DS18B20 - gdzie umieszczacie sondę?

krumarcin

Witam,
Chciałbym zamontować w pokojach pomiar temperatury oparty o czujniki DS18B20, ale nie mam pomysłu gdzie je umieścić, żeby było estetycznie i pomiary były wiarygodne.
Jak macie to u siebie rozwiązane?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Najlpiej mniej więcej na wysokości 1 - 1,5 m. W miejscu gdzie nie ma szans na bezpośrednie nasłonecznienie (ani w pobliżu takiego miejsca). Zdala od grzejników.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krumarcin

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 11:03 am Najlpiej mniej więcej na wysokości 1 - 1,5 m. W miejscu gdzie nie ma szans na bezpośrednie nasłonecznienie (ani w pobliżu takiego miejsca). Zdala od grzejników.
Dzięki. To właściwie logiczne. Ale bardziej chodzi mi o pomysły w jaki sposób estetycznie te sondy umieścić?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

A jakie masz urządzenia? Dajesz DS z jakimś ESP razem, czy ESP leży gdzieś daleko, a Ty tylko kablem z DS-em wchodzisz do pokoju?
Ogólnie ESP się dość mocno grzeje i potrafi zawyżać pomiary temperatury, gdy czujnik jest w pobliżu, albo gdy są w jednej obudowie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krumarcin

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 11:13 am A jakie masz urządzenia? Dajesz DS z jakimś ESP razem, czy ESP leży gdzieś daleko, a Ty tylko kablem z DS-em wchodzisz do pokoju?
Chcę temat zacząć realizować, dlatego obie opcje wchodzą w grę. Zależy co będzie bardziej racjonalne i jakim sposobem da się to estetyczniej zrobić. Dom nie jest w trakcie budowy, lecz istniejący, stąd też rozprowadzanie kabli też trochę problemowe jest.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja polecam LYWSD03MMC i bramkę Supla Device. Estetycznie, z wyświetlaczem i dodatkowo z pomiarem wilgotności.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krumarcin wrote: Wed Mar 15, 2023 10:58 am Witam,
Chciałbym zamontować w pokojach pomiar temperatury oparty o czujniki DS18B20, ale nie mam pomysłu gdzie je umieścić, żeby było estetycznie i pomiary były wiarygodne.
Jak macie to u siebie rozwiązane?
jako, że mogłem umieścić same sensory w pokojach, a esp są daleko poza pomieszczeniami to sensory (ds18b20 oraz bme280) umieściłem we włącznikach światła. Delikatnie podpiłowałem ramkę włącznika, na kabel ze ściany zalutowałem gniazdo a do sensorów wtyczki (żeby można było łatwo wymienić/zdemontować). Ds'ki bez gilzy w obudowie TO92 mają fajny kształt do tego, ponieważ jest to walec ścięty po cięciwie, więc płaska część do ściany a na okrągłą podpiłowana ramka włącznika pilnikiem okrągłym.
Wysokość włącznikó zwykle jest ok. 1,4 - 1,5m czyli w sam raz
Może się nie sprawdzić, jeżeli włącznik jest na ścianie zewnętrznej budynku i jest słabo izolowana, lub np. w tym miejscu idą rurki w ścianie z ciepłą wodą (kiedyś w mieszkaniu artyści od dewelopera tak mi zamontowali termostat pieca - na rurkach od ogrzewania) lub np. przy drzwiach wejściowych , wtedy chwilowo pomiar będzie skakał i wykresy poszarpane ale termostat działa ok (duża inercja pomieszczenia)
YoMan
Been thanked: 6 times

Ja zamontowałem 15szt pod czujnikami ruchu systemu alarmowego wykorzystując wolne żyły. Jeden moduł ESP-01 obsługuje wszystkie czujniki.
krumarcin

Duch__ wrote: Wed Mar 15, 2023 2:08 pm Ja zamontowałem 15szt pod czujnikami ruchu systemu alarmowego wykorzystując wolne żyły. Jeden moduł ESP-01 obsługuje wszystkie czujniki.
To jest dobry trop :) dzięki!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Duch__ wrote: Wed Mar 15, 2023 2:08 pm Ja zamontowałem 15szt pod czujnikami ruchu systemu alarmowego wykorzystując wolne żyły. Jeden moduł ESP-01 obsługuje wszystkie czujniki.
to trochę nie za wysoko? Czujki ruchu satela chyba się montuje 2,5-2,7m?
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”