ZAMEL RNW-01 Niewidoczny w applikacji mobilnej i integracji z MQTT

szympulka

Hej,

Dotychczas posiadam przełączniki 2 kanałowe dopuszkowe, które mam zintegrowane z HomeAssistant przez MQTT. Chciałem dodać do całej rodzinki SLW-01 i mieć możliwość jeszcze większej integracji z zewnętrznymi systemami i niestety tutaj zaczyna się problem. SLW-01 widzę tylko w chmurze a nie na aplikacji mobilnej, oraz HomeAssistant nie wykrywa mi go przez MQTT. Czy ktoś z Was miał taki problem?
klew

szympulka wrote: Mon May 08, 2023 6:22 am Hej,

Dotychczas posiadam przełączniki 2 kanałowe dopuszkowe, które mam zintegrowane z HomeAssistant przez MQTT. Chciałem dodać do całej rodzinki SLW-01 i mieć możliwość jeszcze większej integracji z zewnętrznymi systemami i niestety tutaj zaczyna się problem. SLW-01 widzę tylko w chmurze a nie na aplikacji mobilnej, oraz HomeAssistant nie wykrywa mi go przez MQTT. Czy ktoś z Was miał taki problem?
Aby kanał RGB był widoczny w aplikacji, to musi być przypisany do "Lokalizacji", do której Twój telefon ma dostęp.
Sprawdź na Cloud jakie masz lokalizacje ustaiwone i gdzie jest przypisany kanał RGB.

Odnośnie integracji przez MQTT - powinien się tam pojawić. Sprawdź MQTT expolorerem czy Supla opublikowała odpowiedni topic konfiguracyjny.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
szympulka

Ajj mój bład. Miało być RNW-01. Z RGB Wszystko działa poprawnie :)
klew

szympulka wrote: Mon May 08, 2023 12:27 pm Ajj mój bład. Miało być RNW-01. Z RGB Wszystko działa poprawnie :)
Jeśli używasz integracji MQTT przez serwer Supli, to musisz jawnie określić jakie "kliki" mają być publikowane do zewnętrznych integracji (ustawia się to w Cloud jako akcję dla wyzwalacza).

Jeśli używasz integracji MQTT lokalnej (urządzenie bezpośrednio do brokera), to w trybie konfiguracyjnym włącza się publikację zdarzeń do MQTT (chociaż tego co pamiętam, to dla RNW to było domyślnie włączone bez opcji wyłączenia, ale dla pewności sprawdź, czy taka opcja tam jest).
djalex

RNW-01 to tylko i wyłącznie wyzwalacz akcji więc nie jest widoczny w aplikacji tylko w cloud.
szympulka

No właśnie, stąd pytanie czy jestem w stanie taką akcję przesłać na MQTT? Bo właśnie takie wyzwolenie akcji, przechwycenie i potem automatyzacja mnie interesuje
klew

szympulka wrote: Mon May 08, 2023 12:58 pm No właśnie, stąd pytanie czy jestem w stanie taką akcję przesłać na MQTT? Bo właśnie takie wyzwolenie akcji, przechwycenie i potem automatyzacja mnie interesuje
Napisałem w poprzednim komentarzu co musisz zrobić.
szympulka

Dokładnie tak zrobiłem. Nadałem akcję co ma się stać po kliknięciu i nic się nie pojawiło. Próbowałem przez integrację z MQTT oraz https://www.home-assistant.io/integrations/supla/
klew

szympulka wrote: Tue May 09, 2023 7:13 am Dokładnie tak zrobiłem. Nadałem akcję co ma się stać po kliknięciu i nic się nie pojawiło. Próbowałem przez integrację z MQTT oraz https://www.home-assistant.io/integrations/supla/
Używaj tylko integracji po MQTT.
Jeśli w ha w integracji mqtt nie pojawiły się Wyzwalacze, to sprawdź czy w mqtt Explorer widać topici konfiguracyjne tych kanałów
szympulka

No okej, wygląda na to że widzi mi go w HA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL RNW-01”