Sterowanie grupowe Roletami. Funkcja STOP? Możliwość przekliknięcia?

Zibi

Cześć
Ostatnio pracuje nad automatyka rolet oparłem to o pilot radiowy, który posiada 8 przycisków i wyzwalam różne akcję, ale nie o tym chciałem.
Zauważyłem lub może przeoczyłem coś i nie widzę tej funkcjonalności to mnie poprawcie.
Otóż jeśli steruje roletami grupowo za pomocą AT z jednego lub dwóch przycisków w zależności co sobie wymyślę. Ustalam
sobie akcje;
1x klik zamknij wszystkie
2x klik otwórz wszystkie
3x klik Stop

I co się teraz dzieje, a no takie coś jeśli się przeklika np
1x klik zamknij i później omyłkowo kliknę zamiast 3x klik-Stop to pójdzie 2x klik otwórz to silniki bez stopu zmienią kierunek pracy.
Ja oczywiście sobie z tym poradziłem pisząc logikę, która działa jak przycisk w roletach że jest z opcją stop i nie ma możliwości przeklikniecia żeby gwałtownie zmienić kierunek silnika.
Ale czy AT sterowanie grupowe rolet takie coś posiada? Jeśli np "Kowalski miałby sobie z poziomu chmury ustawić?
Pytam tak z ciekawości.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na chwilę obecną nie ma takiej opcji. Nie wiem też jakby sensownie podejść do tego problemu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Zibi

Czyli jednak miałem rację dlatego podczas testów musiałem coś wymyślić nie dawało mi to spokoju ponieważ jest to niebezpieczne dla silników Warto by się zastanowić jak takie coś wprowadzić. Jeśli dana osoba w chmurze ustawi sobie automatykę dla rolet to nie dobrze,żeby silniki bez opcji stop miałyby kręcić od razu w drugą stronę.
Last edited by Zibi on Tue Apr 18, 2023 8:41 pm, edited 1 time in total.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja mam na łączniku od oświetlenia dwa AT. Jeden 2x klik otwórz , 3x klik zamknij, i nie widzę tu problemu zmiany kierunków, zawsze pomiędzy jednam a drugim roleta na spokojnie się zatrzymuje nawet klikając na przemian (jedna to okno, druga tarasowa).
Moduły Zamela.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przy roletach jest zawsze robiona pauza między zmianą kierunków.

Podczas tym od jakiegoś czasu są też dostępne akcję "w dół lub stop" itp. Jeśli ją się użyje to zamiast zmiany kierunku, rolety się zatrzymają gdy były w ruchu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi

klew wrote: Wed Apr 19, 2023 5:21 am Przy roletach jest zawsze robiona pauza między zmianą kierunków.
Tak, ale z przycisku, a ja pytałem o sterowanie grupowe tam nie ma takiej opcji żeby w cloud ustawić.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi wrote: Wed Apr 19, 2023 6:06 am
klew wrote: Wed Apr 19, 2023 5:21 am Przy roletach jest zawsze robiona pauza między zmianą kierunków.
Tak, ale z przycisku, a ja pytałem o sterowanie grupowe tam nie ma takiej opcji żeby w cloud ustawić.
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/685

Obecnie jako "workaround" można użyć sceny zamiast grupy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
matrix0606

A ja pracuję nad sterownikiem dla czterech rolet i to z ciekawym rozwiązaniem. Jeśli mi się uda to pokażę co i jak. Ale chwile się zejdzie.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
kurus

Ja teraz składam moduł do rolet na esp32 i robię tak że, zasilanie pierwszego przekaznika daje normalnie na com i No, a dla drugiego zasilanie biorę z pierwszego z złącza NC i wtedy mam pewność że, nigdy prąd nie pójdzie na oba kierunki, wiem że, softowo tez jest to zabezpieczone.

Return to “Ogólna dyskusja”