Podłączenie pod instalację

tumi
Posts: 29
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Thu Nov 16, 2017 7:47 pm

Witam

Muszę poprosić o pomoc, bo sam nie dam rady. Mam sonoffa którego chciałbym użyć do włączania światła na podjeździe Oczywiście wszystko działa ładnie gdy podłączam zgodnie z poniższym rysunkiem. Pod przycisk wlutowałem włącznik dzwonkowy. Takie ustawienie pozwala mi włączać i wyłączać telefonem jak i włącznikiem.
xxx.jpg
xxx.jpg (99.69 KiB) Viewed 1818 times
Problem pojawia się gdy chcę sonoff podpiąć już pod działającą instalację w domu a dokładnie pod włącznik obecnie standardowy (później podmienię na dzwonkowy) za którym zrobiłem otwór w którym umieszczę sonoff. Za żadne skarby nie umiem sobie poradzić z podpięciem tego. Podpięcie zasilania jest oczywiste, ale jak podpiąć włącznik gdy ze ściany wystaje czerwony przewód i czarny przewód? Napięcie na nich daje ok 120V. Poradzicie jak to ugryźć?
User avatar
maffiu
Posts: 459
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Nov 16, 2017 7:58 pm

a co to za czerwony i czarny przewód i jeszcze z napięciemi to takim dziwnym ?
tumi
Posts: 29
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Thu Nov 16, 2017 8:09 pm

Pod te przewody jest podpięty włącznik, a idą one gdzieś w ścianę. Napięcie między nimi jest w przedziale 120-130V. Wiem tylko że przewody do zewnętrznego oświetlenia łączył z tym włącznikiem elektryk w skrzynce z bezpiecznikami. Ogólnie światło działa, nic nie kopie nie zauważyłem żadnych anomalii.
User avatar
maffiu
Posts: 459
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Nov 16, 2017 9:00 pm

Kurde ciezko cos stwierdzić nie widząc tego gdzie idzie ten przewód i na co wchodzi w rozdzielni prawdopodobnie jest to wypuszczone tylko na włącznik z czegoś, nie masz czasem w rozdzielni jakiegoś włącznika czasowego albo innego tego tupu rozwiązania ?

Kolory przewodów tez sa z d..y ze tak to ujmę
Last edited by maffiu on Thu Nov 16, 2017 9:47 pm, edited 1 time in total.
User avatar
maffiu
Posts: 459
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Nov 16, 2017 9:07 pm

Jak byś pokazał co masz w rozdzielni moze dało by to jakis pogląd
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 16, 2017 9:18 pm

Przypuszczam, że masz tam tylko rozłączany jeden biegun, drugi biegnie bezpośrednio z rozdzielni i nici z podłączenia w tej puszce...
Jeśli te kable od wyłącznika biegną rzeczywiście do rozdzielni i tam masz połączenie z lampami - "puszkę" to jest szansa to zrobić umieszczając sonoffa w rozdzielni. Ale wiem trochę za mało o twojej instalacji...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 324
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Nov 16, 2017 9:21 pm

Włącznik który masz w ścianie to typowe podłączenie , czyli dochodzi do niego napięcie , przechodzi przez niego i idzie do lampy natomiast z drugiej strony lampy dochodzi zero. Napięcie jakie masz to dlatego że mierzysz przez lampę w szeregu. Do włącznika nie dochodzi ci przewód fazowy i zerowy tak żebyś mógł podać napięcie na sonoffa tylko fazowy i idzie po włączniku dalej do lampy.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6235
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 17, 2017 7:57 am

Podłączenie sonoff-a pod zwykły włącznik (bistabilny) odpada z prostego powodu. Pod przyciskiem sonoff-a jest też port służący do przełączania sonoff-a w tryb programowania. Jeżeli braknie prądu i po powrocie zasilania przycisk będzie załączony to sonoff nie wystartuje
tj, wystartuje ale w trybie programowania. Efekt będzie taki, że nie włączysz oświetlenia w ogóle.

Tutaj masz przykłady jak podłączyć pod istniejącą instalację na podstawie ROW-01.
viewtopic.php?f=31&t=2037
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Fri Nov 17, 2017 8:54 am

Jeżeli kolega ma w puszcze włącznika dwa przewody i to w kolorze czarnym i czerwonym , to znaczy , że ta instalacja jest dość wiekowa i należało by poszukać nad włącznikiem na ścianie pod sufitem puszki połączeniowej , do której dochodzi faza i zero , przewody od żarówki i te dwa od włącznika. Jeżeli będzie tam miejsce to tam pchać ten moduł , albo wymienić przewód miedzy puszką górną a włącznikiem na trzy żyłowy i wtedy w puszkę za włącznikiem.
Uwaga Przemka odnośnie sonoffa i przycisku bistabilnego jest jak najbardziej słuszna , trzeba od razu montować przycisk dzwonkowy.
tumi
Posts: 29
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Fri Nov 17, 2017 9:09 am

Dzięki za odpowiedzi. Już wiem że z instalacją jest wszystko w porządku. Nie wiem czy poradzę sobie z podpięciem, ale wiem przynajmniej że muszę szukać w skrzynce z bezpiecznikami i tam umieścić sonoff.
Post Reply