⚙ [Builder] Instalator po USB z ESP Web Tools ☕

krycha88
Been thanked: 5 times

lesny8 wrote: Sun Jan 09, 2022 9:26 am
uchnast.michal wrote: Sun Jan 09, 2022 9:20 am Nigdzie nie znalazlem informacji, dla esp32 też działa?
Kilka postów wyżej
viewtopic.php?p=115782#p115782
Dzisiaj zobaczyłem, że pierwsza konfiguracja dla ESP32 nie zawsze wyświetla dodatkowych opcji do konfigurowania wifi. Wieczorem postaram się to poprawić.
https://gui-generic-builder.supla.io/
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

lesny8 wrote: Sun Jan 09, 2022 9:26 am
uchnast.michal wrote: Sun Jan 09, 2022 9:20 am Nigdzie nie znalazlem informacji, dla esp32 też działa?
Kilka postów wyżej
viewtopic.php?p=115782#p115782
Dzięki, nie wiem jak mogłem przeoczyć :(
jaku2k
Has thanked: 1 time

krycha88 wrote: Sat Jan 08, 2022 3:07 pm wifi.PNGwifi1.PNGwifi2.PNG

Dorzucam coś od siebie ;) Po wgraniu nowego oprogramowania zyskujecie możliwość skonfigurowania wifi z poziomu Buildera. Dzięki czemu będziecie mogli bezpośrednio z Buildera przejść na IP urządzenia.

Dodatkowe opcje w Builderze pojawią się dopiero po wgraniu aktualnego oprogramowania.
Witam,
ostatnio próbowałem zaprogramować za pomocą Bulidera dwa urządzenia - ta funkcjonalność działa świetnie!

Napotkałem natomiast problemy przy próbie wpisania danych Wi-Fi do modułów. Po zaprogramowaniu ESP wyświetlał mi się komunikat, że instalacja przebiegła pomyślnie. Kliknięcie przycisku "NEXT" przenosiło mnie na ekran z przyciskiem "Install GUI Generic" - nie miałem możliwości wpisania ustawień Wi-Fi. Ponowne sflashowanie modułu rozwiązało sprawę (to było wczoraj wieczorem na ESP8285).

Dzisiaj próbowałem tak samo zaprogramować sterownik H801 i w żaden sposób nie mogłem wywołać okienka do wpisywania ustawień Wi-Fi (kilkukrotna instalacja GG na moduł przez Buildera nie pomagała).

Czy napotkał ktoś taki problem? Może jest on związany z wprowadzanym nowych (swoją drogą fantastycznych) opcji aktualizacji GG?
Pozdrawiam
Jakub
krycha88

jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 3:30 pm Witam,
ostatnio próbowałem zaprogramować za pomocą Bulidera dwa urządzenia - ta funkcjonalność działa świetnie!

Napotkałem natomiast problemy przy próbie wpisania danych Wi-Fi do modułów. Po zaprogramowaniu ESP wyświetlał mi się komunikat, że instalacja przebiegła pomyślnie. Kliknięcie przycisku "NEXT" przenosiło mnie na ekran z przyciskiem "Install GUI Generic" - nie miałem możliwości wpisania ustawień Wi-Fi. Ponowne sflashowanie modułu rozwiązało sprawę (to było wczoraj wieczorem na ESP8285).

Dzisiaj próbowałem tak samo zaprogramować sterownik H801 i w żaden sposób nie mogłem wywołać okienka do wpisywania ustawień Wi-Fi (kilkukrotna instalacja GG na moduł przez Buildera nie pomagała).

Czy napotkał ktoś taki problem? Może jest on związany z wprowadzanym nowych (swoją drogą fantastycznych) opcji aktualizacji GG?
A może używasz GPIO 3 RX? Wtedy ta usługa nie jest uruchamiana.
jaku2k

krycha88 wrote: Sun Jan 15, 2023 3:58 pm
jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 3:30 pm Witam,

A może używasz GPIO 3 RX? Wtedy ta usługa nie jest uruchamiana.
Dziękuję za odpowiedź. Tak, podłączam się programatorem pod GPIO 3.

W takim razie w jakich sytuacjach to działa, a w jakich - nie?
krycha88

jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 4:10 pm Dziękuję za odpowiedź. Tak, podłączam się programatorem pod GPIO 3.

GG komunikuje się z builderem po softwareserial wykorzystuje do tego RX. Pamiętam, że były jakieś problemy gdy jednocześnie wykorzystywało się softwareserial oraz inny odczyt. Więc zablokowałem ten przypadek, miałem to kiedyś zrobić ale czasu zabrakło a później zapomniałem :)
jaku2k

krycha88 wrote: Sun Jan 15, 2023 4:18 pm
jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 4:10 pm Dziękuję za odpowiedź. Tak, podłączam się programatorem pod GPIO 3.

GG komunikuje się z builderem po softwareserial wykorzystuje do tego RX. Pamiętam, że były jakieś problemy gdy jednocześnie wykorzystywało się softwareserial oraz inny odczyt. Więc zablokowałem ten przypadek, miałem to kiedyś zrobić ale czasu zabrakło a później zapomniałem :)
OK, dziękuję za odpowiedź. Czyli obecnie ograniczenie istnieje tylko dla urządzeń, które wykorzystują GPIO 3. Dobrze rozumiem?
krycha88

jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 4:28 pm OK, dziękuję za odpowiedź. Czyli obecnie ograniczenie istnieje tylko dla urządzeń, które wykorzystują GPIO 3. Dobrze rozumiem?
tak.
jaku2k

krycha88 wrote: Sun Jan 15, 2023 5:07 pm
jaku2k wrote: Sun Jan 15, 2023 4:28 pm OK, dziękuję za odpowiedź. Czyli obecnie ograniczenie istnieje tylko dla urządzeń, które wykorzystują GPIO 3. Dobrze rozumiem?
tak.
@krycha88 czy znalazłbyś chwilę, by się temu przyjrzeć?
Pozdrawiam
Jakub
krycha88

jaku2k wrote: Sun Mar 12, 2023 9:11 am
krycha88 wrote: Sun Jan 15, 2023 5:07 pm
tak.
@krycha88 czy znalazłbyś chwilę, by się temu przyjrzeć?
Nie rozumiem, czemu tak Ci n tym zależy, przecież tylko nie działa odczytywanie danych przez buldera z takiego urządzenia. Wszystko inne działa.

Return to “GUI Generic”