Przekaźnik sterowany przez termometr - Problem z zaprogramowaniem skryptu

volcik6

Witam. Chciałbym napisać skrypt który pozwoli mi na obliczenie średniej temperatury z termometru i na tej podstawie po przekroczeniu powiedzmy 25 stopni uruchomi przekaźnik natomiast gdy spadnie poniżej 24 się wyłączy. Problem mam już przy funkcji włącz/wyłącz bez oblicznia średniej. Gdy dodam scenę z wyzwalaczem: {{state(13133).temperature >= 25}} i w akcji włącz to jest wszystko ok. Natomiast gdy dodam drugą scenę {{state(13133).temperature < -24}} włączanie przestaje działać poprawnie bo przekaźnik się szybko włączy i wyłączy. Co może być tego powodem?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

volcik6 wrote: Wed Apr 12, 2023 1:10 pm Witam. Chciałbym napisać skrypt który pozwoli mi na obliczenie średniej temperatury z termometru i na tej podstawie po przekroczeniu powiedzmy 25 stopni uruchomi przekaźnik natomiast gdy spadnie poniżej 24 się wyłączy. Problem mam już przy funkcji włącz/wyłącz bez oblicznia średniej. Gdy dodam scenę z wyzwalaczem: {{state(13133).temperature >= 25}} i w akcji włącz to jest wszystko ok. Natomiast gdy dodam drugą scenę {{state(13133).temperature < -24}} włączanie przestaje działać poprawnie bo przekaźnik się szybko włączy i wyłączy. Co może być tego powodem?
1. Co do średniej to będzie problem bo skrypty nie działają w czasie tylko tu i teraz więc nie wyciągniesz średniej. Chyba, że chodzi ci o średnią z pomiarów z dwóch lub więcej czujników.
2. co do zasady wskazane wyzwalacze powinny działać pod warunkiem, że dobrze skonfigurowałeś warunki. W wyzwalaczu może być prawie cokolwiek, najważniejszy jest warunek. Chociaż nieco dziwne, że aż taki rozstrzał potrzebujesz (od minus 24 do plus 25)
3. Do sterowania temperaturą chyba lepiej ci będzie użyć termostatu. To są te same sceny praktycznie tylko ujęte w kontekście sterowania grzaniem/chłodzeniem, No chyba, że chcesz sterować na podstawie średniej z dwóch sensorów to wracamy do scen.

ewentualnie w termostacie jest opcja konfiguracji wielu sensorów ale nie wiem jak to działa: czy bierze pod uwagę średnią czy wybiera największą/najmniejszą wartość - trzeba by przetestować
YoMan

Return to “Pomoc”