Sterowanie silnikiem 12v (roleta)

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

effendi wrote: Fri Mar 03, 2023 9:33 pm @YoMan, namieszałeś... sorry, dlaczego aż 4?? Naszkicujcie jakiś szkic połączeń, bo nic nie rozumiem :( Skoro silnik kręci się 2 strony to mogło by się wydawać, że 2 wystarczą... do czego służą kolejne? Jak to połączyć z 2 pinami na silniku? Będę wdzięczny za wyjaśnienia. THX
jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz przełączyć oba piny na silniku (odwrócić polaryzację) -> jeden przekaźnik zapina + na pinie1 a drugi - na pinie2 i roleta jedzie np. w górę, po dojechaniu na miejsce przekaźniki się rozepną i teraz żeby jechać w dół musisz zapiąć odwrotnie, Tymi samymi przekaźnikami tego nie zrobisz (chyba, że ktoś mnie poprawi)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Dzięki za wyjaśnienia - ma to sens!! Czy w takim razie zastosowanie tej podstawki
nie będzie bardziej uzasadnione? (ze względów ekonomicznych - bezsprzecznie :) )
Pogodynka >>
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Moim zdaniem wystarczą dwa zwykłe przekaźniki ze stykami przełącznymi:
rolety_dc_polaryzacja.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 04, 2023 10:01 am Moim zdaniem wystarczą dwa zwykłe przekaźniki ze stykami przełącznymi:

rolety_dc_polaryzacja.jpg
No w sumie racja
YoMan

Dzięki za wyjaśnienia/pomoc! Czy wgranie do NodeMCU Supli pod rolety umożliwi sterowanie tym silnikiem?
Pogodynka >>
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tak. Dowolna płytka z ESP (NodeMCU, Wemos, itp.), GUI-Generic z funkcją sterowania roletami, płytka z dwoma przekaźnikami podłączonymi jak Ci naryzowałem i będzie działać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
cava

Jak mogę podłączę się pod temat.
Jak w takie sterowanie jeszcze podłączyć 2 krańcówki, zależy mi żeby w górnym i dolnym położeniu silnik wyłączał się na bazie zadziałania krańcówki, a nie tylko po czasie zdefiniowanym w rolecie?

Return to “Pomoc”