Teoretycznie nie, ale niestety tak się dzieje, ja na swoim ESP32 S3 mam tak raz na godzinę, możesz spróbować ten myk co parę postów temu #klew podał na wyłączenie szyfrowania danych, ale widzę, że chyba już to zrobiłeś.Juszczaczek1 wrote: Fri Apr 14, 2023 4:33 pm
Ustawiłem na 30 ale co 1.5 minuty mam reset połączenia z serwerem. Tak ma być?
XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem jak ten skan działa, ale może jest blokujący i program zawiesza się na 30 s i robi skan. Jeśli tak, to to nie będzie dobrze działać z Suplą. Dobrze by było gdyby Supla dostawała czas przynajmniej raz na sekundę.veeroos wrote: Sun Apr 16, 2023 11:06 amTeoretycznie nie, ale niestety tak się dzieje, ja na swoim ESP32 S3 mam tak raz na godzinę, możesz spróbować ten myk co parę postów temu #klew podał na wyłączenie szyfrowania danych, ale widzę, że chyba już to zrobiłeś.Juszczaczek1 wrote: Fri Apr 14, 2023 4:33 pm
Ustawiłem na 30 ale co 1.5 minuty mam reset połączenia z serwerem. Tak ma być?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Hmmm, czyli wygląda na to żeby najoptymalniej było żeby po stronie urządzenia odbywało się tylko skanowanie i po uarcie przekazywało dane do urządzenia, które będzie komunikowało się z Supląklew wrote: Mon Apr 17, 2023 10:43 am Nie wiem jak ten skan działa, ale może jest blokujący i program zawiesza się na 30 s i robi skan. Jeśli tak, to to nie będzie dobrze działać z Suplą. Dobrze by było gdyby Supla dostawała czas przynajmniej raz na sekundę.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
-
klew
Albo poszukać opcji skanowania, które nie blokuje apki.veeroos wrote: Mon Apr 17, 2023 11:07 amHmmm, czyli wygląda na to żeby najoptymalniej było żeby po stronie urządzenia odbywało się tylko skanowanie i po uarcie przekazywało dane do urządzenia, które będzie komunikowało się z Supląklew wrote: Mon Apr 17, 2023 10:43 am Nie wiem jak ten skan działa, ale może jest blokujący i program zawiesza się na 30 s i robi skan. Jeśli tak, to to nie będzie dobrze działać z Suplą. Dobrze by było gdyby Supla dostawała czas przynajmniej raz na sekundę.. Muszę o tym pomyśleć, ale jest do zrobienia.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
A może dodać LAN po SPI i komunikować się z Supla po kablu zamiast zamiast WiFi?klew wrote: Mon Apr 17, 2023 11:13 amAlbo poszukać opcji skanowania, które nie blokuje apki.veeroos wrote: Mon Apr 17, 2023 11:07 amHmmm, czyli wygląda na to żeby najoptymalniej było żeby po stronie urządzenia odbywało się tylko skanowanie i po uarcie przekazywało dane do urządzenia, które będzie komunikowało się z Supląklew wrote: Mon Apr 17, 2023 10:43 am Nie wiem jak ten skan działa, ale może jest blokujący i program zawiesza się na 30 s i robi skan. Jeśli tak, to to nie będzie dobrze działać z Suplą. Dobrze by było gdyby Supla dostawała czas przynajmniej raz na sekundę.. Muszę o tym pomyśleć, ale jest do zrobienia.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
klew
To akurat nie ma znaczenia. Wątek do obsługi Wi-Fi i tak leci osobno i jest tam na pokładzie FreeRTOS, który powinien wątki odpowiednio przełączać.shimano73 wrote: Mon Apr 17, 2023 11:28 am A może dodać LAN po SPI i komunikować się z Supla po kablu zamiast zamiast WiFi?
Kluczowe jest, aby metoda "SuplaDevice.iterate();" była odpalana regularnie i często.
Nie wiem czy wklejam tu aktualny kod, ale niech to posłuży jako przykład:
Code: Select all
void loop() {
if (millis() - czas_pomiedzy_skanowaniem > 120000) { // co 2 minuty skanowanie sieci
czas_pomiedzy_skanowaniem = millis();
BLEScan* pBLEScan = BLEDevice::getScan(); //create new scan
pBLEScan->setAdvertisedDeviceCallbacks(new MyAdvertisedDeviceCallbacks());
pBLEScan->setActiveScan(true); //active scan uses more power, but get results faster
BLEScanResults foundDevices = pBLEScan->start(SCAN_TIME);
int count = foundDevices.getCount();
}
SuplaDevice.iterate();
if (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
if (millis() > wifimilis) {
WiFi.begin();
wifimilis = (millis() + 20000) ;
}
}
}
Przyglądając się na szybko kodowi tego BLEScan, można spróbować to zmienić na coś takiego:
Code: Select all
void loop() {
if (millis() - czas_pomiedzy_skanowaniem > 2000) { // co 2 sekundy skanowanie sieci
czas_pomiedzy_skanowaniem = millis();
BLEScan* pBLEScan = BLEDevice::getScan(); //create new scan
pBLEScan->setAdvertisedDeviceCallbacks(new MyAdvertisedDeviceCallbacks());
pBLEScan->setActiveScan(true); //active scan uses more power, but get results faster
BLEScanResults foundDevices = pBLEScan->start(1, true);
int count = foundDevices.getCount();
}
SuplaDevice.iterate();
if (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
if (millis() > wifimilis) {
WiFi.begin();
wifimilis = (millis() + 20000) ;
}
}
}
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Koledzy przymierzam się do zakupu modułu z esp32 z 4 przekaźnikami (min) najlepiej z antenką do tego projektu możecie coś polecić. Nie mam jeszcze doświadczenia z esp32 a nie chciałbym kupować i czekać dwa razy , oczywiście w grę wchodzi przesyłka z dalekiego wschodu .
EDIT : Szukałem , szukałem i nie znalazłem modułu z 4 przekaźnikami co najwyżej z wyświetlaczem i nie pełną listą gpio Wygląda na to że ten moduł jest za dobry na przekaźniki
EDIT : Szukałem , szukałem i nie znalazłem modułu z 4 przekaźnikami co najwyżej z wyświetlaczem i nie pełną listą gpio Wygląda na to że ten moduł jest za dobry na przekaźniki
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
maarekk
Witam.
Próbuję wgrać na ESP32S3... Arduino 1.8.19... Przy weryfikacji mam błąd " exit status 1
'class BLEAdvertisedDevice' has no member named 'getServiceDataCount'; did you mean 'getServiceData'? "
Co mogę zrobić?
Próbuję wgrać na ESP32S3... Arduino 1.8.19... Przy weryfikacji mam błąd " exit status 1
'class BLEAdvertisedDevice' has no member named 'getServiceDataCount'; did you mean 'getServiceData'? "
Co mogę zrobić?
-
klew
Nie jestem teraz przy kompie, się to wygląda jakbys używał jakiejś innej biblioteki do BLE, albo innej wersji boardów na esp32.maarekk wrote: Thu Apr 27, 2023 8:41 pm Witam.
Co mogę zrobić?
Spróbuj zaktualizować boardy (tylko nie do najnowszej wersji, bo tam zepsuli kompilację Supli i wielu innych bibliotek, weź przedostanią wersję).
-
maarekk
Hm... Trochę tego doinstalowałem... Spróbuję na czystej instalce... Dzięki na razie...klew wrote: Fri Apr 28, 2023 7:29 pmNie jestem teraz przy kompie, się to wygląda jakbys używał jakiejś innej biblioteki do BLE, albo innej wersji boardów na esp32.maarekk wrote: Thu Apr 27, 2023 8:41 pm Witam.
Co mogę zrobić?
Spróbuj zaktualizować boardy (tylko nie do najnowszej wersji, bo tam zepsuli kompilację Supli i wielu innych bibliotek, weź przedostanią wersję).