SBW 02 jak ustawić większy czas wyjść

tomasz7069

SBW 02 inne czasy. Zaczynam przygodę z Suplą i mam problem z pierwszym zakupionym modułem Wifi. Do otwierania i zamykania bramy garażowej którą mam, wykorzystuję sterowanie czasowe i czujniki krańcowe. Chcę podpiąć moduł SBW02 do mojego układu sterowania ale potrzebuję większe czasy wyjść, standardowo są dostępne tylko trzy czasy 0.5s,1s 2s. Dla każdego wyjścia. Czy mogę ustawić w jakiś sprytny sposób 🙂 inne czasy? Potrzebuję przedziału od 11s do 14s.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wyjścia sterowania SBW służą do sterowania impulsowego chyba, że sterujesz elektrozaczepem furtki. Pytanie dlaczego potrzebujesz tak długie czasy ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tomasz7069

Bo długością czasu styku steruję otwarcie i zamknięcie bramy. W tej chwili wykorzystuję zdalny pilot Gorkie elektronik i chcę to wpiąć równoległe.
tomasz7069

Czas około 12s jest czasem pełnego ruchu drzwi do skrajnych pozycji. Są czujniki krańcowe ale czas jest pozwoleniem na pełen ruch i odcięcie sterowania. Jest to brama na zwijaczu linkowym więc zabezpieczeń nigdy nie zawiele a elementy wykonawcze to stycznimi i przekaźniki z sterowaniem pilotem radiowym Gorkie z regulowanym czasem dla funkcji bistabilnej. Najważniejsze że układ prosty niezawodny. Ale sterowanie chcę jeszcze rozbudować..... zobaczę co pozwoli supla, po wysłów mam kilka. 🙂
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

SBW-02 podłącz do przekaźnika czasowego np F&F PCS516 DUO lub UNI, funkcja F, styki przekaźnika do sterowania bramą.
PCS516 F.png
PCS516 UNI.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tomasz7069

🙂 chodzi mi o urządzenie które już zakupiłem żeby spełniało oczekiwaną funkcje. Przed zakupem nie byłem zorientowany że są ograniczenia w ustawieniu timera programowego😔. Jak nie da rady to oddam bo aż tak nie jest mi potrzebne żeby jeszcze ładować dodatkowe czasówki hardware.
pzygmunt

Możesz zmienić funkcję kanału na "Otwieranie furtki" i tam ustawisz dłuższy czas.
tomasz7069

Furtka, drzwi mają trochę więcej ustawień ale nie te które ja potrzebuję. Zastanawiam się dlaczego jest tak ograniczone, jest...... 8s,10s i przeskok na 30s..120s. Szkoda że timery są takie uszczuplone, ogranicza to w pomysłach.
pzygmunt

Większość automatów sterowania automatyką bramową wymaga krótkiego impulsu. Stąd takie założenie, a nie inne.
tomasz7069

Czy Zamel ma w ofercie jakiś moduł z wej/wyj stetowany w większym zakresie czasowym?

Return to “ZAMEL SBW-02”