Urządzenie wykonawcze dla licznika mew-01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

max-q wrote: Tue Feb 28, 2023 7:41 am Wszystko jest ok. Niestety sceny wykonują się z dość dużym opóźnieniem, ale się wykonują. Nie mogłem tego jakoś wcześniej sprawdzić dokładnie... ponieważ nie było słońca ;)

Są jakieś możliwości zwiększenia częstotliwości sprawdzania i wykonywania scen?
-własny serwer?
-widziałem gdzieś na forum że ktoś ustawiał tą samą scenę uruchamianą co 1 minutę i tak x 10 takich scen :D
U mnie sceny działają dość szybko. Z reguły jest to kwestia sekundy.
Kiedyś zdarzało się, że coś bardziej zamulało, ale chłopaki to od strony serwerów poprawiali
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Hektorek
Been thanked: 1 time

U mnie nie działają scrypty!
warunki i wyzwalacze na zielono a nie wykonuje akcji ( jak kliknę wykonaj scenę gdy wszystko na zielono to zadziała ).
W logach nic nie ma:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Hektorek on Tue Feb 28, 2023 10:33 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam:
Sławek
klew

Hektorek wrote: Tue Feb 28, 2023 10:12 am U mnie nie działają scrypty!
warunki i wyzwalacze na zielono a nie wykonuje akcji ( jak kliknę wykonaj scenę gdy wszystko na zielono to zadziała ).
W logach nic nie ma:
Sprawdziłem u siebie i skrypty działają poprawnie. Także to jest problem ustawień w Twojej scenie.

Na sceny w skryptach musisz spojrzeć w taki sposób:
1. WYZWALACZ - to jest zdarzenie, które powoduje uruchomienie sceny. Tylko w ten sposób scena może się uruchomić. Wyzwalacz może być w oparciu o czas (np. co 5 min), w oparciu o Wyzwalacze Akcji z Supki (Action Trigger), albo w oparciu o ZMIANĘ stanu kanału.
2. WARUNEK - to dodatkowy warunek, który jest sprawdzany PO uruchomienu sceny przez WYZWALACZ.

U Ciebie widzę, że scena jest wyzwalana zmianą stanu jakiegoś kanału typu przekaźnik. To znaczy, że musi zmienić się stan tego przekaźnika, aby aby skrypty uruchomiły scenę, która sprawdzić napięcie.
Prawdopodobnie to nie jest to czego chcesz. U Ciebie wyzwalaczem powinna być zmiana wartości napięcia na fazach. Więc to co masz w "warunku" powinieneś przenieść do "wyzwalacza".
Hektorek
Been thanked: 1 time

klew wrote: Tue Feb 28, 2023 10:26 am
W logach nic nie ma:
Sprawdziłem u siebie i skrypty działają poprawnie. Także to jest problem ustawień w Twojej scenie.

1. WYZWALACZ - to jest zdarzenie, które powoduje uruchomienie sceny. Tylko w ten sposób scena może się uruchomić. Wyzwalacz może być w oparciu o czas (np. co 5 min), w oparciu o Wyzwalacze Akcji z Supki (Action Trigger), albo w oparciu o ZMIANĘ stanu kanału.
2. WARUNEK - to dodatkowy warunek, który jest sprawdzany PO uruchomienu sceny przez WYZWALACZ.

U Ciebie widzę, że scena jest wyzwalana zmianą stanu jakiegoś kanału typu przekaźnik. To znaczy, że musi zmienić się stan tego przekaźnika, aby aby skrypty uruchomiły scenę, która sprawdzić napięcie.
Prawdopodobnie to nie jest to czego chcesz. U Ciebie wyzwalaczem powinna być zmiana wartości napięcia na fazach. Więc to co masz w "warunku" powinieneś przenieść do "wyzwalacza".
klew, serdecznie dzięki za cenną radę - teraz to działa :) trochę ma opóźnienia ale działa

ps
Jaki jest czas reakcji w skryptach od momentu spełnienia warunków do wykonania akcji?
Pozdrawiam:
Sławek
klew

Hektorek wrote: Tue Feb 28, 2023 12:29 pm
klew wrote: Tue Feb 28, 2023 10:26 am
W logach nic nie ma:

klew, serdecznie dzięki za cenną radę - teraz to działa :) trochę ma opóźnienia ale działa

ps
Jaki jest czas reakcji w skryptach od momentu spełnienia warunków do wykonania akcji?
U mnie to z reguły działa do kilku sekund (1-2 s).
Skrypty nie nadają się do szybkozmieniających się scen. Tam nawet jest jakieś ograniczenie, które powoduje, że scana się nie uruchomi, jeśli zmiana nastąpiła za szybko.
Hrumque

max-q wrote: Sun Feb 19, 2023 3:00 pm
pietrek345 wrote: Wed Feb 12, 2020 10:59 am Szukam rozwiązania które by mi pozwoliło sterować przekaźnikami zależnie od mocy energii produkowanej. Np jeżeli wysyłam do sieci 1,5kW to załączy mi pierwszy przekaźnik, 3kW drugi itd.
Domyślam się, że chodzi o "samokonsumpcje by nie oddawać do sieci a zużywać lokalnie" Tylko nie wiem czy to przemyśleliście?

1. MEW raportuje np 1.kW energii produkowanej i oddawanej do sieci.
2. wasze magiczne pudełko magicznym sposobem to odczytuje, i załącza przekaźnik (tak ja chcecie)
3. Skoro wzrasta autokonsumpcja (bo np włączyliście grzałki basenu czy boilera) ... to spada energia oddawana do sieci
4. MEW raportuje już mniejsze oddawanie, więc wasze magiczne pudełko wyłącza przekaźnik ...
... i tak w kółko, z szybkością działania skryptu/przekaźnika, to klika sobie aż styki się wypalą.
missim4

Hrumque wrote: Tue Feb 28, 2023 6:24 pm
max-q wrote: Sun Feb 19, 2023 3:00 pm
pietrek345 wrote: Wed Feb 12, 2020 10:59 am Szukam rozwiązania które by mi pozwoliło sterować przekaźnikami zależnie od mocy energii produkowanej. Np jeżeli wysyłam do sieci 1,5kW to załączy mi pierwszy przekaźnik, 3kW drugi itd.
Domyślam się, że chodzi o "samokonsumpcje by nie oddawać do sieci a zużywać lokalnie" Tylko nie wiem czy to przemyśleliście?

1. MEW raportuje np 1.kW energii produkowanej i oddawanej do sieci.
2. wasze magiczne pudełko magicznym sposobem to odczytuje, i załącza przekaźnik (tak ja chcecie)
3. Skoro wzrasta autokonsumpcja (bo np włączyliście grzałki basenu czy boilera) ... to spada energia oddawana do sieci
4. MEW raportuje już mniejsze oddawanie, więc wasze magiczne pudełko wyłącza przekaźnik ...
... i tak w kółko, z szybkością działania skryptu/przekaźnika, to klika sobie aż styki się wypalą.
Może zrobić dwa skrypty, jeden włączający, a drugi wyłączający z odpowiednią histerezą i nie będzie problemu z ciągłym przełączaniem?

Return to “ZAMEL MEW-01”