sonoff nie reaguje

tumi

Hej

Posiadam sonoff do którego wgrałem oprogramowanie:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... .flash.bin
Wszystko przebiegło pomyślnie, ale urządzenie nie reaguje na nic. Podpięcie pod zasilanie 230V ani pod programator nie działa. Nie miga dioda, a urządzenie nie jest widocznie nigdzie. Próbuję przytrzymać przycisk jak i kilkakrotnie przyciskać. Oprogramowanie wgrywam esptoolem. Macie jakiś pomysł jak go przywrócić do życia?
Zybi

tumi wrote: Mon Nov 20, 2017 5:54 pm Hej

Posiadam sonoff do którego wgrałem oprogramowanie:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... .flash.bin
Wszystko przebiegło pomyślnie, ale urządzenie nie reaguje na nic. Podpięcie pod zasilanie 230V ani pod programator nie działa. Nie miga dioda, a urządzenie nie jest widocznie nigdzie. Próbuję przytrzymać przycisk jak i kilkakrotnie przyciskać. Oprogramowanie wgrywam esptoolem. Macie jakiś pomysł jak go przywrócić do życia?
Ustaw przy flashowaniu SPI MODE - DOUT
tumi

Pomogło, dzięki Kolego :)
Zari

Dobrze rozumiem że dla wszystkich nowych sonoffów należy ustawić SPI MODE - DOUT ??
Lecą te cudeńka do mnie z Chin i chciałem się upewnić, żeby za bardzo się przy flaszowaniu nie denerwować :)
michael

Zari wrote: Tue Nov 21, 2017 5:57 am Dobrze rozumiem że dla wszystkich nowych sonoffów należy ustawić SPI MODE - DOUT ??
Lecą te cudeńka do mnie z Chin i chciałem się upewnić, żeby za bardzo się przy flaszowaniu nie denerwować :)
Z moich obserwacji wynika, że to zależy od wersji płytki (po rozebraniu jest na niej nadruk).
Dla v1.0 - DIO
dla v1.1 - DOUT
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tumi

Jednak ucieszyłem się za wcześnie. Faktycznie każde oprogramowanie się udaje wgrać, ale na tym koniec. Po wgraniu i ponownym podpięciu urządzenie nie reaguje świeceniem diody, nie widać też żadnej sieci wifi, przycisk nie reaguje. Próbowałem nawet wgrać zwykły firmware ze strony supla.org zaznaczając m.in. DOUT.
Sonoff daje oznaki życia, bo jednak udaje się wgrać coś, ale nie ma z niego pożytku. Poradzicie?
besix

Przed wgraniem kolejny raz softu zapuść blank_1MB.bin ------->0x00000 tu masz link do pobrania http://www.pratikpanda.com/wp-content/u ... nk_1MB.zip
i wgraj ten "zwykły " soft czytając wcześniej plik readme
Espablo

co pisze w terminalu?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
tumi

Próbowałem już wgrywać blanka. Po tym wgrywałem zwykły czysty soft.

Ustawienia:
40MHz, DIO lub QIO lub DOUT, 8Mbit, 115200

Dioda nie mignie nawet raz.

Terminalu?
Zybi

tumi wrote: Wed Nov 22, 2017 9:04 pm Próbowałem już wgrywać blanka. Po tym wgrywałem zwykły czysty soft.

Ustawienia:
40MHz, DIO lub QIO lub DOUT, 8Mbit, 115200

Dioda nie mignie nawet raz.

Terminalu?
A wrzuć screena z wgrywania programem ESP Flash Download Toll

Return to “Pomoc”