Witam wszystkich. Kupiłem Sonoffa z czujnikiem temperatury i wyjściem przekaźnika beznapięciowego. Czy jest możliwość aby w aplikacji zmienił się stan przekaźnika, jeśli podłączę pod wyjście przekaźnika krańcówkę i nastąpi fizyczna zmiana styku z np. z NO na NC? Chciałem wykorzystać krancowke jako sygnalizację otwartych drzwi.
Pozdrawiam
Krańcówka
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jeśli dobrze rozumiem to zamiast korzystać z przekaźnika jako beznapięciowego np. do otwarcia drzwi chcesz podłączyć tam krańcówkę ?? Czy ma myć i to i to. Jak masz tylko wyprowadzony termometr to masz jeszcze wolny pin pod krańcówkę ale to wiąże się z drobną modyfikacją oraz zmianą (aktualizacją) softu. Widzę problem że skoro kupiłeś gotowca to nie po drodze Ci z zabawą z powyższym modułem.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
PatrykGuziolek
Tak, zamiast styku beznapieciowego potrzebuje mieć krańcowkę która odwzoruje zmianę położenia styków w aplikacji
-
PatrykGuziolek
Jest to moja pierwsza Supla, nie wiem jeszcze jak się do tego zabrać 
-
Gitman
Jeśli podłączysz krańcówkę pod wyjście tego przekaźnika to nie nastąpi jego fizyczne przełączenie w efekcie nic się nie zadzieje. Jaki to Sonoff ?PatrykGuziolek wrote: Tue Feb 28, 2023 8:24 pm Witam wszystkich. Kupiłem Sonoffa z czujnikiem temperatury i wyjściem przekaźnika beznapięciowego. Czy jest możliwość aby w aplikacji zmienił się stan przekaźnika, jeśli podłączę pod wyjście przekaźnika krańcówkę i nastąpi fizyczna zmiana styku z np. z NO na NC? Chciałem wykorzystać krancowke jako sygnalizację otwartych drzwi.
Pozdrawiam
-
DanteX
Krańcówkę podpinasz nie pod wyjście przekaźnika tylko pod piny w urządzeniu tak jak kolega wyżej napisał. Ale jeśli kupiłeś gotowca bez tego to zapewne nie masz też jej w sofcie, więc tu jest trochę więcej zabawy, bo musisz przylutować krańcówkę, zmienić soft, wygenerować dla Sonoff Basic R3 z krańcówką, w samym przekaźniku ustawić wolne GPIO dla krańcówki a potem w Supla Cloud zmienić kanał na Czujnik otwarcia drzwi.
-
PatrykGuziolek
Skąd można pobrać potrzebny soft? Gdzie kupić potrzebne rzeczy do jego zmiany?