Witam serdecznie,
Arduino i ESP zacząłem bawić się kilka dni temu, i marnie mi to idzie...
Posiadam drukarkę 3D która nie ma na pokładzie żadnych protokołów transmisji (nawet UART). Jedyna możliwość zebrania z niej danych to nasłuch 4 linijkowego wyświetlacza HD44780. Chciał bym do Supli wystawić temperatury stołu i dyszy, i procent ukończenia wydruku, bo między innymi te dane są wyświetlane. Nie mam kompletnie pomysłu jak to ugryźć :/
Znalazłem taki projekt:
https://github.com/fsalomon/HD44780-decoder
Rzekomo (nie mam jak sprawdzić bo mam tylko Arduino Mega) dekoduje on sygnały z HD44780 i wysyła w postaci znaków ASCII przez UART.
Może na bazie tego projektu dało by się coś zrobić... Jak to tylko skompilować na ESP, i jeszcze pożenić z Suplą ?
Pomóżcie proszę...
Na pewno przydałby się taki projekt dla ludzi którzy posiadają jakieś zamknięte urządzenie z HD44780 i chcieliby przenieść wyświetlane dane do Supli.
Odczyt danych z wyświetlacza HD44780 + ESP POMOCY
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
To się nie uda , przejęcie danych graniczy z cudem . Między kontrolerem drukarki a tym wyświetlaczem jest transmisja na 99% po I2C . Łatwiej dorobić drugi sterownik i kontrolować temperatury a koniec pracy rozpoznawać po powrocie glowicy do pozycji domowej
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
lukg20
To równoległa komunikacja 4 lub 8 bitowa. Komunikacja i2c nie stanowiła by żadnego problemu do podsłuchania.