SRW-01 - podłączenie

Sterownik rolet
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Mon Nov 27, 2017 12:45 pm

Witam Wszystkich,

Jako, że zamówiłem moduły na całe mieszkanie chciałbym upewnić się jak podłączyć moduł ZAMEL SRW-01 do rolet (przycisk dzwonkowy - dwa klawisze).

W załączniku foto mojego gniazdka + schemat SRW-01 oraz czyste foto jeśli było by coś źle i ktoś chciałby narysować poprawnie.

Stan obecny:
Z instalacji mieszkania wychodzą 3 kable:
- żółty, ochronny - od razu zmostkowany z ochronnym od rolety
- niebieski, neutralny - od razu zmostkowany z szarym z rolety
- brązowy, fazowy - wchodzi do przełącznika

Od strony rolety są jeszcze dwa:
- cienki brązowy
- czarny

Wiem, że na forum przy takich tematach raczej odsyła się ludzi do elektryków :) jednak jeśli ktoś będzie na tyle uprzejmy aby potwierdzić mój schemat (tzn. tak mi poradzono) lub go poprawić to jestem w stanie sam podłączyć wszystko.

Myślę, że na włączniku trzeba zamienić kabel czarny oraz gruby brązowy miejscami oraz podłączyć jeden i drugi za pomoca krótkiego kawałka kabla do moduły w zacisk IN1 oraz IN2. Czy takie podłączenie będzie poprawne? Jeżeli nie będę wdzięczny za podpowiedź.
20171015_194529 - Kopia.jpg
20171015_194529 - Kopia.jpg (3.22 MiB) Viewed 14435 times
Czysty:
Attachments
20171015_194529.jpg
20171015_194529.jpg (2.6 MiB) Viewed 14435 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 27, 2017 1:13 pm

Do elektryka odsyłamy jak nie wiadomo co masz w puszcze. Tutaj jasno widać.
Masz niżej schemat z painta.
Ewentualnie będziesz musiał zamienić miejscami zielony z fioletowym lub brązowy z czarnym od rolety tak aby wszędzie kierunki się zgadzały.
Attachments
srw_forum.png
srw_forum.png (2.42 MiB) Viewed 14428 times
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Mon Nov 27, 2017 1:29 pm

Bardzo dziękuje. Jak tylko przyjdzie paczka podłączam i dam znać.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 27, 2017 3:46 pm

Oczywiści tą białą podwójną kostkę wyeliminuj i łącz przewody bezpośrednio na zaciskach SRW-01.
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Tue Nov 28, 2017 3:58 pm

@pzygmunt

Bardzo dziękuje, wszystko działa! Ale mam pytania:

1. Przed instalacją mój przycisk na ścianie działał tak, że klikałem - trzymałem to roleta jechała. Teraz wystarczy tylko kliknąć i roleta jedzie tak długo aż dojedzie do końca lub jeszcze raz się kliknie. Czy można to zmienić aby było jak poprzednio? Niby takie rozwiązanie było by lepsze ale zauważyłem, że w momencie kiedy roleta jest w krańcowym położeniu i klikniemy przyciskiem w tą stronę jakie jest krańcowe położenie to słychać w module SRW-01 stycznik a w tym momencie z telefonu nie można sterować (przycisk wibruje), dopiero za drugim kliknięciem z telefonie - działa. Zakładam, że "prąd" jest tam podawany cały czas?

2. Teoretycznie jestli przyjmiemy, że czas np. zamykania rolety to 20,5 sekundy a ja ustawię 21 sekund czy ma to jakiś negatywy wpływ dla silnika, modułu?

Foto dla potomnych:
20171128_165641.jpg
20171128_165641.jpg (3.4 MiB) Viewed 14349 times
BTW. Nie wiem jak ja to tam upchnę :lol:
Jack77
Posts: 7
Joined: Tue Nov 21, 2017 9:44 am

Tue Nov 28, 2017 4:14 pm

daro wrote:
Tue Nov 28, 2017 3:58 pm
@pzygmunt

Bardzo dziękuje, wszystko działa! Ale mam pytania:

1. Przed instalacją mój przycisk na ścianie działał tak, że klikałem - trzymałem to roleta jechała. Teraz wystarczy tylko kliknąć i roleta jedzie tak długo aż dojedzie do końca lub jeszcze raz się kliknie. Czy można to zmienić aby było jak poprzednio? Niby takie rozwiązanie było by lepsze ale zauważyłem, że w momencie kiedy roleta jest w krańcowym położeniu i klikniemy przyciskiem w tą stronę jakie jest krańcowe położenie to słychać w module SRW-01 stycznik a w tym momencie z telefonu nie można sterować (przycisk wibruje), dopiero za drugim kliknięciem z telefonie - działa. Zakładam, że "prąd" jest tam podawany cały czas?

2. Teoretycznie jestli przyjmiemy, że czas np. zamykania rolety to 20,5 sekundy a ja ustawię 21 sekund czy ma to jakiś negatywy wpływ dla silnika, modułu?

Foto dla potomnych:
20171128_165641.jpg

BTW. Nie wiem jak ja to tam upchnę :lol:
Ja to przy jednym module wywaliłem tylną ściankę puszki i wykułem miejsce ale teraz przyszłościowo zmieniam na puszki kieszeniowe. :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 28, 2017 4:43 pm

1. Przyciski nie "rozumieją" % otwarcia dlatego jak roleta jest zamknięta i naciśniesz zamykanie to przycisk celowo zamyka roletę przez 110% zadanego czasu (lub analogicznie otwiera). W tym czasie jeżeli ze smartfona naciśniesz przycisk "góra" to przerywasz tą procedurę i dopiero kolejne naciśnięcie zacznie otwierać. Przy jednym naciśnięciu złudzenie jest takie, że nic się nie dzieje. Jeżeli zaś w smartfonie naciśniesz przycisk pełnego otwarcia to sterownik zatrzyma zamykanie i rozpocznie otwieranie. To samo dotyczy % otwarcia. Jeżeli po manualnym zamknięciu wybierzesz w smartfonie np 35% to wszystko zadzieje się tak jak powinno.

Tak czy siak, nie można zmienić sposobu działania, chyba, że zmienisz typ wejścia na bistabilny to przy włączniku monostabilnym uzyskasz takie zachowanie jak miałeś poprzednio. Sugeruję Ci jednak zostawić tak jak jest.

a) nie musisz stać przy ścianie jak chcesz całkowicie zamknąc /otworzyć roletę
b) efekt jaki opisałeś w praktyce nie będzie występował / nie będzie zauważalny

2. Krańcówki pilnują aby sterownik sam się wyłączył jak osiągnie pozycje krańcowe. Sterownik dodatkowo pilnuje aby nie załączyć dwóch kierunków na raz. Precyzyjne określenie wartości czasowych jest tylko po to by to co widzisz w aplikacji pokrywało się z rzeczywistą pozycją rolety. Pamiętaj, że czasami sterownik trochę dłużej będzie otwierał/zamykał niż zadany czas aby się skaliblować przy wartościach 0%/100%.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 28, 2017 4:44 pm

... poskracaj przewody
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 28, 2017 4:45 pm

Aaa i jeszcze dwie rzeczy.
1. Na iOS jeszcze jest stara wersja więc jak testujesz iPhone-m to nie traktuj tego jak punkt odniesienia.
2. Nawet jak przy zamkniętej rolecie naciśniesz zamykanie fizycznym włącznikiem i w smartfonie przytrzymasz otwieranie to i tak po chwili roleta powinna jechać do góry. Pamiętaj też o wprowadzeniu czasów. Po tym roleta musi się skalibrować (po zadaniu jej % otwarcia, najpierw całkowicie się zamknie/otworzy później pojedzie do zadanej wysokości).
Post Reply