Automat schodowy...

pykaman

Mam pytanie. Czas załączenia przekaźnika mierzony jest w cloudzie czy w urządzeniu? Chodzi o taki przypadek. Harmonogram uruchamia przekaźnik na 30 min. Po 5 min przerywa połączenie internetowe. Czy przekaźnik wyłączy się czy nie po 25 minutach bez internetu?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pytasz o harmonogram czy o kanał z funkcją automatu schodowego ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pykaman

O kanał z funkcją
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Automat schodowy jest odliczany po stronie urządzenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LukaszH

Nie wiem kiedy dokładnie doszła funkcja do przycisków "przytrzymanie" ale odkryłem ją dopiero kilka dni temu :)
przytrzymanie.JPG
W tym wątku opisywałem że nie mogłem sobie poradzić z czujką bosch i funkcją "automatu schodowego", ponieważ czujka jak się ktoś kręci to potrafi się wyzwalać w sposób ciągły i jak jest "sporo ruchu" to nawet nie wyłączy się nawet przez kilka minut.
W poprzednim GG 2.2.2 nie było funkcji "przytrzymanie" i ustawiałem standardowo na monostabilny + "załącz" co w rezultacie jak miałem na automacie schodowym ustawione 1min to jak w ganku dłużej się schodziło to po pierwszym wyzwoleniu czujki odliczał się czas 1min i jeśli czujka nie zgasła(aby zresetować licznik automatu schodowego) przez minutę to światło gasło. Aby uruchomić ponownie trzeba było się "nie ruszać" aby czujka zgasła aby mogła ponownie się uruchomić, a w cloud uruchomić ponownie minutę. Oczywiście rozwiązaniem było ustawić 10-15 min i z głowy ale bez potrzeby tyle się paliło światło :evil:

Z funkcją "przytrzymanie" temat zniknął, ponieważ efekt jest taki że button (tutaj czujka bosch) się wyzwoli to efekt na "automacie schodowym" jest taki że co chwile resetuje zegar i liczy od nowa do momentu aż czujka zgaśnie, a w rezultacie zacznie się odliczanie 1min ustawionej w cloud. Generalnie idealna funkcja jak ktoś wykorzystał jakiegoś rodzaju czujki jako "automaty schodowe" - tego mi brakowało i dzięki !:)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mtcz

lukfud wrote: Thu Nov 11, 2021 12:40 pm
kambuj1 wrote: Thu Nov 11, 2021 12:32 pm Pytanie trochę inne.
Czy ten automat schodowy może załączyć światła na stałe? Np. Wciskam włącznik jeden raz i działa czasówka, wciskam dwa razy albo przytrzymuje kilka sekund i święci cały czas do następnego wciśnięcia?
Na tą chwilę nie ma takiej możliwości, ale jest szansa, że się pojawi.
Czy pojawiło się może coś już w tym temacie? Wczoraj zrobiłem automat schodowy na klatce na sonoff mini i zabieram się za dalszy remont więc przydało by się aby światło świeciło ciągle. Niby mogę na czas prac wyłączać automat z cloud ale musiałbym to robić za każdym razem przed przystąpieniem do prac.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

mtcz wrote: Fri Apr 21, 2023 6:48 am Czy pojawiło się może coś już w tym temacie? Wczoraj zrobiłem automat schodowy na klatce na sonoff mini i zabieram się za dalszy remont więc przydało by się aby światło świeciło ciągle. Niby mogę na czas prac wyłączać automat z cloud ale musiałbym to robić za każdym razem przed przystąpieniem do prac.
Oficjalnie nie, ale od dawna taka funkcja jest w mojej kompilacji viewtopic.php?t=7284
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

lukfud wrote: Fri Apr 21, 2023 7:20 am
mtcz wrote: Fri Apr 21, 2023 6:48 am Czy pojawiło się może coś już w tym temacie? Wczoraj zrobiłem automat schodowy na klatce na sonoff mini i zabieram się za dalszy remont więc przydało by się aby światło świeciło ciągle. Niby mogę na czas prac wyłączać automat z cloud ale musiałbym to robić za każdym razem przed przystąpieniem do prac.
Oficjalnie nie, ale od dawna taka funkcja jest w mojej kompilacji viewtopic.php?t=7284
Używam od czasu jak tylko się pojawiła powyższa funkcja do dziś w garażu na sonoff mini i działa to świetnie. Wielkie dzięki Lukfud :D
https://pietras-81.aqi.eco/
mtcz

Dzięki, wgrałem GUI bo chciałem mieć dodatkowo funkcję WoL. W takim razie wgram twój soft, a WoL spróbuję upchać do jakiegoś innego urządzenia.
mtcz

Wgrałem soft od @lukfud i wszystko działa dobrze za wyjątkiem dziwnego opóźnienia, na oko jakieś pół sekundy. W GG po naciśnięciu przycisku monostabilnego światło zapalało się momentalnie. Da się coś z tym zrobić? Gdzieś w ustawieniach coś zmienić?

Return to “GUI Generic”