sonoff mini z dht22 lub ds18b20 abezpieczeństwo
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Niektórzy jeżdżą na motocyklu bez kasku (w tym czasami niżej podpisany). Jestem liberałem = rób co chcesz tylko miej świadomość ryzyka. Nie tylko swojego, czasami może tego dotknąć dziecko, sąsiad, goście ... etc. oczywiście musi jeszcze nastąpić przebicie .... poznaj ryzyko i konsekwencje (również prawne) - sam zdecyduj czy warto za kilka, kilkadziesiąt złotych.lukasz06 wrote: Sun Mar 12, 2023 8:05 pm Też wiele czytałem,że nie, ale jednak niektórzy tak robią.
Podobna sytuacja jest chyba z s26.
Nie wiem jak jest z s26, nie miałem sonofów w ręku poza mini. Chyba basic ma izolację,.ale tutaj powinien się wypowiedzieć któryś z kolegów
YoMan
To może inaczej, który z powszechnie dostępnych modułów do osuplowania GG ma separacje galwaniczna między elektroniką a przekaźnikiem? Chciałem wykorzystać do lampki nocnej tak żeby korzystać z przełącznika lampki podłączonego do modułu i przy okazji dodać czujnik temperatury.
Ewentualnie czy jest jakaś obudowa do sonoffa mini w której bylby odseparowaniu przedział na czujnik temperatury, całość włacznie z czujnikiem była by zamknięta w obudowie, oczywiście musiała by byc przewiewna żeby to miało sens i zapewnić odseparowanie temperaturowe przedziału na moduł od przedziału na czujnik. Jakiś druk 3d?
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Nie mam Sonoffa mini, ale to czy jest separacja, czy nie, najłatawiej sprawdzić multimetrem na urządzeniu (sprawdzasz piny GND, 3.3 V ze stykami L i N - jeśli jest przejście, to nie ma separacji). Na zdjęciach, które znalazłem w sieci, nie widzę transformatora na tym urządzeniu, więc pewnie separacji nie ma.
Zobacz ten post:
viewtopic.php?p=131797#p131797
Zacytuję sam siebie: "Złącze L (gdzie połdłącza się 230 V jest fizycznie zwarty z padem GND z ESP32."
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
z tego co pamiętam @pzygmunt kilkukrotnie (przynajmniej 2x) pisał na forum przy okazji pytań o zastosowanie mini do bramy, że stanowczo odradza z powodu braku izolacji i wydaje mi się, że zalecał basicaklew wrote: Mon Mar 13, 2023 7:53 amNie mam Sonoffa mini, ale to czy jest separacja, czy nie, najłatawiej sprawdzić multimetrem na urządzeniu (sprawdzasz piny GND, 3.3 V ze stykami L i N - jeśli jest przejście, to nie ma separacji). Na zdjęciach, które znalazłem w sieci, nie widzę transformatora na tym urządzeniu, więc pewnie separacji nie ma.
Zobacz ten post:
viewtopic.php?p=131797#p131797
Zacytuję sam siebie: "Złącze L (gdzie połdłącza się 230 V jest fizycznie zwarty z padem GND z ESP32."![]()
YoMan