Wemos D1 Mini Brama przesuwna.

kecik18
Posts: 11
Joined: Sun Jan 15, 2023 9:08 pm

Post

Witam, zaczynam zabawę z Wemosem. Potrzebuję pomoc przy mojej bramie przesuwnej. Jest to HATO SL1000

Image

U góry schemat mojego sterownika.

Wiadomo że pod wyjście 5 w sterowniku zainstaluje przekaźnik do sterowania otwieraniem/zatrzymywaniem/zamykaniem.

Ale jak podłączyć krańcówki do Wemosa żeby było widać kiedy jest otwarta, a kiedy zamknięta. Oczywiście wiem że chodzi o wejścia 13 i 11 na sterowniku. Aktualnie są tam podłączone oryginalne krańcówki. Ale nie mogę się tam wpiąć bezpośrednio do Wemosa, bo jest na nich napięcie 4,5V. Dodam że na 1, 2, 3, 5, 6 też mamy cały czas napięcie 4,5 v.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18590
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Zastosuj dodatkowy kontaktron.
kecik18
Posts: 11
Joined: Sun Jan 15, 2023 9:08 pm

Post

Czyli mam rozumieć, że nie jest się w stanie w żaden sposób wykorzystać tych oryginalnych krańcówek?
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

kecik18 wrote: Sat Mar 18, 2023 11:40 am Czyli mam rozumieć, że nie jest się w stanie w żaden sposób wykorzystać tych oryginalnych krańcówek?
Zawsze jest mozliwość wykorzystania wbudowanych elementów, ale lepiej skorzystać z dołożonych dla bezpieczeństwa automatyki, która niejednokrotnie nie jest tania. Drobny błąd i wywalisz "w powietrze" elektronikę watą kilkaset złotych i po co to? Lepiej dla bezpieczeństwa dorzucić kilka złotych niż dokładać na nową centralkę.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Możesz spróbować zastosować optoizolator. Ale to już - jak słusznie napisał @matrix0606 - zabawa na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18590
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Uzupełniając wypowiedzi kolegów... ingerencja w krańcówki napędu to też ryzyko utraty gwarancji szczególnie jak podłączasz urządzenie DIY.
kecik18
Posts: 11
Joined: Sun Jan 15, 2023 9:08 pm

Post

Nie no napęd już dawno po gwarancji. Wiadomo nie chcę go zniszczyć. Myślałem że jest jakiś dość prosty sposób na to aby wemosowi wskazać kiedy krańcówki działają. Po prostu chciałem sobie ograniczyć ilość pracy. W takim razie niestety trzeba szukać jakiejś krańcóweczki do zamontowania.

Return to “Ogólna dyskusja”