Klimatyzacja 4KW + Supla
-
Krzysztof12
Witam. Potrzebuję informacji i rady, posiadam klimatyzacje 4KW 1Fazowe, chciałbym ją włączać i wyłączać za pomocą Supli - co zastosować - czy ROW-01/16A da radę czy coś innego możecie polecić oraz chciałbym wiedzieć ile prądu zużywam (LEW-01). Z góry dziękuje za odpowiedź
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Z tym że stosując ROW-01 + stycznik będziesz tylko i wyłącznie rozłączał zasilanie 230V dla klimatyzacji. Natomiast nie będziesz miał możliwości sterowania (załączania/wyłączania/ustawiania temperatury) klimatyzacją.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
kurus
Autor raczej pisze o mocy chłodniczej, a nie prądowej.
Moja klima 3.5kw, jak zaobserwowałem max co bierze to około 1100-1200W
Moja klima 3.5kw, jak zaobserwowałem max co bierze to około 1100-1200W
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
@Artur
Pewnie tak, ma na myśli moc chłodniczą.
Moja 3.5 KW jest podłączona przez gniazdko Gosunda 111 i są pomiary zużycia. Max. obciążenie 1200 W.
Moja 3.5 KW jest podłączona przez gniazdko Gosunda 111 i są pomiary zużycia. Max. obciążenie 1200 W.
-
kurus
Więc obciążenie dużo poniżej 16A wiec jak ma być zasiadane z gniazdka to najtaniej wyjdzie gosund sp111 jak z rozdzielni to coś od zamela.. tylko pytanie jak tym chcesz sterować samo podanie zasilania to nie wszystko.
-
Krzysztof12
Tak Panowie klimatyzacja 3,5 KW chłodzenia (A++) i 3,8 KW grzania (A+), zależy mi tylko na włączeniu i wyłączeniu zasilania (nie sterowanie) oraz informacji ile prądu pobiera. Montaż w małej rozdzielni przy bezpieczniku gdzie jest miejsce 
Last edited by Krzysztof12 on Mon Apr 10, 2023 6:00 pm, edited 1 time in total.
-
Krzysztof12
Znalazłem taką tabele z informacjami, może pomoże w odpowiedzi co mogę zastosować. Dziękuję za odpowiedzi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
FilipXYZ
Może @krycha88 stworzy jakiś uniwersalny kanał modbus dla GUI.Trzeba będzie poczekać .
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Do pomiaru zużycia energii zastosuj LEW-01 (nowy produkt Zamel). Włączanie / wyłączanie zasilania zrealizujesz przy pomocy ROW-01/16A. Pytanie, czy jest to Ci potrzebne. Ja u siebie nie używam funkcji grzania, a zauważyłem, że mój multisplit pobiera trochę prądu w czasie czuwania. W przyszłym tygodniu będę więc montował dodatkowy wyłącznik nadprądowy tylko dla klimy i LEW-01 do pomiaru zużycia energii. Aktualnie klimatyzacja zasilana jest z obwodu, na którym zasilana jest pralka w łazience i chcę to rozdzielić. Na okres zimowy aby klima nie pobierała zbędnie prądu wyłączę eskę. Sterowanie klimatyzacją zdalnie mam wbudowane w multisplita z aplikacją od producenta sprzętu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak