Czujnik BME280 + OLED + Linki bezpośrednie - odczyt temperatury w fajnej obudowie

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

kurus wrote: Wed Mar 08, 2023 8:17 am Ok czekam na info, daj znać już czy samo gui wygrało się bezproblemowo 👍
Dotarły do mnie w dniu dzisiejszym te ESP. Niestety nie będzie tak łatwo jakby się wydawało. Efekt dzisiejszych, szybkich testów.

1. GUI-Generic. Wybór płytki ESP32C3 Dev Module, szyfrowane połączenie z serwerem (SSL) i czujnik SHT3x. Soft generuje się bez problemu, niestety nie da się wgrać. Płytka nieobsługiwana.
GG-ESP32C3.png
2. Instalacja z paczki pobranej z GUI-Generic.
2.1. Instalacja pliku *.bin za pomocą ESPHome-Flasher-1.4.0 - niby się instaluje bez błędów ale nie rozgłasza sieci.
2.2. Instalacja wszystkich plików za pomocą Flash Download Tool - efekt podobny do 2.1.

3. Wgrywanie przykładów z Arduino IDE - bez problemu wszystko działa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 08, 2023 8:24 pm 3. Wgrywanie przykładów z Arduino IDE - bez problemu wszystko działa.
Pewnie jakiś bootloader albo inny plik się nie zgadza.
Spróbuj wgrać jakikolwiek soft przez Arduino IDE dla tego "minimal SPIFFS ..." (tak jak w builderze). A następnie wgrać tylko binarkę z GG na adres 0x10000.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kurus

Kurde szkoda, ale liczę że, uda się ruszyć temat, sam wczoraj zamówień dwie płytki na testy :roll:

@krycha88 myśle tez się przyjrzy tematowi, a ja i na kawkę podeśle ;)

Mam wrażenie że, tak naprawdę mało osób używa esp32 i to takie trochę przecieranie szlaków..
Robert Błaszczak

Krzysiek trafiłeś w 10 :)

Po takiej operacji działa bez problemu. W Arduino IDE trzeba w takiej sytuacji wybrać płytkę ESP32C3 Dev Module (nie LOLIN C3 Mini), bo tylko dla tej płytki jesteśmy w stanie ustawić schemat partycji.
ESP32C3_new.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

Włączony SSL (co prawda tylko czujnik SHT31), ale wolnej pamięci pozostaje sporo.
free_mem_esp32_c3.jpg
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Pietras81
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 08, 2023 9:10 pm Krzysiek trafiłeś w 10
Po takiej operacji działa bez problemu. W Arduino IDE trzeba w takiej sytuacji wybrać płytkę ESP32C3 Dev Module (nie LOLIN C3 Mini), bo tylko dla tej płytki jesteśmy w stanie ustawić schemat partycji.

ESP32C3_new.jpg
Robert możesz tak bardziej dla takich jak ja to wytłumaczyć. Rozumiem ze w Arduino wgrywasz to co na fotce a później czym wgrywasz binarke wygenerowana w gui-generic-builder.supla.io dla powyższego modułu??
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak

W Arduino IDE ustawiasz tak jak na zrzucie ekranu, wybierasz dowolny szkic z przykładów dla płytki ESP32C3 Dev Module, wgrywasz ten szkic na płytkę.
Teraz masz płytkę przygotowaną pod GUI i można wgrywać na taką płytkę pojedynczy plik *.bin, ale z poziomu np. Flash Download Tool pod adres 0x10000.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

krycha88
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 09, 2023 8:44 am W Arduino IDE ustawiasz tak jak na zrzucie ekranu, wybierasz dowolny szkic z przykładów dla płytki ESP32C3 Dev Module, wgrywasz ten szkic na płytkę.
Teraz masz płytkę przygotowaną pod GUI i można wgrywać na taką płytkę pojedynczy plik *.bin, ale z poziomu np. Flash Download Tool pod adres 0x10000.
Wystarczy, że udostępnisz bootlodera wygenerowanego przez Arduino IDE i też powinno być dobrze. Po kompilacji te pliki powinny znajdować się w "Sketch->Show Sketch Folder"
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Mar 09, 2023 9:12 am Wystarczy, że udostępnisz bootlodera wygenerowanego przez Arduino IDE i też powinno być dobrze. Po kompilacji te pliki powinny znajdować się w "Sketch->Show Sketch Folder"
Na czym polega ta trudność buildera i różnych płytek? Ten temat pojawia się i wraca co jakiś czas na różnych wariantach ESP32.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Thu Mar 09, 2023 9:30 am Na czym polega ta trudność buildera i różnych płytek? Ten temat pojawia się i wraca co jakiś czas na różnych wariantach ESP32.
Korzystamy z projektu:
https://github.com/esphome/esp-web-tools/releases

Nasze źródła nie były bardzo dawno aktualizowane a ostatnie ich aktualizacje to np. "Add ESP32 c3/s2/s3" ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Projekty użytkowników”