Witam
Odpowiadam trochę z opóźnieniem, lecz człowiek nie tylko roletami żyje.
Wczoraj wreszcie się przysiadłem i - mam nadzieję - rozwiązałem problem. Jednak za pomocą skryptów i dostępnych w nich warunków. Chyba w tej chwili to jedyna opcja. Co prawda z kolei skrypty nie pozwalają na precyzyjne ustawianie stopnia zasłonięcia rolety co 1%, a jedynie skokiem co 20%. No ale to już ewentualny temat w innym temacie. Grunt, że roleta nie będzie się rano zasłaniać (notabene akcją mającą w nazwie “Odsloń…”), gdy została już otwarta
Mimo wszystko odniosę się jeszcze do paru innych poruszonych kwestii.
Co do odmiennego liczenia “procentów” położenia rolety dla akcji Odsłoń częściowo i Zasłoń częściowo. Powiem może pokrótce tak: naprawdę potrafię sobie to odpowiednio “przeliczyć” oraz nie mam zamiaru o to kruszyć kopii. Niemniej jestem trochę, nie wiem jak zgrabnie nazwać - zdziwiony - że:
YoMan wrote:Po to są dwie opcje, żeby każdy korzystał tak jak lubi
...a nie po to, żeby mieć związek z rzeczywistym kierunkiem ruchu rolety oraz jej aktualnym położeniem. Mam także na myśli, że akcja Odsłoń.. czasem może zasłonić, a Zasloń… odsłonić. Nie jest to zbyt intuicyjne... Ale o tym jeszcze za chwilę.
Kolejna sprawa:
YoMan wrote:BTW coś za bardzo komplikujesz. Po cholere sterować roletami z komputera? Cloud służy do konfiguracji, robi się to raz, może dwa, czasami 3, a korzysta się z automatów (harmonogramy) albo z apki. Nie qmam tego.”
Sorry, tym razem ja nie “qmam” o co Ci chodzi. Przecież już w tytule topicu napisałem wyraźnie “Harmonogram…” A gdzie się tworzy/zapisuje harmonogramy? I po co?
Przecież między innymi po to nabyłem sterownik wifi, żeby pewne czynności mogły się wykonywać nie tylko "ze smartfona", czy "z komputera, ale też automatycznie. Harmonogram jest czymś co aż się prosi stworzyć w przypadku rolet. I po niedługim czasie "zabawy" ze sterownikiem i Suplą udało mi się taki harmonogram utworzyć - no chyba żaden wyczyn

I nawet zadziałał, tzn. otwierał/zamykał o określonych porach, nawet potrafił odsłaniać stopniowo

Z tym, że już po 2-3 dniach okazało się, że z roletą w pewnych sytuacjach dzieją się "cuda" (piękniejsza połowa zameldowała "roleta wariuje" - otworzyła manualnie niedługo przed zadziałaniem harmonogramu częściowego otwierania), co stało się przyczyną założenia wątku. W tym miejscu dochodzę też do wniosku, że tytuł topicu nadałem trochę mylący. Ponieważ problem dotyczy w istocie nie tyle harmonogramów - te działają poprawnie - ile samych akcji "Otwórz/Zamknij częściowo". Gdyby działały tak jak opiszę w dalszej części postu, problemu by nie było.
Natomiast owszem, “z komputera” testowałem (i testuję w razie potrzeby) oraz zapoznawałem się z działaniem poszczególnych akcji. Czy coś w tym dziwnego? Chyba każdy tak robi, zwłaszcza początkujący użytkownik.
Następna rzecz:
YoMan wrote: jeżeli jakiś system, który znasz ma to lepiej i bardziej intuicyjnie poukładane - wrzucaj przykłady - zawsze ktoś się temu przyjrzy i podda pod rozwagę biorąc "za" i "przeciw", ewentualnie będzie głosowanie
Nie ukrywałem tego przecież i nie ukrywam, że jestem bardzo początkujący “w te klocki”. Pisałem w pierwszym poście. Nie mam odniesienia do innych systemów automatyki domowej. Akurat zdarzyło się, że potrzebowałem do nowego lokum sterowników rolet i zdarzyło się również, że z polecenia znajomego nabyłem Zamel... (nawiasem w dużej sieci marketów budowlanych na C., czyli teoretycznie mogę jeszcze oddać, bez limitu czasowego

)
Co nie znaczy, że nie miałem do czynienia z żadną automatyką, nie tworzyłem w życiu żadnego harmonogramu, czy kodu zawierającego warunki If…Then

Poza tym wydaje mi się, że jest to forum jednego konkretnego systemu. więc głosowanie nad innym chyba nie bardzo jest na miejscu
---------------------------
Teraz pytanie nowicjusza do twórców systemu/oprogramowania, jeśli takowi czytają to forum i ten wątek. Ewentualnie proszę o podpowiedź gdzie tę kwestię zgłosić.
Czy jest możliwe tak zmodyfikować software, aby akcje “Odsłoń częściowo” oraz “Zasłoń częściowo” uwzględniały aktualną pozycję rolety? Nie wiem jak zgrabnie, jasno i w miarę zwięźle wytłumaczyć. Mimo wszystko spróbuję:
- Jeżeli jest wykonywana akcja “Odsłoń częściowo”, a roleta już jest w rzeczywistości odsłonięta w większym stopniu - aby taka akcja była ignorowana.
- To samo dla akcji “Zasłoń częściowo”. Czyli jeżeli rzeczywisty procent zasłonięcia rolety jest większy niż znajdujący się w akcji - taka akcja nie wykonuje się.
Gdyby powyższe udało się zrealizować, po primo problem, który skłonił mnie do założenia wątku zostałby niejako automatycznie rozwiązany. Czyli jeżeli przychodzi moment wykonania akcji “Odsłoń częściowo” (np. 50%), a przed chwilą roleta została manualnie odsłonięta w większym stopniu, żeby się do tych przykładowych 50% znów nie zasłoniła.
Po drugie: bez kombinowania ze skryptami, wstawiania jakichś “If-ów”, gdyż warunek byłby niejako “zaszyty” w samej akcji. Oczywiście wskazane by było dodać jakiś komentarz jak tak zmodyfikowane akcje działają, kiedy zostaną wykonane, kiedy nie. Można by również przy tych akcjach dodać opcję, jakieś pole wyboru pt. "ignoruj pozycję rolety", co powodowałoby, że akcja by działała jak dotychczas. Ale tu już się zbyt wgłębiam w szczegóły, na razie nie wiem czy to o czym piszę jest realne

Po trzecie nazwy akcji “Odsłoń częściowo” i “Zasłoń częściowo” miałyby większy niż obecnie związek z faktycznym kierunkiem ruchu, a nie tylko dla wygody użytkowników przy wpisywaniu “procentów” zasłonięcia lub odsłonięcia “jak kto lubi”. Zaś w rzeczywistości obecnie powodujące tylko bezwarunkowe ustawienie pozycji rolety.
Tutaj jeszcze jedna ciekawa rzecz, którą zauważyłem. Mianowicie akcje “Zasłoń” i Odsłoń” (chodzi o całkowite zaslonięcie/odsłonięcie) nie wykonują się, gdy roleta już znajduje się w docelowej pozycji. Logiczne, bo jak można zasłonić coś co już jest w pełni zasłonięte, tak samo odsłonić całkowicie odsłonięte. Lecz nie ma to związku z krańcówkami rolety - wystarczy prosty eksperyment, skrócić czasy ruchu rolety. Po “programowym” osiągnięciu 100% zamknięcia kolejna akcja “Zasłoń” nie wykona się. Nawet nie kliknie przekaźnik.
Wnioskuję z tego, że te akcje mają “wewnętrzny” programowy warunek, który po osiągnięciu 100% zasłonięcia nie pozwala zasłaniać się dalej. Jest także uwzględniana aktualna pozycja rolety - jeżeli jest 100% akcja to “widzi” i nie wykona się kolejny raz. Tak samo jest dla kierunku przeciwnego.
Domniemywam zatem, że podobny warunek uwzględniający aktualną pozycję rolety można wprowadzić także do akcji “Zasłoń/Odsłoń częściowo”... Oczywiście to tylko moje przypuszczenie.
Pozdrawiam.