Problem z portem D8

Lukas2022

Problem z portem D8 polega na tym, że po restarcie modułu następuje jego zawieszenie. Obserwuję, że wszystkie porty od D0 do D7 (z wyjątkiem D3 i D4, które są odpowiedzialne za przycisk i diodę LED) działają poprawnie. Gdy podłączam przekaźnik do portu D8 i uruchamiam moduł, czerwona dioda przekaźnika się zapala, jednak moduł nie uruchamia się. Po odłączeniu przekaźnika, moduł działa poprawnie. Gdy podłączę przekaźnik do innych portów, działa on bez zarzutów. W desperacji, podłączyłem przekaźnik do portu D8 w trakcie pracy modułu, co pozwoliło mi na jego prawidłowe działanie. Po restarcie modułu, z podłączonym przekaźnikiem pod port D8, moduł nie uruchamia się. Zauważyłem, że przekaźnik przypisany do portu D8 ma takie same ustawienia jak pozostałe porty. Co może być przyczyną tego problemu?

Dodam, że sprawdzałem na dwóch różnych płytkach i dwóch różnych przekaźnikach taka sama sytuacja
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Lukas2022

Rozumiem, że jeśli chcę zachować diodę LED i flash, port D8 nie nadaje się do podłączenia przekaźnika. Pytanie brzmi, do którego portu powinienem podłączyć przekaźnik, gdyż wszystkie porty od D0 do D7 są już zajęte?
Duch__
Been thanked: 6 times

Możesz wykorzystać rx i tx, ale odpadnie Ci możliwość flashowania przez programator.
Lukas2022

TX i RX zajęte. Rozwiązałem problem dodając drugi moduł. Do jakich zastosowań wykorzystuje się D8 np. wyświetlacz?

Return to “Pomoc”