Witam.
Pytanie dosyć ogólne, luźno związane z Suplą.
Mam w domu w tej chwili jakieś 25 urządzeń supla, docelowo pojawi się jeszcze kilka/kilkanaście innych.
Czy jesteście w stanie doradzić jaki router do tego wszystkiego kupić, żeby działało stabilnie?
Zastanawiałem się nad TP-Link Archer ax73 ze zwględu na dobre prędkości po WiFi, ale widzę że opinie użytkowników są dosyć różne.
Budżet do 600 zł.
Będę wdzięczny za wskazówki i porady ewentualnie na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Router do Smart home
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja swego czasu walczyłem z routerami miałem ich 4 szt. każdy z innej parafii ale kiedy mój dostawca Internetu zaproponował tp-link deco M4 z technologia Mesh problemy przestały istnieć, dziś mam dwa M4 i jeden zewnętrzny AP LOCO M2 od Ubiquiti - używkę kupioną na aukcji. Poprzedni router światłowodowy oferował tylko 16 urządzeń wfi teraz mogę mieć 100.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Basmar
Temat routerów WiFi i ograniczeń zaczyna być co raz bardziej popularny.
Może wartoby jakieś szkolenia w tym zakresie przeprowadzić?
Budowa sieci WiFi w domach zacznie niedługo przypominać sieci komercyjne
Budowa sieci WiFi w domach zacznie niedługo przypominać sieci komercyjne
No i cały plan spalił na panewce 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Problem polega na tym że nie wszystkie routery działają z dużą ilością urządzeń a tych robi się coraz więcej. Ja też ostatnio zmieniałem bo mój stary powyżej 40 urządzeń miał problemy. Jak ktoś ma kilka urządzeń to każdy będzie dobry jak więcej to robi się problem.Basmar wrote: Thu Mar 16, 2023 11:15 am Temat routerów WiFi i ograniczeń zaczyna być co raz bardziej popularny.
Budowa sieci WiFi w domach zacznie niedługo przypominać sieci komercyjne![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Basmar
Dlatego nadmieniłem o szkoleniach, poineważ nie powinno się być zależnym tylko od jednego routera z WiFi.
Należy wytłumaczyc dokładnie dlaczego kilka Access Pointów z tym samym SSID powinno być rozmieszczonych w budynku.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że beton i stal nie przepuszcza 2.4 Ghz oraz zakłucenia od sąsiadów (innych access point) nie pomagają.
Limity urządzeń obsługiwanych przez jeden Access Point zawsze będą zmorą tanich routerów.
Spora część forumowiczów myli Router z Access Pointem i robią połączenia tworząc niepotrzebnie nowe SSID itp.
Należy wytłumaczyc dokładnie dlaczego kilka Access Pointów z tym samym SSID powinno być rozmieszczonych w budynku.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że beton i stal nie przepuszcza 2.4 Ghz oraz zakłucenia od sąsiadów (innych access point) nie pomagają.
Limity urządzeń obsługiwanych przez jeden Access Point zawsze będą zmorą tanich routerów.
Spora część forumowiczów myli Router z Access Pointem i robią połączenia tworząc niepotrzebnie nowe SSID itp.
No i cały plan spalił na panewce