DS18B20 - gdzie umieszczacie sondę?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
u mnie jest tak. Na drugim zdjęciu masz bme z lewej i ds pośrodkuYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 12:21 pmjako, że mogłem umieścić same sensory w pokojach, a esp są daleko poza pomieszczeniami to sensory (ds18b20 oraz bme280) umieściłem we włącznikach światła. Delikatnie podpiłowałem ramkę włącznika, na kabel ze ściany zalutowałem gniazdo a do sensorów wtyczki (żeby można było łatwo wymienić/zdemontować). Ds'ki bez gilzy w obudowie TO92 mają fajny kształt do tego, ponieważ jest to walec ścięty po cięciwie, więc płaska część do ściany a na okrągłą podpiłowana ramka włącznika pilnikiem okrągłym.krumarcin wrote: Wed Mar 15, 2023 10:58 am Witam,
Chciałbym zamontować w pokojach pomiar temperatury oparty o czujniki DS18B20, ale nie mam pomysłu gdzie je umieścić, żeby było estetycznie i pomiary były wiarygodne.
Jak macie to u siebie rozwiązane?
Wysokość włącznikó zwykle jest ok. 1,4 - 1,5m czyli w sam raz
Może się nie sprawdzić, jeżeli włącznik jest na ścianie zewnętrznej budynku i jest słabo izolowana, lub np. w tym miejscu idą rurki w ścianie z ciepłą wodą (kiedyś w mieszkaniu artyści od dewelopera tak mi zamontowali termostat pieca - na rurkach od ogrzewania) lub np. przy drzwiach wejściowych , wtedy chwilowo pomiar będzie skakał i wykresy poszarpane ale termostat działa ok (duża inercja pomieszczenia)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
YoMan
moja jest wyrozumiała ..... miało być na kilka dni ale .... kolega z forum co miał ramke wydrukować ma urlop dla poratowania zdrowia ...
... i tak sobie wisi ... po tym wszystkim co odpierd...łem po wprowadzcce .... to mały pikuś
YoMan
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Hej nie wiem co byś dokładnie chciał za zaślepkę ale mam wymiary pod simon już drukowałem koledze z forum do wyświetlacza wiec jak byś chciał to pisz śmiałoYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 9:24 pmmoja jest wyrozumiała ..... miało być na kilka dni ale .... kolega z forum co miał ramke wydrukować ma urlop dla poratowania zdrowia ...
... i tak sobie wisi ... po tym wszystkim co odpierd...łem po wprowadzcce .... to mały pikuś
poniżej fota jak to wyszło po obklejeniu folią.
viewtopic.php?p=146442#p146442
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Gitman
Trzeba przyznać że mogłaś się bardziej postarać ale tak to jest jak się robi komuś to nie widocznie jak sobie to z lenistwa się idzie na łatwiznęYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 8:25 pmu mnie jest tak. Na drugim zdjęciu masz bme z lewej i ds pośrodkuYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 12:21 pmjako, że mogłem umieścić same sensory w pokojach, a esp są daleko poza pomieszczeniami to sensory (ds18b20 oraz bme280) umieściłem we włącznikach światła. Delikatnie podpiłowałem ramkę włącznika, na kabel ze ściany zalutowałem gniazdo a do sensorów wtyczki (żeby można było łatwo wymienić/zdemontować). Ds'ki bez gilzy w obudowie TO92 mają fajny kształt do tego, ponieważ jest to walec ścięty po cięciwie, więc płaska część do ściany a na okrągłą podpiłowana ramka włącznika pilnikiem okrągłym.krumarcin wrote: Wed Mar 15, 2023 10:58 am Witam,
Chciałbym zamontować w pokojach pomiar temperatury oparty o czujniki DS18B20, ale nie mam pomysłu gdzie je umieścić, żeby było estetycznie i pomiary były wiarygodne.
Jak macie to u siebie rozwiązane?
Wysokość włącznikó zwykle jest ok. 1,4 - 1,5m czyli w sam raz
Może się nie sprawdzić, jeżeli włącznik jest na ścianie zewnętrznej budynku i jest słabo izolowana, lub np. w tym miejscu idą rurki w ścianie z ciepłą wodą (kiedyś w mieszkaniu artyści od dewelopera tak mi zamontowali termostat pieca - na rurkach od ogrzewania) lub np. przy drzwiach wejściowych , wtedy chwilowo pomiar będzie skakał i wykresy poszarpane ale termostat działa ok (duża inercja pomieszczenia)
-
YoMan
ja mam inny model simona SIMON54 premium i nie wiem czy twój projekt będzie pasował. Mam do tego zaślepki oryginalne z takim wgłębieniem i zrobiłem projekt pasujący pod to wgłębienie. Zobaczymy jak wyjdzie.Pietras81 wrote: Thu Mar 16, 2023 7:32 amHej nie wiem co byś dokładnie chciał za zaślepkę ale mam wymiary pod simon już drukowałem koledze z forum do wyświetlacza wiec jak byś chciał to pisz śmiałoYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 9:24 pmmoja jest wyrozumiała ..... miało być na kilka dni ale .... kolega z forum co miał ramke wydrukować ma urlop dla poratowania zdrowia ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To jak masz projekt to mogę Ci to wydrukować tylko jak zawsze przesyłka to pewnie koszt drugie tyle. Ale to już twoja decyzja.YoMan wrote: Thu Mar 16, 2023 9:11 amja mam inny model simona SIMON54 premium i nie wiem czy twój projekt będzie pasował. Mam do tego zaślepki oryginalne z takim wgłębieniem i zrobiłem projekt pasujący pod to wgłębienie. Zobaczymy jak wyjdzie.Pietras81 wrote: Thu Mar 16, 2023 7:32 amHej nie wiem co byś dokładnie chciał za zaślepkę ale mam wymiary pod simon już drukowałem koledze z forum do wyświetlacza wiec jak byś chciał to pisz śmiałoYoMan wrote: Wed Mar 15, 2023 9:24 pm
moja jest wyrozumiała ..... miało być na kilka dni ale .... kolega z forum co miał ramke wydrukować ma urlop dla poratowania zdrowia ...
https://pietras-81.aqi.eco/
-
YoMan
właśnie się drukujePietras81 wrote: Thu Mar 16, 2023 9:47 amTo jak masz projekt to mogę Ci to wydrukować tylko jak zawsze przesyłka to pewnie koszt drugie tyle. Ale to już twoja decyzja.YoMan wrote: Thu Mar 16, 2023 9:11 amja mam inny model simona SIMON54 premium i nie wiem czy twój projekt będzie pasował. Mam do tego zaślepki oryginalne z takim wgłębieniem i zrobiłem projekt pasujący pod to wgłębienie. Zobaczymy jak wyjdzie.Pietras81 wrote: Thu Mar 16, 2023 7:32 am
Hej nie wiem co byś dokładnie chciał za zaślepkę ale mam wymiary pod simon już drukowałem koledze z forum do wyświetlacza wiec jak byś chciał to pisz śmiało
YoMan