Lampa ws2812B DIY

radzik_r
Posts: 404
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

mrprezident14 wrote: Sat Dec 31, 2022 6:28 pm spoko ale potrzebuje dla 120 led

https://www.youtube.com/watch?v=yOwqMJdQnL4
w tym ostatnim kodzie pole zmieniłem na 3 znaki więc można wpisać do 999 diod
mrprezident14
Posts: 44
Joined: Sat Nov 26, 2022 4:27 pm
Location: Żywiec

Post

radzik_r wrote: Sat Dec 31, 2022 6:40 pm
mrprezident14 wrote: Sat Dec 31, 2022 6:28 pm spoko ale potrzebuje dla 120 led

https://www.youtube.com/watch?v=yOwqMJdQnL4
w tym ostatnim kodzie pole zmieniłem na 3 znaki więc można wpisać do 999 diod

Wszystko działa rozkminiłem, pierwszy raz spotkałem się z podwójnym instalatorem.
https://youtube.com/shorts/oetsm4dTZSU
pixello
Posts: 15
Joined: Mon Dec 07, 2020 9:00 am

Post

Witam czy w najnowszym sofcie jest rowniez zdefiniowane GPIO dla przycisku wlaczania i zmiany programow lampki ? Jesli nie to wypadaloby dodac bo tak wlasciwie jest to lampka nocna wiec w ciemnosci nie bede szukal telefonu zeby wlaczyc lampke jasli moge wlaczyc sobie latarke. :D. Oprocz tego mialbym jeszcze prosbe o zrodelko *.ino lub wsad pod SK6812 RGBW. Probowalem uruchomic na kodzie dla WS2812 ale co tzecia dioda swieci w innym kolorze ze wzgledu na przestawienie bitow w diodach SK.
radzik_r
Posts: 404
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

pixello wrote: Mon May 01, 2023 4:43 am Witam czy w najnowszym sofcie jest rowniez zdefiniowane GPIO dla przycisku wlaczania i zmiany programow lampki ? Jesli nie to wypadaloby dodac bo tak wlasciwie jest to lampka nocna wiec w ciemnosci nie bede szukal telefonu zeby wlaczyc lampke jasli moge wlaczyc sobie latarke. :D. Oprocz tego mialbym jeszcze prosbe o zrodelko *.ino lub wsad pod SK6812 RGBW. Probowalem uruchomic na kodzie dla WS2812 ale co tzecia dioda swieci w innym kolorze ze wzgledu na przestawienie bitow w diodach SK.
SK nie mam więc nie wiem jak działa na tych diodach.
Ale mogę spróbować skomponować na tych diodach ale to będzie w ciemno.
Co do przycisku to chyba dodawałem, ale nie pamietam w której wersji.
Przycisk działał na zmianę kanalu/efektu, a przytrzymanie on/off.
DropsNH
Posts: 19
Joined: Tue Sep 20, 2022 7:38 am

Post

Witam,
Ja też jestem ciekaw czy na SK6812 będzie dzialać , bo takie diody zamierzam użyc zamiast bawić sie z Mosfetami itd.
luke
Posts: 18
Joined: Wed Jan 29, 2020 2:56 pm

Post

Po wgraniu binarki do wemosa dane do logowania nie zapisują się, w czym może być problem?
radzik_r
Posts: 404
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

luke wrote: Sun May 28, 2023 9:36 am Po wgraniu binarki do wemosa dane do logowania nie zapisują się, w czym może być problem?
Zapewne coś z pamięcią wemosa.
Spróbuj go wyczyścić do zera (erase)
radzik_r
Posts: 404
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

Jak ktoś mi wyślę taśmę z SK6812 to powalcze ze zmianą pod to taśmę.
DropsNH
Posts: 19
Joined: Tue Sep 20, 2022 7:38 am

Post

Witam, u mnie to samo ,Ekran konfiguracji po zapisie danych i ponownym uruchomieniu spowrotem kasuje pola i AP jest nadal dostępny.
Wgrywałem blanka za kazdym razem zmiana Flash Size tez nie pomogła.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1102
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

Osobiście uważam, że do czasu wprowadzenia oficjalnego wsparcia, lepiej skorzystać z alternatywnego softu np wled. Owego czasu zastanawiałem się nad podstawową integracja polegającą na włączaniu supła presetow wled analogicznie jak wtyczka HA. Z braku czasu temat zamrożony.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023

Return to “Projekty użytkowników”