SBW-02 napęd Somfy Metro 800

Tomek123

Witam
Zakupiłem sterownik bramowy SBW-02/ANT oraz dwa kontaktrony Satel B-3 gdyż chcę widzieć stan bramy w aplikacji. Napęd bramy to Somfy Metro 800. Proszę o poradę w sprawie podłączenia.
Napęd 13 (+) - A1 (+) sterownik
Napęd 12 (-) - A2 (-) sterownik
Napęd 16 - 14 sterownik
Napęd 17 - 11 sterownik
Kontaktron nr 1 (na końcu listwy prowadzącej bramę przy zamkniętej bramie) - A1 - IN1
Kontaktron nr 2 ( na początku listwy prowadzącej bramę tuż przy napędzie) - A1-IN2.

Proszę też o informację na co zwrócić uwagę w aplikacji Supla bym mógł widzieć stan bramy (otwarta, zamknięta, częściowo otwarta).

Jeżeli coś pomyliłem to proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Podłączenie elektryczne rozpisałeś dobrze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Tomek123

Znalazłem na weekend czas by podłączyć sterownik z napędem bramy wraz z dwoma kontaktronami. Jeden jest na początku listwy prowadzącej a drugi na końcu. Problem jest taki że nie wiem jak dodać w aplikacji drugi kontaktron bym widział że brama jest w 100% otwarta. Teraz wygląda to tak że jak otwieram bramę to ikona pokazuje od razu że jest otwarta. Czy jest możliwość by ikona pokazała pełne otwarcie jak będzie dopiero przy drugim kontaktronie?

Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeden ustawiasz jako "czujnik otwarcia", a drugi jako "czujnik pośredniego otwarcia".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Tomek123

Tylko jak dodać ten drugi czujnik? Sterownik widzi tylko ten jeden przy zamkniętej bramie. Czy sterownik powinien sam wykryć ten drugi? Pytam się dlatego gdyż może coś źle podłączyłem? A może jest jakaś specjalna procedura że np. brama powinna być otwarta i stykać się z drugim czujnikiem i wtedy sterownik go wykryje lub będzie można go "wgrać". W aplikacji jak dam wybór " czujnik dla kanału" to jest możliwość wyboru tylko jednego czujnika. Z góry dziękuję za pomoc oraz wyrozumiałość.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SBW-02 ma na pokładzie dwa wejścia IN1 i IN2. Pod IN1 podłączasz jeden czujnik, a pod IN2 drugi. Na cloud.supla.org zmieniasz ustawienia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL SBW-02”