Witam.
Wykonałem dwa termometry - jeden na ESP01, a drugi na D1mini. Czujniki to BMP280 i SHT31. Między BMP280, a SHT31 różnica temperatury to ok 2-4 stopnia. Posiadam jeszcze termometr Xiaomi i pogodówkę od pieca. Xiaomi i pogodówka pokazują tą samą temperaturę (różnica ok. 0,5 stopnia, ale są w różnych miejscach ) Między Xiaomi, a termometrem SHT to jakieś 2-3 stopni, a między Xiaomi a BMP umie być 4-5 stopni.
Jeśli ustawię korektę temperatury przy np. 20 stopniach to jest ok, ale do momentu kiedy temperatura nie spadnie o okolo 5 stopni... wtedy znów się te pomiary rozjeżdżają... Jeśli korektę zrobię przy niższej temperaturze, to pomiar się przestaje pokrywać jak temperatura wzrasta ...
Może trochę namieszany opis, ale mam nadzieję, że da się to zrozumieć. SHT miał być dokładny, BMP ma podobno tendencję do błędnych wskazań, ale on potrzebny głównie do ciśnienia.
Co może być powodem rozbieżności i jak można to "naprawić"?
Pozdrawiam.
Różnica w odczycie temperatur.
-
maarekk
Tak, wziąłem to pod uwagę. Są blisko, ale żeby to wyeliminować na czas prób są bez obudowy... pełna wentylacja 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Daj je na kabelkach i umieść dużo dalej. Wtedy będziesz mógł porównać dokładność pomiarów czujników.maarekk wrote: Fri Apr 28, 2023 10:50 am Tak, wziąłem to pod uwagę. Są blisko, ale żeby to wyeliminować na czas prób są bez obudowy... pełna wentylacja![]()
Jak dasz blisko ESP to cieżki temat do ogarnięcia. Na THW zrobiliśmy to tak, że ESP idzie spać na 30 s, wybudza się robi pomiar, łączy z serwerem, wysyła dane i idzie spać. Nawet mimo takiej procedury, trzeba też było zastosować dodatkowe korekty zależne od drugiego termometru umieszczonego obok samego ESP, aby ocenić wpływ jego temperatury na pomiar.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
maarekk
Spróbuję na przewodach... Tyle, że miejsca szkoda... myślałem o małym pudełeczku... No ale... Dzięki... zobaczymy...klew wrote: Fri Apr 28, 2023 11:31 amDaj je na kabelkach i umieść dużo dalej. Wtedy będziesz mógł porównać dokładność pomiarów czujników.maarekk wrote: Fri Apr 28, 2023 10:50 am Tak, wziąłem to pod uwagę. Są blisko, ale żeby to wyeliminować na czas prób są bez obudowy... pełna wentylacja![]()
Jak dasz blisko ESP to cieżki temat do ogarnięcia. Na THW zrobiliśmy to tak, że ESP idzie spać na 30 s, wybudza się robi pomiar, łączy z serwerem, wysyła dane i idzie spać. Nawet mimo takiej procedury, trzeba też było zastosować dodatkowe korekty zależne od drugiego termometru umieszczonego obok samego ESP, aby ocenić wpływ jego temperatury na pomiar.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja robiłem sht prosto na wemosie to myślałem że sht jest popsuty pokazywał ponad 30 stopni jak dałem usypianie pojawiły się normalne pomiary. Mowa o takiej obudowie jak w linku poniżej druga fotka.
viewtopic.php?t=12138
viewtopic.php?t=12138
https://pietras-81.aqi.eco/
-
maarekk
Spróbuję z usypianiem... A obudowy super... Jak pójdzie to się zgłoszę po obudowę...Pietras81 wrote: Fri Apr 28, 2023 3:15 pm Ja robiłem sht prosto na wemosie to myślałem że sht jest popsuty pokazywał ponad 30 stopni jak dałem usypianie pojawiły się normalne pomiary. Mowa o takiej obudowie jak w linku poniżej druga fotka.
viewtopic.php?t=12138
Pozdrawiam.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Daj zworke jak na fotce ustaw 2 min usypiania i będzie git.
viewtopic.php?t=12138#p139625
viewtopic.php?t=12138#p139625
https://pietras-81.aqi.eco/