ESP32S2 mini

[email protected]

Witam.
W Gui Generic jest możliwość wybrania modułu ESP32S2. Posiadam taki moduł tylko że w wersji mini i mam problem z wgraniem softu, zarówno bezpośrednio z Gui Generica jak i przez Flash Dowload Tool. Normalnie dla układów z Gui dostaje się jeden plik bin, tu dla tego modułu generuje aż cztery. Znalazłem jeden jakiś wpis na forum ale niestety mi nie pomógł. Czy ma ktoś pomysł tak taki modul ESP32S2 mini zasuplowac?
kurus

[email protected]

Dziękuje za podesłane informacje.
Niestety informacje te nie pomogły mi w rozwiązaniu problemu.
Po podłączeniu ESP32S2 mini do komputera mam go na COM7, a pomimo tego nic nie mogę na niego wgrać zarówno z Arduino IDE jak i przez Flash download tools. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Pietras81
Been thanked: 1 time

[email protected] wrote: Mon Apr 03, 2023 12:08 pm Dziękuje za podesłane informacje.
Niestety informacje te nie pomogły mi w rozwiązaniu problemu.
Po podłączeniu ESP32S2 mini do komputera mam go na COM7, a pomimo tego nic nie mogę na niego wgrać zarówno z Arduino IDE jak i przez Flash download tools. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
A w Arduino masz zaktualizowane płytki esp32 ??
https://pietras-81.aqi.eco/
[email protected]

Mam najnowsze arduino idę. Wszystko jak jest pokazane w filmiku i dalej nic. W arduino mam nawet problem z kompilacja jakiegokolwiek programu dla płytki esp32s2. Dla esp32 się kopuluje, zmieniam na esp32s2 i wywala błąd.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Mon Apr 03, 2023 1:47 pm Mam najnowsze arduino idę. Wszystko jak jest pokazane w filmiku i dalej nic. W arduino mam nawet problem z kompilacja jakiegokolwiek programu dla płytki esp32s2. Dla esp32 się kopuluje, zmieniam na esp32s2 i wywala błąd.
To jeśli się nie kompiluje, to łatwiej będzie pomóc, jeśli wstawisz na forum błędy z kompilacji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maniek913

[email protected] wrote: Mon Apr 03, 2023 1:47 pm Mam najnowsze arduino idę. Wszystko jak jest pokazane w filmiku i dalej nic. W arduino mam nawet problem z kompilacja jakiegokolwiek programu dla płytki esp32s2. Dla esp32 się kopuluje, zmieniam na esp32s2 i wywala błąd.
Najnowsze arduino nie wystarczy ,musisz jeszcze ręcznie zaktualizować ścieżki do płytek :
https://arduino.esp8266.com/stable/pack ... index.json
https://raw.githubusercontent.com/espre ... index.json
Bez "przygotowania" plytki w arduino ide nie masz co próbować wgrywać cokolwiek za pomocą esp-tool
[email protected]

Dzięki za informacje.
Miałem wgrane biblioteki, ale po Twoim wpisie pomyślałem że może są jakieś nie do końca prawidłowe.
Odinstalowałem biblioteki dla ESP32S2 i wgrałem od nowa inne. Te z Twojego wpisu nie do końca działają. Jedna się wgrywa, z drugą jest jakiś problem. No ale po wgraniu nowych bibliotek dla ESP32 wszystko zadziałało. Wgrałem wg filmiku Roberta przez arduino ide a następnie wrzuciłem pliki wygenerowane z gui generic. Wyczyściłem układ i wszystko wgrało się prawidłowo.
Teraz pojawił się nowy problem. Pomimo prawidłowego wgrania się wszystkiego, płytka nie rozgłasza sieci. Jakieś pomysły co dalej?
Jeszcze raz, dzięki wszystkim za pomoc.
Maniek913

Czytałeś poprzednie wpisy? Wszystko było już poruszane. Niepotrzebnie wyczyściłeś płytkę po arduino, lub jednak nie ustawiłeś odpowiedniego systemu plików w arduino IDE , i tak jak pisałem poczekaj po flashowaniu chwilę - nie od razu ta płytka rozgłasza sieć
[email protected]

Oczywiście że czytałem. Zrobiłem wszystko wg tych instrukcji, mój błąd tylko że niepotrzebnie po arduino wyczyściłem pamięć.
Zrobiłem to jeszcze raz bez czyszczenia pamięci, podłączony moduł jest już z 20min i dalej nic. Po wgraniu wszystkiego kliknołem tylko reset aby moduł wyszedł z trybu flaschowania i czekam.

Return to “Ogólna dyskusja”