NodMCU v3 + relay state 8

mariusz.c

Część, czy wie ktoś czemu po podłączeniu NodMCU v3 z relay state 8 przekaźniki w trybie brama są cały czas załączone ? W trybie on off działa normalnie.
Pozdro
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by mariusz.c on Wed May 10, 2023 11:38 am, edited 1 time in total.
Wybacz niewiedzę :mrgreen:
SOYER
Been thanked: 2 times

Ja nie w temacie...
co to:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
martinok

SOYER wrote: Sun May 07, 2023 6:03 pm
co to:
Uchwyt na szynę do złączek wago
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Prawdopodobnie masz na odwrót ustawiony sposób sterowania (niektóre przekaźniki załącza się podając VCC, a niektóre załącza się zwierając do GND - tzw. sterowanie stanem wysokim lub niskim).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mariusz.c

klew wrote: Mon May 08, 2023 7:47 am Prawdopodobnie masz na odwrót ustawiony sposób sterowania (niektóre przekaźniki załącza się podając VCC, a niektóre załącza się zwierając do GND - tzw. sterowanie stanem wysokim lub niskim).
Ustawiałem na różne sposoby i to samo ... moduł jest hight level...mam też problem bo moduł nie wychodzi z trybu konfiguracji i muszę na nowo wszystko robić...nie wiem gdzie jest błąd... próbowałem na 2 różnych mcu i to samo
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

mariusz.c wrote: Tue May 09, 2023 11:07 am
klew wrote: Mon May 08, 2023 7:47 am Prawdopodobnie masz na odwrót ustawiony sposób sterowania (niektóre przekaźniki załącza się podając VCC, a niektóre załącza się zwierając do GND - tzw. sterowanie stanem wysokim lub niskim).
Ustawiałem na różne sposoby i to samo ... moduł jest hight level...mam też problem bo moduł nie wychodzi z trybu konfiguracji i muszę na nowo wszystko robić...nie wiem gdzie jest błąd... próbowałem na 2 różnych mcu i to samo
Zacząłbym od tego problemu z zapisywaniem ustawień.
Jak kompilujesz i wgrywasz soft? Upewnij się że masz dobrze płytkę ustawioną oraz masz odpowiedni rozmiar pamięci flash.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mariusz.c

GUI-Generic:
płytka Nodemcu esp8266...4mb + podstawa bez zmian + przekaźniki + krańcówki + dht22 + pzem v3
wgrywałem na dwa sposoby przez usb-usbmini... zawsze zaznaczam czyszczenie
1. NodeMCU pyFlasher dwuetapowo ..GUI-GenericUploader .. następnie wygenerowana kompilacja
2. NodeMCU pyFlasher dwuetapowo ..GUI-GenericUploader.. + bezpośrednio z GUI..

generalnie jak wgram i nic nie przestawiam ..po za wstępną konf. to reszta śmiga ..oprócz przekaźników w trybie brama (cały czas zwarte), ale jak wyłączę lub w dam tryb konf. to lipa muszę od nowa... nie wiew czy to ma znaczenie ale gdzieś wyczytałem że pod GPIO15 musi być stan niski ...mam tam kontaktron, sprawdzę czy to ma coś wspólnego.
mariusz.c

Zacząłbym od tego problemu z zapisywaniem ustawień.
Jak kompilujesz i wgrywasz soft? Upewnij się że masz dobrze płytkę ustawioną oraz masz odpowiedni rozmiar pamięci flash.
[/quote]

Działa !!
..przeanalizowałem kilka razy proces od początku i ... zmieniłem ustawienia:

1. szybkość transmisji: z 115200 na 9600 (tak jest na płytce)
2. z DOUT na DIO .. nie zmieniałem wcześniej bo większość funkcji działała

pewności nie mam czy to to ale ..działa teraz w trybie on/off brama tak jak powinno ;-)
po rozłączeniu zasilania wraca też normalnie w tryp pracy ;-)
nie wiem czy z trybu konfiguracji zadziała ale sprawdzę kiedy indziej bo się boję :lol:

pojawił się kolejny problemik on/off bramy jest na 5v i raz działa raz nie ...na razie podejrzewam przekaźniki ...mają znikome przejście na rozwartym ...a sonoff który miałem wcześniej ma zerowe.. napiszę jak ogarnę inne przekaźniki czy zadziała w 100%

jeszcze raz dzięki za wskazówki !
mariusz.c

pojawił się kolejny problemik on/off bramy jest na 5v i raz działa raz nie ...na razie podejrzewam przekaźniki ...mają znikome przejście na rozwartym ...a sonoff który miałem wcześniej ma zerowe.. napiszę jak ogarnę inne przekaźniki czy zadziała w 100%

udało się ...przekaźniki wymienione na moduł GRL-10915 z SRD-05VDC-SL-C ..działa rewelka ;-)

Return to “Pomoc”