I tak i nie? Zależy chyba od płytki, ESP-WROOM-32 zgodny z ESP32-DevKit z poziomu ArduinoIDE/VS Code + PlatformIO/ esptools nie wymaga żadnych akrobacji ale też ma konwerter, dlatego też pytałem co jest kryterium działania flasha prosto ze strony gdzie można wybrać ESP32 DevKitRobert Błaszczak wrote: Tue Mar 07, 2023 4:29 pm ESP32 ma natywną obsługę USB bez dodatkowego konwertera (jak np. na płytkach Wemos z ESP8266), za pomocą którego ESP8266 był wprowadzany w tryb programowania (GPIO 0 do masy). Stąd przed rozpoczęciem programowania ESP32 należy wprowadzić mikrokontroler w ten tryb. Dla ESP32 jest to GPIO 9.
ESP 32 problem
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Flashowanie ze strony buildera powinno działać z każdym ESP32 i każdym ESP82xx. Natomiast nie każdy ESP da się wprowadzić w tryb flashowania przez USB. Tzn. nie wszystkie mają odpowiednie układy, które między innymi podłączają GPIO0 do GND.[email protected] wrote: Tue Mar 07, 2023 5:56 pm I tak i nie? Zależy chyba od płytki, ESP-WROOM-32 zgodny z ESP32-DevKit z poziomu ArduinoIDE/VS Code + PlatformIO/ esptools nie wymaga żadnych akrobacji ale też ma konwerter, dlatego też pytałem co jest kryterium działania flasha prosto ze strony gdzie można wybrać ESP32 DevKit
Innymi słowy, proces wygląda następująco:
1. Aby cokolwiek wgrać do ESP, to trzeba go wprowadzić w tryb "wgrywania softu". Zawsze i chyba we wszystkich płytkach, sprowadza się to do podciągnięcia GPIO0 do GND (low) w momencie uruchomienia ESP (czy to przez podanie zasialnia, czy pinem EN). Czasem niektóre stany na niektórych GPIO mogą powodować, że ten tryb się nie włączy. Szczegółowy opis jest np. tutaj: https://docs.espressif.com/projects/esp ... ction.html
2. Konwerety serial/uart mają opcję sterowania GPIO0, więc jak wszystko jest odpowiednio podłączone, to program do flashowania może przełączyć ESP w tryb "wgrywania softu" automatycznie. Natomiast to jest "opcja" i nie wszystkie urządzenia/płytki to mają.
3. Niektóre płytki nie mają konwerterów uart i wtedy trzeba mieć własny konwerter. Wtedy też często trzeba samemu zwierać GPIO0 do GND (np. większość gotowych układów Supla-Zamel, Sonoff, itd.)
4. Nawet jeśli płytka ma wbudowany konwerter, to może się okazać, że nie ma automatycznego sterowania GPIO0.
Nie ma tutaj znaczenia, czy mamy "ESP-WROOM-32", czy "ESP32-DevKit". Każdy układ, który mamy, może mieć to rozwiązane inaczej.
To, że w builderze GG masz do wyboru "ESP32 DevKit" oznacza tylko, że binarka zostanie skompilowana na ten konkretny procesor, natomiast nie oznacza to, że Twoja płytka ma automatyczne przełączanie w odpowiedni tryb.
Jeśli z poziomu Arduino da się wgrywać soft automatycznie, to z buildera też powinno to działać. Ale są też różne wersje narzędzi do flashowania, nie wszystkie wspierają każde procesory, także czasem coś w jednym miejscu zadziała, a w innym nie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W ESP32 C3 jest to GPIO 9 zamiast - jak w pozostałych - GPIO 0. Nie wiem, skąd taka zmiana, ale tak to wygląda na płytkach Wemos.
Tak też podaje strona https://www.studiopieters.nl/esp32-c3-pinout/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
Rzeczywiście. W nowym ESP32 C6 też jest GPIO9 używane.Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 07, 2023 8:49 pm W ESP32 C3 jest to GPIO 9 zamiast - jak w pozostałych - GPIO 0. Nie wiem, skąd taka zmiana, ale tak to wygląda na płytkach Wemos.
-
kurus
A nie jest tak że, można użyć 2, 8 lub 9?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Wg dokumentacji, GPIO2 musi być HIGH, GPIO8 HIGH, GPIO9 LOW, aby wszedł w "download mode".
Przy czym zwykłe bootwanie wymaga GPIO2 HIGH, GPIO9 HIGH, a GPIO8 może być dowolne, więc pewnie w większości układów GPIO2 i 8 będą na stałe podciągnięte do HIGH.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Zgadzam się z tobą w 100%, jednak to nie zmienia faktu, że dla dwóch płytek które posiadam (Wroom rev. 1 i 3) z GUI nie mogę wgrać softu a mogę to zrobić ze wszystkiego innego bez akrobatyki przez tylko podłączenie USB, więc będę się upierał przy stwierdzeniu, że coś jest nie tak i fajnie było by wiedzieć co konkretnie, nawet jeśli miało by to zostać nierozwiązaneklew wrote: Tue Mar 07, 2023 8:27 pm ...
Jeśli z poziomu Arduino da się wgrywać soft automatycznie, to z buildera też powinno to działać. Ale są też różne wersje narzędzi do flashowania, nie wszystkie wspierają każde procesory, także czasem coś w jednym miejscu zadziała, a w innym nie.
Osobiście strzelał bym w brak uprawnień procesu z przeglądarki do portu COM w Win10 aczkolwiek takiego błędu tam nie widziałem.
-
klew
A sprawdzałeś jakieś płytki np. na ESP8266? Ewentualnie z innej przeglądarki?[email protected] wrote: Wed Mar 08, 2023 9:28 am
Zgadzam się z tobą w 100%, jednak to nie zmienia faktu, że dla dwóch płytek które posiadam (Wroom rev. 1 i 3) z GUI nie mogę wgrać softu a mogę to zrobić ze wszystkiego innego bez akrobatyki przez tylko podłączenie USB, więc będę się upierał przy stwierdzeniu, że coś jest nie tak i fajnie było by wiedzieć co konkretnie, nawet jeśli miało by to zostać nierozwiązane![]()
Osobiście strzelał bym w brak uprawnień procesu z przeglądarki do portu COM w Win10 aczkolwiek takiego błędu tam nie widziałem.
Ewentualnie można spróbować np. w chrome dać F12 i zobaczyć czy coś w konsoli strony internetowej się pojawia.
-
kurus
Dajmy teraz na to że pod gpio9 podlącze przycisk bistabilny i będzie on w pozycji zwartej i będzie podawał gnd wtedy na ten pin i zrestartuje moduł to wejdzie mi w tryb flashowania wtedy?klew wrote: Wed Mar 08, 2023 8:25 amWg dokumentacji, GPIO2 musi być HIGH, GPIO8 HIGH, GPIO9 LOW, aby wszedł w "download mode".
Przy czym zwykłe bootwanie wymaga GPIO2 HIGH, GPIO9 HIGH, a GPIO8 może być dowolne, więc pewnie w większości układów GPIO2 i 8 będą na stałe podciągnięte do HIGH.