Koledzy "Suplowicze",
podpowiedzcie / nakierujcie mnie proszę na jakieś konkretne rozwiązanie:
jak "wyciągnąć" aktualną moc (W) z wyspowej instalacji PV ?
Aktualnie mam na dachu 2 instalacje off grid-owe o mocy 2170W (240V DC) i 1870W (190V DC).
Zabezpieczone osobno rozłącznikami i ogranicznikami przepięć, zakończone są odpowiednio urządzeniami:
- regulator grzałek MPPT 3kW 13A, zasila:
(bojler 1500W (100l), drabinka 600W, olejowy 600/900/1500W, sprzęgło 2000W)
- inwerter solarny SINUS PRO ULTRA 6000 24/230V (3000/6000W), zasila:
(akumulatory 4x100Ah, oświetlenie 80% domu, lodówka, zasilanie pieca, 2x TV, routery itp, klimatyzator przenośny (w lato),
grzejnik 600/1200W (zima).
Sterowanie AC (za tymi urządzeniami) odbywa się poprzez pomiar wielu czujników DS18B20 i BH1750 (dzięki @krycha88),
urządzeń DIV z GG, przekaźników, styczników 25A (rozdzielnica) i załączanie/wyłączanie wg. odpowiedniej logiki/warunkowania.
Póki co, wszystko automatycznie działa, wręcz idealnie ... do czasu jak panele przykryje ten (...) śnieg.
Czujnik światła dalej widzi słońce ... a panele już nie za bardzo
Dodatkowo, moc paneli (W) do południa jest o ok. 20% większa niż po południu - przy takim samym wskazaniu
pomiaru światła - w tych okresach.
Pytanie:
Jak mierzyć realną, aktualną MOC (W) z w/w instalacji po stronie DC i odczytywać ją jakimś urządzeniem (DIY) w Supli ?
Lub jak "wyciągnąć" te dane z urządzeń (w/w regulator, inwerter) - bo są tam wyświetlane i korzystać z nich w Supli ?
Pochylcie się bardzo proszę nad tematem ... bo ja już wymiękam, a śnieg jeszcze "prószy"