Cześć,
Może i błahe pytanie, ale nie mogę dojść pomimo przyjrzeniu się repozytorium supla-device.
W jaki sposób standardowo komunikuje się ESP/Arduino z serwerem (w moim wypadku lokalnym)? MQTT? Czy wszystko (odbieranie i wysyłanie sygnałów/stanów) idzie tylko i wyłącznie przez HTTP?
Rodzaj komunikacji
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
TCP a nie HTTP
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Supla używa swojego własnego protokołu komnikacyjnego. Urządzenie trzyma połączenie TCP do serwera i tam się komunikuje. Dane lecą binarnie. Możesz przejrzeć w supla-common pliki proto.h oraz srpc.h/c - tam jest większość komunikacji, ale nie jest to prosta lekturaDevian wrote: Mon May 15, 2023 9:40 am Cześć,
Może i błahe pytanie, ale nie mogę dojść pomimo przyjrzeniu się repozytorium supla-device.
W jaki sposób standardowo komunikuje się ESP/Arduino z serwerem (w moim wypadku lokalnym)? MQTT? Czy wszystko (odbieranie i wysyłanie sygnałów/stanów) idzie tylko i wyłącznie przez HTTP?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Devian
Dzięki! Przyjrzę się temu, choć pewnie nie będzie to łatwe do rozkodowania(zrozumienia)klew wrote: Mon May 15, 2023 10:36 amSupla używa swojego własnego protokołu komnikacyjnego. Urządzenie trzyma połączenie TCP do serwera i tam się komunikuje. Dane lecą binarnie. Możesz przejrzeć w supla-common pliki proto.h oraz srpc.h/c - tam jest większość komunikacji, ale nie jest to prosta lekturaDevian wrote: Mon May 15, 2023 9:40 am Cześć,
W jaki sposób standardowo komunikuje się ESP/Arduino z serwerem (w moim wypadku lokalnym)? MQTT? Czy wszystko (odbieranie i wysyłanie sygnałów/stanów) idzie tylko i wyłącznie przez HTTP?![]()
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W jakim celu się w to chcesz zagłębić? Ogólnie Supla udostępnia gotową "bibliotekę", która te tematy komunikacyjne załatwia w tle i można na tym pisać własny soft.Devian wrote: Tue May 16, 2023 11:09 amDzięki! Przyjrzę się temu, choć pewnie nie będzie to łatwe do rozkodowania(zrozumienia)klew wrote: Mon May 15, 2023 10:36 amSupla używa swojego własnego protokołu komnikacyjnego. Urządzenie trzyma połączenie TCP do serwera i tam się komunikuje. Dane lecą binarnie. Możesz przejrzeć w supla-common pliki proto.h oraz srpc.h/c - tam jest większość komunikacji, ale nie jest to prosta lekturaDevian wrote: Mon May 15, 2023 9:40 am Cześć,
W jaki sposób standardowo komunikuje się ESP/Arduino z serwerem (w moim wypadku lokalnym)? MQTT? Czy wszystko (odbieranie i wysyłanie sygnałów/stanów) idzie tylko i wyłącznie przez HTTP?![]()
![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu