóle zaczynam przygodę z urządzeniami pozwalających na tworzenie "smart domu", IoT, czy jak je tam zwać.
Niedawno nabyłem i testowo zainstalowałem sterownik SRW-01. Do niego podłączyłem ROP-02, żeby prócz wifi mieć możliwość sterowania roletą także pilotem. Roletę wykalibrowałem, ogólnie wszystko śmiga zgodnie z moimi oczekiwaniami. W sumie dla bywalców forum zapewne nic szczególnego, dla mnie trochę tak ;)

Oczywiście zacząłem się bawić harmonogramami (w końcu m.in. po to nabyłem sterownik wifi), jednak napotkałem pewien problem.
Mianowicie: mój harmonogram realizuje stopniowe otwieranie rolety, np. najpierw o 20% (akcja Odsłoń częściowo), po upływie pewnego czasu 50%, na koniec otwiera całkowicie (0%). Jednak jeżeli otworzę roletę manualnie przed czasem ustalonym w harmonogramie (np. wcześniej się obudzę i będę miał ochotę spojrzeć co się dzieje na zewnątrz) wówczas gdy nadejdzie czas zadziałania harmonogramu, roleta znów uparcie się zamknie do 20% stanu otwarcia, potem otworzy do 50% itd. Pytanie: czy można to jakoś rozwiązać? Czyli jeżeli roleta jest już otwarta, aby się nie przymykała, po to, aby zaraz otworzyć się ponowie? To samo dotyczy kierunku zamykania - jeśli harmonogram zawiera akcję Zasłoń częściowo np. 80%, a roleta jest już zamknięta całkowicie (100%) - to żeby taka akcja była pomijana.
Uogólniając: żeby akcja "Odsłoń częściowo" (lub Zasłoń) była pomijana, gdy stopień faktycznego otwarcia (lub zamknięcia) rolety jest większy niż zdefiniowany w akcji.
Próbowałem przeszukać w tej sprawie forum, jednak nic nie znalazłem (może słabo szukałem).
A może rozwiązanie jest banalne?

I jeszcze jedno przy okazji. Aplikacja i na telefonie, i na stronie www pokazuje procentowy stopień zamknięcia rolety. Czyli 0% oznacza całkiem odsłoniętą, 100% - przeciwnie. Jeżeli wykonam akcję "Zasłoń częściowo" np. 70% - roleta do tej pozycji się zamknie. Jest to uważam intuicyjne i logiczne. Natomiast odsłonięcie rolety do tej samej pozycji jak przedtem (czyli 70% zamknięcia), wymaga w akcji "Odsłoń częściowo" wpisania 30% (zapewne dlatego, że 100%-30%=70%). Moim zdaniem jest to pewna niekonsekwencja, bo skoro aplikacja obrazuje % stan zamknięcia, to taki stan powinien być używany zarówno w akcjach zamknięcia jak i otwarcia. Nie trzeba by też przeliczać, że przy częściowym otwieraniu trzeba wpisać np. 65%, żeby roleta "dojechała" do pozycji 35% zamknięcia, obrazowanej w aplikacji.
A może źle kombinuję? Proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Stanley99 wrote: Sat Feb 25, 2023 9:24 pm mój harmonogram realizuje stopniowe otwieranie rolety, np. najpierw o 20% (akcja Odsłoń częściowo), po upływie pewnego czasu 50%, na koniec otwiera całkowicie (0%). Jednak jeżeli otworzę roletę manualnie przed czasem ustalonym w harmonogramie (np. wcześniej się obudzę i będę miał ochotę spojrzeć co się dzieje na zewnątrz) wówczas gdy nadejdzie czas zadziałania harmonogramu, roleta znów uparcie się zamknie do 20% stanu otwarcia, potem otworzy do 50% itd. Pytanie: czy można to jakoś rozwiązać?
Co prawda się tak nie bawiłem ale wydaje mi się, że mógłbyś to rozwiązać w ten sposób, że harmonogram uruchamia scenę, w której jest otwarcie na 20%, za godzinę na 50%, za kolejną godzinę na 100%
Do tego scena z otwarciem na max zapisana jako "przerwij i wykonaj" - trzeba przetestować

Drugim rozwiązaniem, również nie idealnym, jest ogarnięcie tego przez skrypty https://scripts.supla.io. Tam możesz stworzyć harmonogram uruchamiany pod warunkiem.

Niestety na warunkowanie natywne w cloudzie wszyscy czekamy z utęsknieniem :(
Stanley99 wrote: Sat Feb 25, 2023 9:24 pm I jeszcze jedno przy okazji. Aplikacja i na telefonie, i na stronie www pokazuje procentowy stopień zamknięcia rolety. Czyli 0% oznacza całkiem odsłoniętą, 100% - przeciwnie. Jeżeli wykonam akcję "Zasłoń częściowo" np. 70% - roleta do tej pozycji się zamknie. Jest to uważam intuicyjne i logiczne. Natomiast odsłonięcie rolety (zakładam zamkniętej na 100%) do tej samej pozycji jak przedtem (czyli 70% zamknięcia), wymaga w akcji "Odsłoń częściowo" wpisania 30% (zapewne dlatego, że 100%-30%=70%). Moim zdaniem jest to pewna niekonsekwencja, bo skoro aplikacja obrazuje % stan zamknięcia, to taki stan powinien być używany zarówno w akcjach zamknięcia jak i otwarcia. Nie trzeba by też przeliczać, że przy częściowym otwieraniu trzeba wpisać np. 65%, żeby roleta "dojechała" do pozycji 35% zamknięcia, obrazowanej w aplikacji.
W ustawieniach aplikacji masz opcję czy ma pokazywać procenty zamknięcia czy otwarcia
YoMan

YoMan wrote: Sat Feb 25, 2023 9:57 pm
Stanley99 wrote: Sat Feb 25, 2023 9:24 pm mój harmonogram realizuje stopniowe otwieranie rolety, np. najpierw o 20% (akcja Odsłoń częściowo), po upływie pewnego czasu 50%, na koniec otwiera całkowicie (0%). Jednak jeżeli otworzę roletę manualnie przed czasem ustalonym w harmonogramie <...>
Co prawda się tak nie bawiłem ale wydaje mi się, że mógłbyś to rozwiązać w ten sposób, że harmonogram uruchamia scenę, w której jest otwarcie na 20%, za godzinę na 50%, za kolejną godzinę na 100%
Do tego scena z otwarciem na max zapisana jako "przerwij i wykonaj" - trzeba przetestować

Drugim rozwiązaniem, również nie idealnym, jest ogarnięcie tego przez skrypty https://scripts.supla.io. Tam możesz stworzyć harmonogram uruchamiany pod warunkiem.

Niestety na warunkowanie natywne w cloudzie wszyscy czekamy z utęsknieniem :(
Hm, na razie do scen jeszcze nie dotarłem... do skryptów tym bardziej. No cóż, trzeba będzie się przyjrzeć, jeśli nie ma prostszej metody. Jednak trochę dziwne mi się wydaje, że nikt nie miał potrzeby rozwiązania podobnej sytuacji - czyli jeżeli harmonogram przewiduje stopniowe odsłanianie, a roleta przedtem już jest odsłonięta, to żeby wykonanie takiego harmonogramu ignorować. Zamiast bez sensu znów częściowo roletę zasłaniać i potem wg. harmonogramu odsłaniać.

W ogóle dochodze do wniosku, że - skoro akcje "Odsłoń / Zasłoń częściowo" nie uwzględniają aktualnej pozycji rolety (czyli jeżeli mamy całkowicie odsłoniętą, i wykonamy Odsłoń częściowo np. 50% - roleta tak naprawdę się zasłoni mimo, że akcja ma w nazwie Odsłoń...; to samo będzie dla całkowicie zasłoniętej i Zasłoń częściowo) to można by je zastąpić jedną akcją pt. "Ustaw w pozycji...", czy coś w tym stylu. Chyba, że jest w tym wszystkim "zaszyte" coś innego, co przysłowiowy Autor miał na myśli.
Stanley99 wrote: Sat Feb 25, 2023 9:24 pm I jeszcze jedno przy okazji. <...> Jeżeli wykonam akcję "Zasłoń częściowo" np. 70% - roleta do tej pozycji się zamknie. Jest to uważam intuicyjne i logiczne. Natomiast odsłonięcie rolety (zakładam zamkniętej na 100%) do tej samej pozycji jak przedtem (czyli 70% zamknięcia), wymaga w akcji "Odsłoń częściowo" wpisania 30% (zapewne dlatego, że 100%-30%=70%). Moim zdaniem jest to pewna niekonsekwencja, bo skoro aplikacja obrazuje % stan zamknięcia, to taki stan powinien być używany zarówno w akcjach zamknięcia jak i otwarcia. Nie trzeba by też przeliczać, że przy częściowym otwieraniu trzeba wpisać np. 65%, żeby roleta "dojechała" do pozycji 35% zamknięcia, obrazowanej w aplikacji.
W ustawieniach aplikacji masz opcję czy ma pokazywać procenty zamknięcia czy otwarcia
Niestety ta opcja zmienia tylko wizualizację - czyli otwarta roleta będzie miała na obrazku 100% otwarcia, lub 0% zamknięcia. W dodatku tylko w aplikacji na telefonie. W Supla cloud cały czas jest pokazywany % zamknięcia (i tam w ogóle nie widzę możliwości zmiany opcji na % otwarcia, gdybym miał takie życzenie).
A już zupełnie nie ma wpływu na konieczność "obliczania" i wprowadzania różnych wartości % (dla osiągnięcia tej samej fizycznej pozycji rolety) przy akcjach Odsłoń i Zasłoń częściowo. Tylko dla 50% będzie jednakowa w obu kierunkach ;)
Uważam, że nie jest to wielki problem - w miarę daję sobie radę z odejmowaniem liczb całkowitych w zakresie do 100, nawet bez użycia kalkulatora ;) Niemniej jak wyżej pisałem, uważam to za pewną niekonsekwencję. Dla akcji Otwórz i Zamknij częściowo, wprowadzenie tej samej wartości (np. 70%) uważam powinno powodować ustawienie rolety w tej samej pozycji. Bez większego zastanawiania, przeliczania, kombinowania.

Pozdrawiam
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Stanley99 wrote: Sun Feb 26, 2023 9:16 pm Hm, na razie do scen jeszcze nie dotarłem... do skryptów tym bardziej. No cóż, trzeba będzie się przyjrzeć, jeśli nie ma prostszej metody. Jednak trochę dziwne mi się wydaje, że nikt nie miał potrzeby rozwiązania podobnej sytuacji - czyli jeżeli harmonogram przewiduje stopniowe odsłanianie, a roleta przedtem już jest odsłonięta, to żeby wykonanie takiego harmonogramu ignorować. Zamiast bez sensu znów częściowo roletę zasłaniać i potem wg. harmonogramu odsłaniać.

W ogóle dochodze do wniosku, że - skoro akcje "Odsłoń / Zasłoń częściowo" nie uwzględniają aktualnej pozycji rolety (czyli jeżeli mamy całkowicie odsłoniętą, i wykonamy Odsłoń częściowo np. 50% - roleta tak naprawdę się zasłoni mimo, że akcja ma w nazwie Odsłoń...; to samo będzie dla całkowicie zasłoniętej i Zasłoń częściowo) to można by je zastąpić jedną akcją pt. "Ustaw w pozycji...", czy coś w tym stylu. Chyba, że jest w tym wszystkim "zaszyte" coś innego, co przysłowiowy Autor miał na myśli.
Nikt nic nie miał zaszyte (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). To co piszesz, czyli branie pod uwagę bieżącej pozycji to już jest forma warunkowania i algorytm if ... this ...
Tak jak napisałem
YoMan wrote: Sat Feb 25, 2023 9:57 pm Niestety na warunkowanie natywne w cloudzie wszyscy czekamy z utęsknieniem :(
a do tej pory sceny i skrypty. Jeżeli jeszcze do tego nie dotarłeś to dlatego nie masz automatyki tylko proste polecenia z apki.
Stanley99 wrote: Sat Feb 25, 2023 9:24 pm I jeszcze jedno przy okazji. <...> Jeżeli wykonam akcję "Zasłoń częściowo" np. 70% - roleta do tej pozycji się zamknie. Jest to uważam intuicyjne i logiczne. Natomiast odsłonięcie rolety (zakładam zamkniętej na 100%) do tej samej pozycji jak przedtem (czyli 70% zamknięcia), wymaga w akcji "Odsłoń częściowo" wpisania 30% (zapewne dlatego, że 100%-30%=70%). Moim zdaniem jest to pewna niekonsekwencja, bo skoro aplikacja obrazuje % stan zamknięcia, to taki stan powinien być używany zarówno w akcjach zamknięcia jak i otwarcia. Nie trzeba by też przeliczać, że przy częściowym otwieraniu trzeba wpisać np. 65%, żeby roleta "dojechała" do pozycji 35% zamknięcia, obrazowanej w aplikacji.
Masz rację .... źle kombinujesz. Po to są dwie opcje, żeby każdy korzystał tak jak lubi (kiedyś była tylko jedna). Wybierasz czy sterujesz procentem zamknięcia czy otwarcia. Poza tym jest to dla mnie jak najbardziej logiczne 70% zamknięcia = 30% otwarcia, sumuje się do 100% czy nie?
BTW coś za bardzo komplikujesz. Po cholere sterować roletami z komputera? Cloud służy do konfiguracji, robi się to raz, może dwa, czasami 3, a korzysta się z automatów (harmonogramy) albo z apki. Nie qmam tego.
Stanley99 wrote: Sun Feb 26, 2023 9:16 pm Niestety ta opcja zmienia tylko wizualizację - czyli otwarta roleta będzie miała na obrazku 100% otwarcia, lub 0% zamknięcia. W dodatku tylko w aplikacji na telefonie. W Supla cloud cały czas jest pokazywany % zamknięcia (i tam w ogóle nie widzę możliwości zmiany opcji na % otwarcia, gdybym miał takie życzenie).
jak wyżej
Stanley99 wrote: Sun Feb 26, 2023 9:16 pm A już zupełnie nie ma wpływu na konieczność "obliczania" i wprowadzania różnych wartości % (dla osiągnięcia tej samej fizycznej pozycji rolety) przy akcjach Odsłoń i Zasłoń częściowo. Tylko dla 50% będzie jednakowa w obu kierunkach ;)
Uważam, że nie jest to wielki problem - w miarę daję sobie radę z odejmowaniem liczb całkowitych w zakresie do 100, nawet bez użycia kalkulatora ;) Niemniej jak wyżej pisałem, uważam to za pewną niekonsekwencję. Dla akcji Otwórz i Zamknij częściowo, wprowadzenie tej samej wartości (np. 70%) uważam powinno powodować ustawienie rolety w tej samej pozycji. Bez większego zastanawiania, przeliczania, kombinowania.

Pozdrawiam
to kwestia nazewnictwa. Przyjmij, że zamiast słowa "otwórz" jest wyrażenie "ustaw pozycję" (i zapomnij o "zamknij") i wtedy masz wszystko tak jak chcesz (albo wybór odwrotny)
Jak chciałbym wyjeździć część paliwa w aucie to mogę powiedzieć, że chcę wyjeździć 30%, ale jak jest pusty i chce go do tego poziomu napełnić to mówię że tankuje do 70% - taki urok języka polskiego a nie Supli :)

I na końcu: jeżeli jakiś system, który znasz ma to lepiej i bardziej intuicyjnie poukładane - wrzucaj przykłady - zawsze ktoś się temu przyjrzy i podda pod rozwagę biorąc "za" i "przeciw", ewentualnie będzie głosowanie :)
YoMan

Witam
Odpowiadam trochę z opóźnieniem, lecz człowiek nie tylko roletami żyje.

Wczoraj wreszcie się przysiadłem i - mam nadzieję - rozwiązałem problem. Jednak za pomocą skryptów i dostępnych w nich warunków. Chyba w tej chwili to jedyna opcja. Co prawda z kolei skrypty nie pozwalają na precyzyjne ustawianie stopnia zasłonięcia rolety co 1%, a jedynie skokiem co 20%. No ale to już ewentualny temat w innym temacie. Grunt, że roleta nie będzie się rano zasłaniać (notabene akcją mającą w nazwie “Odsloń…”), gdy została już otwarta :)

Mimo wszystko odniosę się jeszcze do paru innych poruszonych kwestii.
Co do odmiennego liczenia “procentów” położenia rolety dla akcji Odsłoń częściowo i Zasłoń częściowo. Powiem może pokrótce tak: naprawdę potrafię sobie to odpowiednio “przeliczyć” oraz nie mam zamiaru o to kruszyć kopii. Niemniej jestem trochę, nie wiem jak zgrabnie nazwać - zdziwiony - że:
YoMan wrote:Po to są dwie opcje, żeby każdy korzystał tak jak lubi
A nie po to, żeby mieć związek z rzeczywistym kierunkiem ruchu rolety oraz jej aktualnym położeniem. Mam także na myśli, że akcja Odsłoń.. czasem może zasłonić, a Zasloń… odsłonić. Nie jest to zbyt intuicyjne... Ale o tym jeszcze za chwilę.

Kolejna sprawa:
YoMan wrote:BTW coś za bardzo komplikujesz. Po cholere sterować roletami z komputera? Cloud służy do konfiguracji, robi się to raz, może dwa, czasami 3, a korzysta się z automatów (harmonogramy) albo z apki. Nie qmam tego.”
Sorry, tym razem ja nie “qmam” o co Ci chodzi. Przecież już w tytule topicu napisałem wyraźnie “Harmonogram…” A gdzie się tworzy/zapisuje harmonogramy? I po co?
Przecież między innymi po to nabyłem sterownik wifi, żeby pewne czynności mogły się wykonywać automatycznie. Harmonogram jest czymś co aż się prosi stworzyć w przypadku rolet.
Natomiast owszem, “z komputera” testowałem (i testuję w razie potrzeby) oraz zapoznawałem się z działaniem poszczególnych akcji. Czy coś w tym dziwnego? Chyba każdy tak robi, zwłaszcza początkujący użytkownik.

Następna rzecz:
YoMan wrote: jeżeli jakiś system, który znasz ma to lepiej i bardziej intuicyjnie poukładane - wrzucaj przykłady - zawsze ktoś się temu przyjrzy i podda pod rozwagę biorąc "za" i "przeciw", ewentualnie będzie głosowanie
Nie ukrywałem tego przecież i nie ukrywam, że jestem bardzo początkujący “w te klocki”. Pisałem w pierwszym poście. Nie mam odniesienia do innych systemów automatyki domowej. Akurat zdarzyło się, że potrzebowałem do nowego lokum sterowników rolet i zdarzyło się również, że z polecenia znajomego nabyłem Zamel pod kontrolą Supli… (nawiasem w dużej sieci marketów budowlanych na C., czyli teoretycznie mogę jeszcze oddać, bez limitu czasowego ;-) )
Co nie znaczy, że nie miałem do czynienia z żadną automatyką, nie tworzyłem w życiu żadnego harmonogramu, czy kodu zawierającego warunki If…Then ;-) Poza tym wydaje mi się, że jest to forum jednego konkretnego systemu. więc głosowanie nad innym chyba nie bardzo jest na miejscu ;-)

---------------------------

Na koniec pytanie nowicjusza do twórców systemu/oprogramowania, jeśli takowi czytają to forum i ten wątek. Ewentualnie proszę o podpowiedź gdzie tę kwestię zgłosić.
Czy jest możliwe tak zmodyfikować software, aby akcje “Odsłoń częściowo” oraz “Zasłoń częściowo” uwzględniały aktualną pozycję rolety? Nie wiem jak zgrabnie, jasno i w miarę zwięźle wytłumaczyć. Mimo wszystko spróbuję:
- Jeżeli jest wykonywana akcja “Odsłoń częściowo”, a roleta już jest w rzeczywistości odsłonięta w większym stopniu - aby taka akcja była pomijana.
- To samo dla akcji “Zasłoń częściowo”. Czyli jeżeli rzeczywisty procent zasłonięcia rolety jest większy niż znajdujący się w akcji - taka akcja jest ignorowana.

Gdyby powyższe udało się zrealizować, po primo problem, który skłonił mnie do założenia wątku zostałby niejako automatycznie rozwiązany. Czyli jeżeli przychodzi moment wykonania akcji “Odsłoń częściowo” (np. 50%), a przed chwilą roleta została manualnie odsłonięta w większym stopniu, żeby się do tych przykładowych 50% znów nie zasłoniła. Bez kombinowania ze skryptami, wstawiania “If-ów”, gdyż warunek byłby niejako “zaszyty” w samej akcji. Oczywiście wskazane by było dodać jakiś komentarz jak tak zmodyfikowane akcje działają, kiedy zostaną wykonane, kiedy nie. Można by również przy tych akcjach dodać opcję, jakieś pole wyboru pt. "ignoruj pozycję rolety", co powodowałoby, że akcja by działała jak dotychczas. Ale tu już się zbyt wgłębiam w szczegóły, na razie nie wiem czy to o czym piszę jest realne ;-)
Po drugie nazwy akcji “Odsłoń częściowo” i “Zasłoń częściowo” miałyby większy niż obecnie związek z faktycznym kierunkiem ruchu, a nie tylko dla wygody użytkowników przy wpisywaniu “procentów” zasłonięcia lub odsłonięcia “jak kto lubi”. Zaś w rzeczywistości obecnie powodujące tylko bezwarunkowe ustawienie pozycji rolety.
Tutaj jeszcze jedna ciekawa rzecz, którą zauważyłem. Mianowicie akcje “Zasłoń” i Odsłoń” (chodzi o całkowite zaslonięcie/odsłonięcie) nie wykonują się, gdy roleta już znajduje się w docelowej pozycji. Logiczne, bo jak można zasłonić coś co już jest w pełni zasłonięte, tak samo odsłonić całkowicie odsłonięte. Lecz nie ma to związku z krańcówkami rolety - wystarczy prosty eksperyment, skrócić czasy ruchu rolety. Po “programowym” osiągnięciu 100% zamknięcia kolejna akcja “Zasłoń” nie wykona się. Nawet nie kliknie przekaźnik.
Wnioskuję z tego, że te akcje mają “wewnętrzny” programowy warunek, który po osiągnięciu 100% zasłonięcia nie pozwala zasłaniać się dalej. Jest także uwzględniana aktualna pozycja rolety - jeżeli jest 100% akcja to “widzi” i nie wykona się kolejny raz. Tak samo jest dla kierunku przeciwnego.
Domniemywam zatem, że podobny warunek uwzględniający aktualną pozycję rolety można wprowadzić także do akcji “Zasłoń/Odsłoń częściowo”... Oczywiście to tylko moje przypuszczenie.

Pozdrawiam.
Stanley99

Witam
Odpowiadam trochę z opóźnieniem, lecz człowiek nie tylko roletami żyje.

Wczoraj wreszcie się przysiadłem i - mam nadzieję - rozwiązałem problem. Jednak za pomocą skryptów i dostępnych w nich warunków. Chyba w tej chwili to jedyna opcja. Co prawda z kolei skrypty nie pozwalają na precyzyjne ustawianie stopnia zasłonięcia rolety co 1%, a jedynie skokiem co 20%. No ale to już ewentualny temat w innym temacie. Grunt, że roleta nie będzie się rano zasłaniać (notabene akcją mającą w nazwie “Odsloń…”), gdy została już otwarta :)

Mimo wszystko odniosę się jeszcze do paru innych poruszonych kwestii.
Co do odmiennego liczenia “procentów” położenia rolety dla akcji Odsłoń częściowo i Zasłoń częściowo. Powiem może pokrótce tak: naprawdę potrafię sobie to odpowiednio “przeliczyć” oraz nie mam zamiaru o to kruszyć kopii. Niemniej jestem trochę, nie wiem jak zgrabnie nazwać - zdziwiony - że:
YoMan wrote:Po to są dwie opcje, żeby każdy korzystał tak jak lubi
...a nie po to, żeby mieć związek z rzeczywistym kierunkiem ruchu rolety oraz jej aktualnym położeniem. Mam także na myśli, że akcja Odsłoń.. czasem może zasłonić, a Zasloń… odsłonić. Nie jest to zbyt intuicyjne... Ale o tym jeszcze za chwilę.

Kolejna sprawa:
YoMan wrote:BTW coś za bardzo komplikujesz. Po cholere sterować roletami z komputera? Cloud służy do konfiguracji, robi się to raz, może dwa, czasami 3, a korzysta się z automatów (harmonogramy) albo z apki. Nie qmam tego.”
Sorry, tym razem ja nie “qmam” o co Ci chodzi. Przecież już w tytule topicu napisałem wyraźnie “Harmonogram…” A gdzie się tworzy/zapisuje harmonogramy? I po co?
Przecież między innymi po to nabyłem sterownik wifi, żeby pewne czynności mogły się wykonywać nie tylko "ze smartfona", czy "z komputera, ale też automatycznie. Harmonogram jest czymś co aż się prosi stworzyć w przypadku rolet. I po niedługim czasie "zabawy" ze sterownikiem i Suplą udało mi się taki harmonogram utworzyć - no chyba żaden wyczyn ;) I nawet zadziałał, tzn. otwierał/zamykał o określonych porach, nawet potrafił odsłaniać stopniowo ;-) Z tym, że już po 2-3 dniach okazało się, że z roletą w pewnych sytuacjach dzieją się "cuda" (piękniejsza połowa zameldowała "roleta wariuje" - otworzyła manualnie niedługo przed zadziałaniem harmonogramu częściowego otwierania), co stało się przyczyną założenia wątku. W tym miejscu dochodzę też do wniosku, że tytuł topicu nadałem trochę mylący. Ponieważ problem dotyczy w istocie nie tyle harmonogramów - te działają poprawnie - ile samych akcji "Otwórz/Zamknij częściowo". Gdyby działały tak jak opiszę w dalszej części postu, problemu by nie było.

Natomiast owszem, “z komputera” testowałem (i testuję w razie potrzeby) oraz zapoznawałem się z działaniem poszczególnych akcji. Czy coś w tym dziwnego? Chyba każdy tak robi, zwłaszcza początkujący użytkownik.

Następna rzecz:
YoMan wrote: jeżeli jakiś system, który znasz ma to lepiej i bardziej intuicyjnie poukładane - wrzucaj przykłady - zawsze ktoś się temu przyjrzy i podda pod rozwagę biorąc "za" i "przeciw", ewentualnie będzie głosowanie
Nie ukrywałem tego przecież i nie ukrywam, że jestem bardzo początkujący “w te klocki”. Pisałem w pierwszym poście. Nie mam odniesienia do innych systemów automatyki domowej. Akurat zdarzyło się, że potrzebowałem do nowego lokum sterowników rolet i zdarzyło się również, że z polecenia znajomego nabyłem Zamel... (nawiasem w dużej sieci marketów budowlanych na C., czyli teoretycznie mogę jeszcze oddać, bez limitu czasowego ;-) )
Co nie znaczy, że nie miałem do czynienia z żadną automatyką, nie tworzyłem w życiu żadnego harmonogramu, czy kodu zawierającego warunki If…Then ;-) Poza tym wydaje mi się, że jest to forum jednego konkretnego systemu. więc głosowanie nad innym chyba nie bardzo jest na miejscu ;-)

---------------------------

Teraz pytanie nowicjusza do twórców systemu/oprogramowania, jeśli takowi czytają to forum i ten wątek. Ewentualnie proszę o podpowiedź gdzie tę kwestię zgłosić.
Czy jest możliwe tak zmodyfikować software, aby akcje “Odsłoń częściowo” oraz “Zasłoń częściowo” uwzględniały aktualną pozycję rolety? Nie wiem jak zgrabnie, jasno i w miarę zwięźle wytłumaczyć. Mimo wszystko spróbuję:
- Jeżeli jest wykonywana akcja “Odsłoń częściowo”, a roleta już jest w rzeczywistości odsłonięta w większym stopniu - aby taka akcja była ignorowana.
- To samo dla akcji “Zasłoń częściowo”. Czyli jeżeli rzeczywisty procent zasłonięcia rolety jest większy niż znajdujący się w akcji - taka akcja nie wykonuje się.

Gdyby powyższe udało się zrealizować, po primo problem, który skłonił mnie do założenia wątku zostałby niejako automatycznie rozwiązany. Czyli jeżeli przychodzi moment wykonania akcji “Odsłoń częściowo” (np. 50%), a przed chwilą roleta została manualnie odsłonięta w większym stopniu, żeby się do tych przykładowych 50% znów nie zasłoniła.
Po drugie: bez kombinowania ze skryptami, wstawiania jakichś “If-ów”, gdyż warunek byłby niejako “zaszyty” w samej akcji. Oczywiście wskazane by było dodać jakiś komentarz jak tak zmodyfikowane akcje działają, kiedy zostaną wykonane, kiedy nie. Można by również przy tych akcjach dodać opcję, jakieś pole wyboru pt. "ignoruj pozycję rolety", co powodowałoby, że akcja by działała jak dotychczas. Ale tu już się zbyt wgłębiam w szczegóły, na razie nie wiem czy to o czym piszę jest realne ;-)
Po trzecie nazwy akcji “Odsłoń częściowo” i “Zasłoń częściowo” miałyby większy niż obecnie związek z faktycznym kierunkiem ruchu, a nie tylko dla wygody użytkowników przy wpisywaniu “procentów” zasłonięcia lub odsłonięcia “jak kto lubi”. Zaś w rzeczywistości obecnie powodujące tylko bezwarunkowe ustawienie pozycji rolety.
Tutaj jeszcze jedna ciekawa rzecz, którą zauważyłem. Mianowicie akcje “Zasłoń” i Odsłoń” (chodzi o całkowite zaslonięcie/odsłonięcie) nie wykonują się, gdy roleta już znajduje się w docelowej pozycji. Logiczne, bo jak można zasłonić coś co już jest w pełni zasłonięte, tak samo odsłonić całkowicie odsłonięte. Lecz nie ma to związku z krańcówkami rolety - wystarczy prosty eksperyment, skrócić czasy ruchu rolety. Po “programowym” osiągnięciu 100% zamknięcia kolejna akcja “Zasłoń” nie wykona się. Nawet nie kliknie przekaźnik.
Wnioskuję z tego, że te akcje mają “wewnętrzny” programowy warunek, który po osiągnięciu 100% zasłonięcia nie pozwala zasłaniać się dalej. Jest także uwzględniana aktualna pozycja rolety - jeżeli jest 100% akcja to “widzi” i nie wykona się kolejny raz. Tak samo jest dla kierunku przeciwnego.
Domniemywam zatem, że podobny warunek uwzględniający aktualną pozycję rolety można wprowadzić także do akcji “Zasłoń/Odsłoń częściowo”... Oczywiście to tylko moje przypuszczenie.

Pozdrawiam.
Last edited by Stanley99 on Sat Mar 11, 2023 8:06 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Zgadzam się że te nazwy odsłon i zasłon częściowo są mylące. Ich aktualne zachowanie zasługuje na nazwę "ustawę procent odsłonięcia na x", "ustaw procent zasłonięcia na y".

Przy skrajnych pozycjach to działa tak samo. Po stronie serwera nie ma żadnych warunków i polecenie zawsze leci do sterownika. Tzn gdy jest otwarte na 100% i dasz odsłoń całkowicie, to sterownik dostaje polecenie ustaw procent otwarcia na 100%. To że nic z tym nie robi wynika z tego, że taka pozycja już jest ustawiona. Analogiczne to działa dla każdej innej pozycji.

W najbliższych planach jest dodanie opcji przyrostowego otwierania/zamykania. Czyli zamiast podawania docelowej pozycji, będziesz mógł podać "otwórz o 20% więcej" itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Stanley99

klew wrote: Sat Mar 11, 2023 8:05 am Zgadzam się że te nazwy odsłon i zasłon częściowo są mylące. Ich aktualne zachowanie zasługuje na nazwę "ustawę procent odsłonięcia na x", "ustaw procent zasłonięcia na y".
Dokładnie, obecne nazwy tych akcji mnie zmyliły. Przy układaniu mojego pierwszego harmonogramu w Supli powodującego stopniowe otwieranie, intuicyjnie użyłem akcji p.t. "Odsłoń częściowo". Nie pomyślałem nawet, ani też nie sprawdziłem dokładnie, że w pewnych sytuacjach akcja może spowodować owszem też częściowe, ale zasłonięcie. Zresztą wszystkiego nie da rady od razu przewidzieć, przetestować zwłaszcza początkującemu. Życie (czytaj żona) szybko zweryfikowało moje pomysły ;-)
klew wrote:Przy skrajnych pozycjach to działa tak samo. Po stronie serwera nie ma żadnych warunków i polecenie zawsze leci do sterownika. Tzn gdy jest otwarte na 100% i dasz odsłoń całkowicie, to sterownik dostaje polecenie ustaw procent otwarcia na 100%. To że nic z tym nie robi wynika z tego, że taka pozycja już jest ustawiona. Analogiczne to działa dla każdej innej pozycji.
Hm, rozumiem. Znaczy się może jeszcze nie do końca rozumiem, ale - nie wnikając już w szczegóły - to co proponowałem w drugiej części poprzedniego postu nie może być zrealizowane?
klew wrote: W najbliższych planach jest dodanie opcji przyrostowego otwierania/zamykania. Czyli zamiast podawania docelowej pozycji, będziesz mógł podać "otwórz o 20% więcej" itp.
Hm, zastanawiam się głośno, na ile to rozwiązałoby mój problem... Bez posiłkowania się skryptami.
Załóżmy o godz. 7:00 harmonogram ma najpierw otworzyć roletę o 20%. Zakładam całkowicie zasłoniętą (100%) czyli bezwzględna pozycja zamknięcia ma wynieść 80%. Potem, po upływie np. 10 min. roleta ma się całkiem odsłonić. Jednak żona chwilę przed 7 otwiera manualnie do pozycji np. 50%. Zatem harmonogram przesunie roletę do pozycji zamknięcia 30%... Żona trochę się zdziwi, ale przynajmniej roleta się jej nie zasłoni do poz. 80%, tylko jeszcze bardziej się odsłoni. Oczywiście problemu już nie będzie zupełnie, jeżeli żona od razu całkiem odsłoni roletę (zamknięcie=0%). Wówczas z punktu widzenia użytkownika po prostu nic się nie wydarzy.
Zatem to chyba ma sens - jeżeli dobrze rozumuję, oraz funkcja będzie działać tak jak sobie wyobrażam.

Jeszcze pytanie trochę OT, odnośnie skryptów. Jak wspominałem, dzięki nim póki co problem mam rozwiązany. Jednak jeśli dobrze rozumiem, jest to system niejako - jak to się mówi - firm czy osób "trzecich"? Czyli niekoniecznie wszystko musi zadziałać, dzisiaj jest, jutro może nie być, itp.?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Stanley99 wrote: Sat Mar 11, 2023 11:03 am Hm, rozumiem. Znaczy się może jeszcze nie do końca rozumiem, ale - nie wnikając już w szczegóły - to co proponowałem w drugiej części poprzedniego postu nie może być zrealizowane?
Dodałem issue aby temat nie przepadł: https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/340
Wg mnie to jest do poprawy, ale pytanie na ile to jest istotne i czy nie ma ważniejszych rzeczy do implementacji...
Stanley99 wrote: Sat Mar 11, 2023 11:03 am Zatem to chyba ma sens - jeżeli dobrze rozumuję, oraz funkcja będzie działać tak jak sobie wyobrażam.

Jeszcze pytanie trochę OT, odnośnie skryptów. Jak wspominałem, dzięki nim póki co problem mam rozwiązany. Jednak jeśli dobrze rozumiem, jest to system niejako - jak to się mówi - firm czy osób "trzecich"? Czyli niekoniecznie wszystko musi zadziałać, dzisiaj jest, jutro może nie być, itp.?
Tak, to różnicowe otwieranie będzie tak działać.

Skrypty to było przywitalne dzieło użytkownika @fracz, który chyba po opublikowaniu tego dołączył oficjalnie do zespołu Supli i zajmuje się głównie Cloudem i kilkoma innymi pobocznymi webowymi apkami.
Także skrytpy są i będą, dopóki te funkcje nie zostaną całkowicie wprowadzone "natywnie" w Cloud Supli.
Myślę, że nikt skryptów nie wyłączy, dopóki są osoby, które z tego korzystają.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Stanley99

klew wrote: Sat Mar 11, 2023 11:45 am Dodałem issue aby temat nie przepadł: https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/340
Wg mnie to jest do poprawy, ale pytanie na ile to jest istotne i czy nie ma ważniejszych rzeczy do implementacji...
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Rozumiem, że są rzeczy ważne i ważniejsze. Poza tym jak to w życiu: co dla jednych jest istotne, dla innych może być już nie bardzo. Jednak po bliższym przyjrzeniu sposób działania tych akcji "Odsłoń/Zasłoń częściowo", oraz brak w nich jakiejkolwiek "wewnętrznej" warunkowości trochę mnie, nie wiem jak nazwać - zdziwił, zaskoczył? A na pewno trochę "zdrzaźnił" piękniejszą połowę, a to już niebezpieczne ;) Ale poważniej: w zasadzie jedyny taki trochę "zonk" przy moim dotychczasowym kontakcie z Suplą. Poza tym ogólnie jak pisał @YoMan "wszystko jest intuicyjnie poukładane" i od momentu założenia konta w Cloud nie musiałem się uciekać do żadnych tutoriali, przykładów, wertowania wzdłuż i w poprzek netu.
Także skrytpy są i będą, dopóki te funkcje nie zostaną całkowicie wprowadzone "natywnie" w Cloud Supli.
Myślę, że nikt skryptów nie wyłączy, dopóki są osoby, które z tego korzystają.
Jeszcze jedno pytanie i już postaram się dziś więcej nie męczyć ;)
Na razie nie drążyłem tematu i jeszcze nie wiem czy będę miał w ogóle potrzebę. Lecz z tego co wiem można postawić Suplę na jakimś własnym małym komputerze-serwerku (np. Raspberry) i w ten sposób uniezależnić się od połączenia z internetem. Czy to samo dotyczy skryptów by @fracz?
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Return to “Ogólna dyskusja”