Matter i Supla
-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
Myślę, że będzie jakaś natywna apka co sterowania Matter i tam móc dodać suple tak jak to działa z Google Home, a najlepiej wstawić po prostu do modułów protokół Matter i użytkownik będzie mógł korzystać z obu technologii na raz (jeśli coś takiego będzie możliwe) lub chociaż wybranie jednego z systemów.
Czytałem, że Matter działa dalej jako repeater, więc to spoko opcja jak moduły rozgałęziają się to będzie dodatkowy zasięg.
Czytałem, że Matter działa dalej jako repeater, więc to spoko opcja jak moduły rozgałęziają się to będzie dodatkowy zasięg.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Matter nie działa jako repeater, natomiast Thread jako alternatywa do Wi-Fi i ZigBee, tworzy sieć mesh. Thread jest mocno polecany w Matter i wg mnie wiele nowych urządzeń będzie go wspierać.Sk_uter wrote: Wed Mar 15, 2023 8:14 pm Myślę, że będzie jakaś natywna apka co sterowania Matter i tam móc dodać suple tak jak to działa z Google Home, a najlepiej wstawić po prostu do modułów protokół Matter i użytkownik będzie mógł korzystać z obu technologii na raz (jeśli coś takiego będzie możliwe) lub chociaż wybranie jednego z systemów.
Threada planuję testować z Suplą już wkrótce - specjalnie zamówiłem świeże testowe esp32-c6
Tylko Thread wymaga dedykowanego wsparcia ze strony sprzętu i w przypadku ESP, oznacza to esp32-c6 (wifi, thread, ZigBee) lub esp32-h2 (thread i ZigBee).
Matter od strony urządzeń wykonawczych mocno stawia na bezpieczeństwo, co w praktyce sprowadza się do tego, że każde urządzenie musi przejść certyfikację, która wymaga pełnego szyfrowania i zamknięcia dostępu do urządzeń. Czyli nie będzie się dało zmienić softu, ani robić DIY (przynajmniej na urządzeniach sprzedawanych jako certyfikowanych Matter).
Jeszcze nie sprawdzałem czy będzie się dało podłączyć DIY matter z czymś zewnętrznych, np Google home.
Uruchomienie dwóch protokołów na raz powinno być możliwe, ale tylko na esp32 i innych nowych układach. Na ESP8266 nie ma szans nawet na dedykowany tryb Matter.
Nie wiem też ile pamięci zje matter na ESP, więc to także może być istotne utrudnienie.
Także temat jest rozwojowy i przyglądamy się mu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
A widzisz to tego nie wiedziałem. Myślałem, że Matter ma w sobie swój sposób komunikacji, bo wtedy ma wystarczyć jedna bramka i każde urządzenie z certyfikatem Matter będzie się łączyła z nim, a nie jak jest teraz, że jest jeden standard, a każdy producent i tak robi swoje bramki.
Daj znać co wyjdzie z testów czy uda się postawić dwa systemy na jednym module.
-
klew
Trochę inaczej. Matter nie wymaga bramek. W Matter wszystkie urządzenia gadają ze sobą i możesz też do nich podłączyć apki na telefonie.Sk_uter wrote: Thu Mar 16, 2023 10:41 am A widzisz to tego nie wiedziałem. Myślałem, że Matter ma w sobie swój sposób komunikacji, bo wtedy ma wystarczyć jedna bramka i każde urządzenie z certyfikatem Matter będzie się łączyła z nim, a nie jak jest teraz, że jest jeden standard, a każdy producent i tak robi swoje bramki.
Natomiast Thread został opracowany przez ludzi od ZigBee. Nie znam detali technicznych obu protokołów, ale Thread to taki następca ZigBee, z tym że jego główną zaletą jest, że wyższe warstwy to zwykłe TCP/IP (po ipv6). Więc jak masz bramkę do Threada, to urządzenia dalej gadają po zwykłym TCP/IP. To znaczy, że możesz użyć bramki Threada dowolnego producenta. Niektóre nowe routery Wi-Fi mają wbudowaną bramkę Threada.
Aktualnie można połączyć ze sobą dwa ESP32 (jeden z radiem Thread, a drugi z Wi-Fi) i masz gotową bramkę. Docelowo wystarczy mieć jedno ESP32-C6, aby mogło działać jako bramka.
-
klew
Np. coś takiego: https://eero.com/shop/eero-6Sk_uter wrote: Thu Mar 16, 2023 11:53 am Jak nie potrzeba bramki to jak się ze sobą komunikują? Wifi co można z telefonu apka sterować.
Oo to ciekawa opcja jakieś firmy są te routery nie widziałem takich.