Pytanie, przy prędkości transmisji 9600 ile trwa pobranie całej paczki danych z licznika.
Z tego co pamiętam, jak się bawiłem na Arduino przykładem z biblioteki SDM, to trochę trwa pobranie wszystkich danych. Stąd wtedy prosiłem @krycha88 o dodanie do wyboru większej prędkości transmisji i co za tym idzie zwiększenia częstotliwości wysyłania danych do Supli.
Wsparcie dla licznika energii F&F z serii LE
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Tak jak pisałem, u mnie trwa to dość szybko bynajmniej tak wnioskuję po diodach tx rx na konwerterze TTL-RS485. Szybkie migniecie na pytanie i szybka odpowiedz. Wydaje mi się że 5 sekund to czas w którym spokojnie cały odczyt się zmieści. Może na trójfazowym to trwa nieco dłużej tego nie wiem, posiadaj tylko ten jeden model.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 28, 2023 8:11 pm Pytanie, przy prędkości transmisji 9600 ile trwa pobranie całej paczki danych z licznika.
Z tego co pamiętam, jak się bawiłem na Arduino przykładem z biblioteki SDM, to trochę trwa pobranie wszystkich danych. Stąd wtedy prosiłem @krycha88 o dodanie do wyboru większej prędkości transmisji i co za tym idzie zwiększenia częstotliwości wysyłania danych do Supli.
-
Yepestis
Dzisiaj dokładnie to poobserwowałem przez dłuższy czas i odczyt przy prędkości 9600 trwa około 6-7 sekund
Po czym około 55 sekund przerwy do kolejnego odczytu.
Za chwilę wrzucę filmik jak to wygląda.
Po czym około 55 sekund przerwy do kolejnego odczytu.
Za chwilę wrzucę filmik jak to wygląda.
Last edited by Yepestis on Wed Mar 01, 2023 11:31 am, edited 2 times in total.
-
Yepestis
Dla wyłapania anomalii napięcia im częściej tym lepiej.krycha88 wrote: Wed Mar 01, 2023 12:04 pm co ile powinien być odczyt aby dane były poprawne do analizy?
Jak dla mnie co 10 sekund powinno być wystarczająco.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Z tego co pamiętam to biblioteka blokuje urządzenie na czas odczytywania. Więc jeżeli odczyt trwa 7s to będziesz miał tylko 3s na dostęp do GUI- chcesz tego napewno?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Yepestis
Jeżeli biblioteka do modbusa jest blokująca to jest to istotna wada.krycha88 wrote: Wed Mar 01, 2023 1:36 pmZ tego co pamiętam to biblioteka blokuje urządzenie na czas odczytywania. Więc jeżeli odczyt trwa 7s to będziesz miał tylko 3s na dostęp do GUI- chcesz tego napewno?![]()
Mógłbyś podesłać skompilowany firmware na 10 sekund to sprawdził bym jak to będzie działało.