Układ monitorujący Zamek Drzwi Wejściowych

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zibi

sewos wrote: Tue Apr 25, 2023 4:27 pm też muszę coś pokombinować bo u mnie ostatnio ten zamek kompletnie nie działa jak należy , sam już nie wiem co z tymi kablami
Jak masz u siebie to rozwiązane?
dobo

Zibi wrote: Wed Mar 22, 2023 1:30 pm Faktycznie temat już dawno poruszony kiedy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu Supli.
Ja u siebie chce zrobić w ten sposób:
Zamówiłem pastylkę neodymową 10x1 pod wymiar mojego bolca w zamku, będzie naklejona na bolec zamka. W futrynie będzie kontaktron, po przekręceniu zamka pastylka zbliży się do kontaktronu i wyślę radiowo info do Supli.
Myślałem że uda mi się upchać to w futrynie gdzie wchodzi zamek, ale jednak tam jest mało miejsca mimo że PCB jest małe to dochodzi bateria i kontaktron. Zamontuje na zewnątrz obok futryny w małej obudowie 70x24mm i kabelki tylko wpuszczę do kontaktronu w futrynie.
Logika działania programu będzie wyglądała w ten sposób:
Każda zmiana stanu kontaktronu będzie wysyłała do Supli info na ikonę czy zamek otwarty/zamknięty. O godz 21:00 jeśli zamek będzie otwarty układ sam wyślę powiadomienie na tela.
Jeśli po 21:00 ktoś wyjdzie z domu i wróci bądź nie wróci, ale nie zamknął zamka to w ciągu 30min też wyślę powiadomienie.
Jak będę miał więcej wolnego czasu to zamontuje i nagram filmik z działania.

A może usunięcie blaszki górnej lub dolnej w otworze na rygiel da ci miejsce potrzebne na baterię i elektronikę.

.
IMG_20230317_105216.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi

Myślałem o tym ale to się wiąże z ingerencją w futrynę tak łatwo nie da się jej usunąć a nie chciałem psuć futryny.
Ostatecznie dałem na zewnątrz. Radiowo wysyła,bateria wytrzyma z 2 lata.
Wpuściłem kabelki do środka chodzi już 3 tygodnie bez zastrzeżeń.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

Zibi wrote: Tue Apr 25, 2023 6:45 pm Myślałem o tym ale to się wiąże z ingerencją w futrynę tak łatwo nie da się jej usunąć a nie chciałem psuć futryny.
Ingerencja w otworze na rygiel jest mniejsza niż ta dziura w ościeżnicy :) ta blaszka, która wypełnia wewnętrzny otwór służy aby podczas montażu ościeżnicy i zalewania jej np. betonem (wersja antywłamaniowa) lub piana nie zalepiło miejsca na rygiel.
Blaszkę można wyciąć małą szlifierką typu Dreamel.
No ale już zrobiłeś dziurę więc info jest już dla Ciebie nieaktualne ;)
Zibi

dobo wrote: Tue Apr 25, 2023 7:14 pm
Zibi wrote: Tue Apr 25, 2023 6:45 pm Myślałem o tym ale to się wiąże z ingerencją w futrynę tak łatwo nie da się jej usunąć a nie chciałem psuć futryny.
Ingerencja w otworze na rygiel jest mniejsza niż ta dziura w ościeżnicy :) ta blaszka, która wypełnia wewnętrzny otwór służy aby podczas montażu ościeżnicy i zalewania jej np. betonem (wersja antywłamaniowa) lub piana nie zalepiło miejsca na rygiel.
Blaszkę można wyciąć małą szlifierką typu Dreamel.
No ale już zrobiłeś dziurę więc info jest już dla Ciebie nieaktualne ;)
Jeszcze najważniejszego nie napisałem nawet jakbym ta blaszkę wyciął to nic to nie da bo radiowka która miała być pierwotnie montowana była podczas testów w środku bez kontaktronu żeby się zmieściło chciałem sprawdzić siłę sygnału procek wysyłał co 30s i sygnał nie przebijał. Futryna metalowa i była lipa nie pracowało to stabilnie więc i tak byłem zmuszony montować na zewnątrz:)
dobo

Antenę podłączył byś do futryny i zasięg miałbyś w całym mieście ;)
Zibi

dobo wrote: Tue Apr 25, 2023 7:35 pm Antenę podłączył byś do futryny i zasięg miałbyś w całym mieście ;)
STX882 zamieniłby się w lore :lol:
Fryga

Mam ten dylemat od lat - 2 zamki i często rano wychodząc z psem okazuje się że chałupy pilnował kot. Ja miałem podpiąć pod alarm Satela (mam CA64) ale brakowało mi dodatkowej linii w drzwiach. Pomysł z kontaktronem innego kolegi też testowałem, ale magnes z rygla spadał do futryny, albo trącony spadał w niebyt.

Od kilku lat upewniam się czy zamknął ktoś drzwi - testując na koniec dnia po wszystkich spacerach. Niestety okolica coraz gorsza.

Podziel się rozwiązaniem - Gerberkiem - zrobię i ja. dzieki

Return to “Pomysły i koncepcje”